Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Nya PKG 1300i, här med system både för iläggare och avläggare. Foto: Pressbild

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i. Premiärvisningen skedde på American LabelExpo. Med erfarenheter från PKG 675i har Konica Minolta löst några av dess problem och implementerat ett antal tillval i en helt ny maskin.

Den största förändringen är möjligheten att skriva ut på både wellpapp och vit kartong. Tryck på vit kartong kräver IR-torkning, eftersom färgen inte absorberas tillräckligt snabbt på den behandlade ytan. Torkningen med infrarött är dock valfri och kan utelämnas.

Det är genom att byta från kontinuerliga bläckstråleskrivhuvuden till HP:s termiska PageWide-skrivhuvuden som denna möjlighet har uppstått. Denna förändring innebär också att man byter från färgämnesbaserad färg till pigmenterad färg. Det säkerställer en bättre färgåtergivning, samtidigt som de livsmedelssäkra fördelarna bibehålls.

Digital styrning

De termiska skrivhuvudena är, enligt Konica Minolta, mer hållbara, billigare och mer pålitliga. Men detta är långt ifrån den enda förändringen, eftersom Konica Minolta har svarat på feedback från användare av den första maskinen.

Hastighet vid högsta upplösning, 1 200 x 1 200 dpi, anges till 28 fot per minut. Detta motsvarar cirka 8,5 meter. Den kan även skriva ut 1 200 x 600 och 1 200 x 300 dpi. Vid den lägsta upplösningen är hastigheten 88 fot per minut, eller cirka 26,8 meter.

Registreringssystemet har fått en digital styrning som ersätter indexeringshjulet, på grund av att wellpappens ojämnheter kan resultera i misspass. Det betyder att de optiska sensorerna tar upp plattans position och med ett förbättrat vakuum håller dem under skrivhuvudena.

Förbättrad reningsfunktion

Den möjliga höjden på mediet ökas från 16 millimeter till 50 millimeter. Det öppnar för möjligheten att skriva ut på wellpapp-material med tre lager (trewell), som är populärt i Nordamerika.

Under frammatningen av materialet rengörs ytan med en kombination av ljud- och vakuumenheter. En ljudvåg skapar en vibration i arket som släpper oönskat damm som sedan sugs bort, vilket både förbättrar ytan för utskrift och eliminerar risken för att skrivhuvudena blir igensatta.

En mer industriell lösning

Slutligen har maskinen tre vakuummotorer som ser till att även mycket poröst material hålls nere på ett stadigt sätt under tryckning.

Konica Minolta skriver i ett pressmeddelande att nya PKG 1300i är en mycket mer industriell maskin än den första versionen, som var mer lämpad för företag som tillverkade sina egna förpackningar på plats. Den nya maskinen är till för förpackningstillverkare som producerar ultrakorta serier som kan behöva skriva ut upp till 2 000 ark per dag.

Enheten kan matas manuellt eller kan förses med en valfri iläggare och avläggare för obevakad drift.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1