Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Nya PKG 1300i, här med system både för iläggare och avläggare. Foto: Pressbild

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i. Premiärvisningen skedde på American LabelExpo. Med erfarenheter från PKG 675i har Konica Minolta löst några av dess problem och implementerat ett antal tillval i en helt ny maskin.

Den största förändringen är möjligheten att skriva ut på både wellpapp och vit kartong. Tryck på vit kartong kräver IR-torkning, eftersom färgen inte absorberas tillräckligt snabbt på den behandlade ytan. Torkningen med infrarött är dock valfri och kan utelämnas.

Det är genom att byta från kontinuerliga bläckstråleskrivhuvuden till HP:s termiska PageWide-skrivhuvuden som denna möjlighet har uppstått. Denna förändring innebär också att man byter från färgämnesbaserad färg till pigmenterad färg. Det säkerställer en bättre färgåtergivning, samtidigt som de livsmedelssäkra fördelarna bibehålls.

Digital styrning

De termiska skrivhuvudena är, enligt Konica Minolta, mer hållbara, billigare och mer pålitliga. Men detta är långt ifrån den enda förändringen, eftersom Konica Minolta har svarat på feedback från användare av den första maskinen.

Hastighet vid högsta upplösning, 1 200 x 1 200 dpi, anges till 28 fot per minut. Detta motsvarar cirka 8,5 meter. Den kan även skriva ut 1 200 x 600 och 1 200 x 300 dpi. Vid den lägsta upplösningen är hastigheten 88 fot per minut, eller cirka 26,8 meter.

Registreringssystemet har fått en digital styrning som ersätter indexeringshjulet, på grund av att wellpappens ojämnheter kan resultera i misspass. Det betyder att de optiska sensorerna tar upp plattans position och med ett förbättrat vakuum håller dem under skrivhuvudena.

Förbättrad reningsfunktion

Den möjliga höjden på mediet ökas från 16 millimeter till 50 millimeter. Det öppnar för möjligheten att skriva ut på wellpapp-material med tre lager (trewell), som är populärt i Nordamerika.

Under frammatningen av materialet rengörs ytan med en kombination av ljud- och vakuumenheter. En ljudvåg skapar en vibration i arket som släpper oönskat damm som sedan sugs bort, vilket både förbättrar ytan för utskrift och eliminerar risken för att skrivhuvudena blir igensatta.

En mer industriell lösning

Slutligen har maskinen tre vakuummotorer som ser till att även mycket poröst material hålls nere på ett stadigt sätt under tryckning.

Konica Minolta skriver i ett pressmeddelande att nya PKG 1300i är en mycket mer industriell maskin än den första versionen, som var mer lämpad för företag som tillverkade sina egna förpackningar på plats. Den nya maskinen är till för förpackningstillverkare som producerar ultrakorta serier som kan behöva skriva ut upp till 2 000 ark per dag.

Enheten kan matas manuellt eller kan förses med en valfri iläggare och avläggare för obevakad drift.

Läs vidare

H–Tryck växer med tryckta pappersbägare

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Ricoh förbereder nyheter inför Hunkeler Innovation Days

Hunkeler Innovation Days har utvecklats till det största evenemanget globalt inom området rullbaserade produktionssystem. På mässan, som äger rum den 27 februari till 3 mars i Luzern, Schweiz, kommer Ricoh att presentera Pro VC70000e, som är en vidareutveckling av VC70000.
MGL7284-1

Två maskinnyheter med arkmatad inkjet

Den tillkännagavs i oktober och gjorde sin globala debut på IGAS-mässan i Tokyo i november och är nu klar för att ta över efter sin föregångare. Risos nya arkmatade inkjet-skrivare Valezus T2200.
Valezus_T2200

Spandex satsar på pvc-fri folie

Med målet att det ska vara precis lika enkelt och billigt att välja pvc-fria som traditionella folier så lanserade Spandex i dagarna sin nya serie print- och skärfolier, ImagePerfect EverGreen.
Screenshot 2022-12-07 at 12.01.51

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg