Textilföretaget som breddar sin profil

PUBLICERAD: 25 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
För några månader sedan köpte Profilewear in en DTG-skrivare som redan har betalat sig, berättar Herman Shaho medan han visar hur den nya Epson SureColor SC-F2100 fungerar. Foto: Anja Degerholm

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget satsa på andra profilprodukter för att kunna växa och öka omsättningen.

För ett e-handelsföretag är konkurrenten bara ett klick bort, därför gäller det att vara snabb. Det vet personalen på Profilewear mycket väl.

– Vi måste vara väldigt snabba och vi har som policy att det ska gå max fyra timmar från förfrågan till respons med en personlig skiss och ett kostnadsförslag, berättar Herman Shaho som är en av företagets tre delägare.

Profilewear är i huvudsak ett textilföretag med fokus på profilkläder och arbetskläder. Under företagets verksamma år har man byggt upp en kundbas med referenskunder så som Ica Supermarket, Svenska kyrkan, Svy och Imaz Wheels.

Oliwer Johansson är en av Profilewears anställda och han har hand om processen från beställning och design till tryck och packning.
Delägaren med spetskompetenser

All beställning sker online genom företagets egenutvecklade webbplattform.

– Det ska vara enkelt för kunden. Vi använder en treklicksmetod som innebär att det bara ska krävas tre klick från det att kunden kommer in på sidan till en beställning. Det handlar mycket om att använda Google och SEO för att kunderna ska hitta till oss och en av delägarna är specialist inom just detta, berättar Herman.

Herman Shaho har en bakgrund inom reklam och webb­utveckling och han har jobbat på Profilewear i fem år. Han har utvecklat företagets IT-plattform. De andra delägarna är SEO-experten Dragan Smiljic, som var med och grundade företaget, och Elin Stensdotter som sköter drift och försäljning.

– Vi tre delägare har olika spetskompetenser och kompletterar därför varandra bra, säger Herman.
Totalt är det sju personer som jobbar på företaget, varav vissa är timanställda eller konsulter.

Transferpressen från Hot Screen går varm och kan trycka upp till 200 plagg i timmen, om operatören är snabb.
Flyttade hem produktionen

När en beställning är gjord får kunden en skräddarsydd skiss utifrån sina önskemål, efter bekräftelse jobbar Profilewear sedan vidare med beställningen.

Tidigare lades tryckproduktionen ut och gjordes i Polen. För tre år sedan togs beslut om att ta hem all produktion.

– Det handlade dels om miljön och dels om att vi vill ha så få mellanhänder som möjligt.
Det innebar en del maskininvesteringar, främst på trycksidan. Företaget har köpt in två stycken transferpressar, en Hotscreen Hot 2000 värmepress och en Perma 2 från Perma Press, även det en värmepress.

– Hotscreen-pressen är supersnabb för bulkjobb och i den kan man trycka 200 plagg i timmen om man är snabb. Perma Press-maskinen är bra för lite större plagg, som jackor.

– Det är en utmaning att ta en så traditionell bransch online och göra print on demand. Vi försöker lära våra kunder att kanske trycka tio tröjor istället för 50, så sparar vi transfern så de kan beställa fler när de behöver.

På bara nio månader har Profilewear fått ihop ett arkiv med 500 kunder vars transfers ligger och väntar på ytterligare användning.

Företaget har nyligen anställt en till säljare, Ibbe Mir, för att kunna expandera.
Kortare ledtider

För några månader sedan gjordes en investering i en DTG-skrivare, en Epson SureColor SC-F2100, som används som för att printa på transfers upp till A3-format när det handlar om mindre serier. Den levererades av Folier som även förser Profilewear med förbrukningsvaror.

– Det är en investering som redan har betalat sig. Den har gjort att vi kan sänka leveranstiden från 15–20 till 8–12 arbetsdagar. Dessutom kan vi erbjuda expressleveranser inom en vecka, det kunde vi inte tidigare.

I de fall kunden önskar screentryck eller brodyr anlitas en underleverantör. Det gäller även vid beställningar av stora volymer textiltryck, fler än 1 000 plagg, som då utförs av Hotscreens tryckeri i Fjärås. All övrig förädling sker på hemmaplan. Det innebär att företaget har fått anställa två personer till produktionen. Oliwer Johansson är en av dem och han visar hur arbetsgången ser ut.

– Jag följer kunden genom hela processen. Jag tar fram en skiss i datorn, gör själva trycket och packar sedan varorna innan de skickas, berättar han.

Det är viktigt att trycket hamnar exakt rätt.
Profilartiklar ska lyfta omsättningen

Högsäsong är september till november och mars till maj. Lagom till årets högsäsong går Profilewear i gång med en satsning på olika profilartiklar. Sådant som vattenflaskor, nyckelband och handdukar med profiltryck.

– Vi vill bredda oss och vara en ”one stop shop” där kunden kan hitta allt man behöver till sitt företag.
Förhoppningen är att satsningen ska innebära en tillväxt och en större omsättning. Förra bokslutet visade en omsättning på runt 7 miljoner kronor och nästa steg är att nå 10 miljoner kronor.

– Det är profilprodukterna som ska göra att vi kommer upp i omsättning. Vi har redan en stock med 3 500 kunder och tror därför att vi kan lyckas med det.

En annan satsning är att köpa in en egen brodyrmaskin.

Inom förpackningsvärlden har ”unboxing” blivit en välkänd term. Profilewear vill haka på den trenden och packar därför in plaggen i papper och sätter på denna dekal: ”Yehaa! Leveransen är här”.
Expansion väntar

För två år sedan flyttade företaget från Berga industriområde till centrala lokaler inne i Helsingborg. I och med att textiltrycket togs hem från Polen har man redan hunnit bli trångbodda, varenda centimeter på de 150 kvadratmetrarna utnyttjas. Därför har ägarna börjat titta på nya lokaler.

– Vi behöver minimum 300 kvadratmeter för att kunna växa och vi kommer förmodligen behöva fler maskiner. Planen är att flytta under nästa år, säger Herman Shaho och fortsätter:

– Efter tio år i branschen vill vi växla upp, vi kan textilier och vill nu bli en fullserviceleverantör inom profilbranschen. Målet är att bli tio anställda nästa år för att kunna nå vår målsättning.

Lokalerna i centrala Helsingborg är utnyttjade till sista centimetern, därför är planen att flytta under 2023.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera