Inkjetprinter i B1-formatet med integrerad förädling

PUBLICERAD: 26 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Maskinsystemt MGI AlphaJet kombinerar inkjetprinter och förädling. Foto: Pressbild

MGI tillsammans med Konica Minolta lanserar AlphaJET, världens första digitala inkjetpress i B1-formatet som skriver ut i ett pass och har efterbehandlingsmöjligheter inline.

AlphaJET kombinerar vattenbaserade CMYK-bläck och digital efterbehandlingsteknik inline, till exempel Eco-Spot uv-beläggning och Green-Foil. Inkjetpressen är anpassad för format upp till B1+ och skriver ut i ett pass.

Tillsammans med Konica Minolta har MGI redan etablerat sitt första AlphaJET-democenter på Konica Minoltas kompetenscenter i Paris. Ett andra democenter är också planerat. Det ska öppna på Konica Minoltas kontor i New York i början av nästa år för att ytterligare påskynda företagens digitala omvandling och kundernas engagemang. Det framgår i ett pressmeddelande.

Första maskinsystemet till fransk kund

Den första kunden för AlphaJET har redan tillkännagivits. Det är ISRA, ett industrikooperativ som är verksamt inom förpackningssektorn och trycker plastkort med eller utan chip för detaljhandeln, transportsektorn och marknaden för passagesystem. Företaget utvecklade nyligen det allra första ISBIO-pappret utan plast, som nu har blivit populärt bland stora varumärken och lyxkunder tack vare sitt miljövänliga utseende och sitt helt återvinningsbara material.

I detta sammanhang var MGI AlphaJET en logisk fortsättning på ISRA:s innovationsstrategi, enligt vd:n Jean-Pierre Chauvin:

– I dag krävs i allmänhet fem steg för att tillverka våra produkter. MGI AlphaJET kommer att göra det möjligt för oss att förenkla produktionsflödet och frigöra oss från vissa processbegränsningar, utan driftstopp, utan slöseri och med en effektiv och oöverträffad produktivitet som är omöjlig att uppnå med konventionell utrustning.

Full automation i processen

Full automatisering av produktionsprocessen är kärnan i den digitala vattenbaserade fyrfärgspressen, enligt Konica Minolta och MGI. Maskinsystemet producerar upp till 1 800 B1-ark i timmen, skriver ut med 1 600 dpi som högsta upplösning och kan komma i fråga för diverse tryckta produkter – förpackningar, kartongprodukter samt diverse trycksaker såsom böcker och tidskrifter.

AlphaJET kan hantera både bestruket och obestruket papper, kartong, e flute-kartong och syntetiska material i storlekarna B2 till B1+. Substraten kan väga minst 135 gram och ha en tjocklek på upp till 2 millimeter.

Papperssystem och skannrar

Vidare skriver företagen att matchningen av både CMYK- och uv-spotlack samt färgkalibrering säkerställs med hjälp av intelligenta skannrar som är helt automatiserade. Papperstransportsystemet är patenterat och ska se till att papperet utsätts för minsta möjliga påfrestning och därmed får optimal passform i utskriften och undviker pappersstopp.

De vattenbaserade pigmentfärgerna, uv-lacken och Green-Foil- folierna är alla certifierade av Ingede-organisationen, vilket bekräftar att de kan återvinnas till vanligt papper. MGI:s Green Foil-sortiment finns redan tillgängligt och omfattar elva matta och glansiga folier.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspecial: Många vill ha en bit av kakan

Många leverantörer erbjuder digitala etikettmaskiner. Sign&Print har gjort en djupdykning för att ta reda på vilka trender som gäller inom segmentet och vilka skillnader det finns bland teknikerna.
Xeikon (1)

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper