Byter till nattskift efter skyhöga elpriser

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 14 november
Scandexpo i Höör har ställt om från dag- till nattskift, något som fungerat oväntat bra hittills, enligt delägaren Lars Hektor, längst ner till höger i bild. Foto: Scandexpo

De skenande elpriserna i södra Sverige är en tuff utmaning för många företag i väntan på utlovat stöd från regeringen. När Scandexpo i Höör såg kostnaderna rusa ställde man snabbt om från dag- till nattskift. Något som gett omedelbar effekt. 

– Det är lätt att hålla sig för skratt när man ser elpriserna. Det går inte att driva företag utifrån politikernas vallöften, så vi var tvungna att ta ansvar för det vi kan styra över. Kommer det en ersättning så är det kanonbra, men vi kunde inte gå och vänta på det, säger Lars Hektor, delägare i Scandexpo.

Beslutet om att köra nattskift gäller tillsvidare.

Scandexpo tillverkar expo- och skyltmaterial, bland annat frigolitskyltar, reklamflaggor och fasadskyltar. Det innebär en elintensiv produktion med bland annat vattenskärning, olika maskiner för laserskärning, CNC-fräsning samt sublimeringsskrivare och kalendermaskin på textilavdelningen. Under toppmånaden förra året förbrukades 25 000 kWh, så när elpriserna började nå rekordnivåer var man tvungna att ta till snabba åtgärder för att inte behöva göra prishöjningar gentemot kunderna.

Personalen ställer upp

Eftersom elpriserna är avsevärt billigare nattetid med timpris så togs beslut om att ställa om till nattskift. Sedan måndagen den 5 september är arbetstiderna i produktionen klockan 22.00 till 06.00.

– Det har funkat exceptionellt bra. Vi har en god beläggning och har inte tappat någon produktivitet. Dessutom säger personalen att det är färre distraktionsmoment på natten, inga leveranser och inga telefoner som ringer. Så de kan ha ett annat fokus, säger Lars Hektor.

Han poängterar att de har ändrat arbetstid för att produktionen tillåter det och tack vare att personalen ställt upp och ändrat sina arbetstider. Totalt har Scandexpo tolv anställda varav åtta jobbar i produktionen. Lars och en kollega jobbar fortfarande dagtid för att sköta kommunikationen med kunderna och in- och utleveranser.

I produktionen jobbar åtta personer.
En sport att kolla spotpriset

Scandexpo har även sett över energiförbrukningen i stort.

– Vi har nagelfarit elförbrukningen i detalj. Nu är det inga maskiner som står på standby och vi tänder och släcker när vi går in och ut ur produktionshallarna. Bara det har gjort att vi har sänkt förbrukningen med 30 procent från augusti till september.

Inför varje natt kollar personalen hur spotpriset ser ut timme för timme. På så sätt kan de mest elintensiva jobben förläggas till de tider när priset är lägre. Detta har halverat elkostnaden för den kvarvarande förbrukningen.

– Det är ett fantastiskt engagemang från personalen. Det har nästan blivit en sport att gå in och kolla prognosen för kommande dygn. I den mån vi kan försöker vi pricka in de timmarna när priset ligger lägre.

”Värderar det hela tiden”

Hur länge Scandexpo kommer att köra nattskift är omöjligt att säga, enligt Lars Hektor.

– Personalen är det viktigaste för oss och hittills säger de att det funkar bra att jobba natt. Vi får också se om det fortsätter att löna sig att köra på natten, ger det inte så mycket så är det såklart ingen vits. Vi värderar det hela tiden.

Den 27 oktober lämnade Svenska kraftnät ett förslag på en modell för elprisstöd. Förslaget omfattar totalt 55 miljarder kronor och ska betalas ut till privatpersoner och företag i elprisområde 3 och 4. Hur pengarna ska fördelas och när de kan betalas ut är skrivande stund inte klart, det ska först prövas hos Energimarknadsinspektionen.

Scandexpo har en väldigt elintensiv produktion och vissa månader förbrukas upp emot 25 000 kWh.

Läs vidare

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1