Heidelberg vill slå världsrekord – lanserar uppdaterad offsetpress

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Tidigare version av Speedmaster XL 106 kunde trycka 18 000 ark i timmen. Foto: Pressbild.

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den både snabbare och effektivare. Nu kan Speedmaster XL 106 trycka 21 000 ark i timmen, en hastighetsökning med 17 procent.

Under en presskonferens som företaget kallade för ”Win the packaging Race” presenterade Heidelberg sin Speedmaster XL 106, en arkmatad offsetpress som passar bra för bland annat falskartong och med den nya tryckpressen utlovas tio procent mer output.

De senaste åren har varit tuffa för flera företag och tryckerier är inget undantag. Enligt Andreas Lang, Senior Vice President på Heidelberg, har det här skapat ett nytt produktionsmönster.

– Våra kunder är under press, så de måste arbeta mer effektivt, snabbhet blir en viktigare faktor, säger han under presskonferensen.

Därför har Heidelberg beslutat sig för att slå rekord, med den nya offsetpressen vill de att någon av deras kunder ska bli den första att trycka 100 miljoner ark på ett år.

Målet är att någon av Heidelbergs kunder ska trycka 100 miljoner ark på ett år. Foto: Pressbild.
Har fått hundratals uppdateringar

XL-serien har funnits i Heidelbergs sortiment sedan 2004 och den nya Speedmaster XL 106 har fått över 200 nya komponenter och uppdateringar, allt för att snabba på processen.

Offsetpressen har utrustats med en ny drivmotor som är starkare än tidigare och det har lagts till en remskiva för att öka hastigheten. Uppdateringar har även skett på iläggaren (feedern), inmatningen och växellådan har byggts om från tidigare.

Det nya torksystemet Drystar ska förkorta torkningstiden och fungerar både på traditionell tryckfärg och lack så väl som uv och led uv.

Pressen funkar särskilt bra för tryck på förpackningsmaterial, framför allt i storleken 70 gånger 100 centimeter. De nya uppdateringarna ger en 17 procent högre topphastighet och 10 procent högre nettoproduktion.

Mindre personalstyrka ger mer automation

Ett annat problem som många tryckerier tampas med är att det blivit allt svårare att hitta personal, därför har Heidelberg försökt att automatisera processen så mycket som möjligt.

Den uppdaterade arkmatade offsetpressen kommer sättas i produktion under hösten 2023.

Läs vidare

Lansering närmar sig för Ricohs B2-inkjet

Det har gått några år sedan Ricoh presenterade sin bläckstråleskrivare Pro Z75 i B2-formatet. Nu är betatestfasen inledd inför lanseringen nästa år.
RICOH-Pro-Z75

Storformatsskrivare godkänd för garantiprogram

Storformatsskrivaren Canon Colorado 1650 och dess UVgel-bläck uppfyller nu de högsta kvalitetsstandarderna för utskrifter av 3M:s dekorprodukter.
Océ_Colorado

Förbättrat bläck till storformatsskrivare

Mutohs 64 tum breda toppmodell med dubbla skrivhuvuden släpps med en ny uppsättning bläck för att ge lång hållbarhet till utomhus- och inomhusskyltning.
XpertJet-1682SR-P

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1