Heidelberg vill slå världsrekord – lanserar uppdaterad offsetpress

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Tidigare version av Speedmaster XL 106 kunde trycka 18 000 ark i timmen. Foto: Pressbild.

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den både snabbare och effektivare. Nu kan Speedmaster XL 106 trycka 21 000 ark i timmen, en hastighetsökning med 17 procent.

Under en presskonferens som företaget kallade för ”Win the packaging Race” presenterade Heidelberg sin Speedmaster XL 106, en arkmatad offsetpress som passar bra för bland annat falskartong och med den nya tryckpressen utlovas tio procent mer output.

De senaste åren har varit tuffa för flera företag och tryckerier är inget undantag. Enligt Andreas Lang, Senior Vice President på Heidelberg, har det här skapat ett nytt produktionsmönster.

– Våra kunder är under press, så de måste arbeta mer effektivt, snabbhet blir en viktigare faktor, säger han under presskonferensen.

Därför har Heidelberg beslutat sig för att slå rekord, med den nya offsetpressen vill de att någon av deras kunder ska bli den första att trycka 100 miljoner ark på ett år.

Målet är att någon av Heidelbergs kunder ska trycka 100 miljoner ark på ett år. Foto: Pressbild.
Har fått hundratals uppdateringar

XL-serien har funnits i Heidelbergs sortiment sedan 2004 och den nya Speedmaster XL 106 har fått över 200 nya komponenter och uppdateringar, allt för att snabba på processen.

Offsetpressen har utrustats med en ny drivmotor som är starkare än tidigare och det har lagts till en remskiva för att öka hastigheten. Uppdateringar har även skett på iläggaren (feedern), inmatningen och växellådan har byggts om från tidigare.

Det nya torksystemet Drystar ska förkorta torkningstiden och fungerar både på traditionell tryckfärg och lack så väl som uv och led uv.

Pressen funkar särskilt bra för tryck på förpackningsmaterial, framför allt i storleken 70 gånger 100 centimeter. De nya uppdateringarna ger en 17 procent högre topphastighet och 10 procent högre nettoproduktion.

Mindre personalstyrka ger mer automation

Ett annat problem som många tryckerier tampas med är att det blivit allt svårare att hitta personal, därför har Heidelberg försökt att automatisera processen så mycket som möjligt.

Den uppdaterade arkmatade offsetpressen kommer sättas i produktion under hösten 2023.

Läs vidare

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1