Heidelberg vill slå världsrekord – lanserar uppdaterad offsetpress

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Tidigare version av Speedmaster XL 106 kunde trycka 18 000 ark i timmen. Foto: Pressbild.

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den både snabbare och effektivare. Nu kan Speedmaster XL 106 trycka 21 000 ark i timmen, en hastighetsökning med 17 procent.

Under en presskonferens som företaget kallade för ”Win the packaging Race” presenterade Heidelberg sin Speedmaster XL 106, en arkmatad offsetpress som passar bra för bland annat falskartong och med den nya tryckpressen utlovas tio procent mer output.

De senaste åren har varit tuffa för flera företag och tryckerier är inget undantag. Enligt Andreas Lang, Senior Vice President på Heidelberg, har det här skapat ett nytt produktionsmönster.

– Våra kunder är under press, så de måste arbeta mer effektivt, snabbhet blir en viktigare faktor, säger han under presskonferensen.

Därför har Heidelberg beslutat sig för att slå rekord, med den nya offsetpressen vill de att någon av deras kunder ska bli den första att trycka 100 miljoner ark på ett år.

Målet är att någon av Heidelbergs kunder ska trycka 100 miljoner ark på ett år. Foto: Pressbild.
Har fått hundratals uppdateringar

XL-serien har funnits i Heidelbergs sortiment sedan 2004 och den nya Speedmaster XL 106 har fått över 200 nya komponenter och uppdateringar, allt för att snabba på processen.

Offsetpressen har utrustats med en ny drivmotor som är starkare än tidigare och det har lagts till en remskiva för att öka hastigheten. Uppdateringar har även skett på iläggaren (feedern), inmatningen och växellådan har byggts om från tidigare.

Det nya torksystemet Drystar ska förkorta torkningstiden och fungerar både på traditionell tryckfärg och lack så väl som uv och led uv.

Pressen funkar särskilt bra för tryck på förpackningsmaterial, framför allt i storleken 70 gånger 100 centimeter. De nya uppdateringarna ger en 17 procent högre topphastighet och 10 procent högre nettoproduktion.

Mindre personalstyrka ger mer automation

Ett annat problem som många tryckerier tampas med är att det blivit allt svårare att hitta personal, därför har Heidelberg försökt att automatisera processen så mycket som möjligt.

Den uppdaterade arkmatade offsetpressen kommer sättas i produktion under hösten 2023.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Produktregn hos jubilaren Plockmatic

Plockmatic radar upp rekordmånga produktnyheter under årets Drupa. Inte minst en ny generation av trotjänaren Morgana DigiFold som fått tillägget Ultra.
Plockmatic 1

Senaste nytt

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell