Fortsatt försäljningstapp för tryckta böcker – men ett format går mot trenden

PUBLICERAD: 10 november 2022
UPPDATERAD: 16 november
Bokförsäljningen minskar jämfört med 2021. Foto: Pexels.

Även i år så minskar försäljningen av tryckta böcker, det visar statistik som Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen sammanställt. De digitala tjänsterna tar alltmer mark – men pocketboken ser ett litet uppsving. 

Medan försäljningen av böcker i olika digitala former ökat under 2022 så har det gått sämre för den tryckta boken. Försäljningen av pappersböcker har minskat med 133,3 miljoner kronor under årets första nio månader, ett tapp på 5,1 procent och en större nedgång än den totala bokförsäljningen.

Ökning för pocket

Men det går inte dåligt för alla bokformat, pocketboken har ökat i försäljning med 4,7 procent. Sämre har det gått för inbundna böcker, som minskat med 6,9 procent, samt övriga format, så som danskt band och halvklotband, som tappat hela 11,7 procent jämfört med samma period i fjol.

De digitala publikationerna och tjänsterna har fram till oktober i år sett en ökning på 8,2 procent.

All bokförsäljning har minskat

Statistiken för svensk bokförsäljning sammanställs varje kvartal av Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen. I februari kommer en helårsrapport där föregående år utvärderas. 

Under årets första tre kvartal har den totala bokförsäljningen, både tryckta och digitala format, landat på 3,48 miljarder kronor, en minskning med 1,7 procent jämfört med samma period förra året.

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R