Heidelberg på uppgång flaggar för högre priser

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 16 november
Heidelberger Druckmaschinen har lagt en god grund för att uppnå de finansiella målen, enligt vd:n Ludwin Monz. Foto: Pressbild

Företaget har gjort framsteg under första halvåret 2022, men varnar för högre priser för att kunna fortsätta den positiva trenden.

Det goda halvårsresultatet beror delvis på valutasituationen men också på ökad försäljning av varor och tjänster. Försäljningen under det första halvåret är således cirka 14 procent högre än föregående år.

Förpackningssegmentet hade en särskilt stark tillväxt, från blygsamma 415 miljoner euro föregående år till 535 miljoner euro. En ökning med nästan 29 procent. Tack vare den förbättrade försäljningen ökade EBITDA (resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar) till 68 miljoner euro under andra kvartalet. Detta var betydligt mer än föregående året då siffran var 38 miljoner euro.

Bättre försäljningspriser har kompenserat för de betydande ökningarna av kostnaderna för råvaror och halvfabrikat. Nettoresultatet efter skatt för de första sex månaderna ökade från 13 miljoner euro till 44 miljoner euro. Enligt Heidelberg är det första halvåret av det innevarande räkenskapsåret högre än det totala resultatet för hela förra året.

Kommer att säkra marginalen genom prishöjningar

Även under andra kvartalet fortsatte orderingången att öka till cirka 622 miljoner euro, en ökning med 5 procent. Detta stöddes av valutaeffekter och hög efterfrågan från Centraleuropa och Nordamerika. Som ett resultat av detta ligger orderstocken över 1 miljard euro för första gången på flera år. Denna höga orderstock och halvårssiffrorna skapar en utmärkt grund för att uppnå målen för hela året, skriver Heidelberg i ett pressmeddelande.

”Med försiktighet”

Under andra halvåret räknar Heidelberg dock med ytterligare ökningar av personal- och energikostnader.

– Trots en svår miljö har vi övervunnit utmaningarna under det första halvåret och uppnått ytterligare tillväxt. Vi är dock fortfarande försiktiga eftersom det ännu inte är klart hur den globala situationen kommer att utvecklas, säger företagets vd Ludwin Monz.

– Under det första halvåret har vi lagt en god grund för att uppnå våra finansiella mål. Med detta i åtanke fokuserar vi på att upprätthålla våra leveranskedjor, säkra vår marginal genom högre försäljningspriser och fortsätta vår kostnadsdisciplin, tillägger han.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera