Heidelberg på uppgång flaggar för högre priser

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 16 november
Heidelberger Druckmaschinen har lagt en god grund för att uppnå de finansiella målen, enligt vd:n Ludwin Monz. Foto: Pressbild

Företaget har gjort framsteg under första halvåret 2022, men varnar för högre priser för att kunna fortsätta den positiva trenden.

Det goda halvårsresultatet beror delvis på valutasituationen men också på ökad försäljning av varor och tjänster. Försäljningen under det första halvåret är således cirka 14 procent högre än föregående år.

Förpackningssegmentet hade en särskilt stark tillväxt, från blygsamma 415 miljoner euro föregående år till 535 miljoner euro. En ökning med nästan 29 procent. Tack vare den förbättrade försäljningen ökade EBITDA (resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar) till 68 miljoner euro under andra kvartalet. Detta var betydligt mer än föregående året då siffran var 38 miljoner euro.

Bättre försäljningspriser har kompenserat för de betydande ökningarna av kostnaderna för råvaror och halvfabrikat. Nettoresultatet efter skatt för de första sex månaderna ökade från 13 miljoner euro till 44 miljoner euro. Enligt Heidelberg är det första halvåret av det innevarande räkenskapsåret högre än det totala resultatet för hela förra året.

Kommer att säkra marginalen genom prishöjningar

Även under andra kvartalet fortsatte orderingången att öka till cirka 622 miljoner euro, en ökning med 5 procent. Detta stöddes av valutaeffekter och hög efterfrågan från Centraleuropa och Nordamerika. Som ett resultat av detta ligger orderstocken över 1 miljard euro för första gången på flera år. Denna höga orderstock och halvårssiffrorna skapar en utmärkt grund för att uppnå målen för hela året, skriver Heidelberg i ett pressmeddelande.

”Med försiktighet”

Under andra halvåret räknar Heidelberg dock med ytterligare ökningar av personal- och energikostnader.

– Trots en svår miljö har vi övervunnit utmaningarna under det första halvåret och uppnått ytterligare tillväxt. Vi är dock fortfarande försiktiga eftersom det ännu inte är klart hur den globala situationen kommer att utvecklas, säger företagets vd Ludwin Monz.

– Under det första halvåret har vi lagt en god grund för att uppnå våra finansiella mål. Med detta i åtanke fokuserar vi på att upprätthålla våra leveranskedjor, säkra vår marginal genom högre försäljningspriser och fortsätta vår kostnadsdisciplin, tillägger han.

Läs vidare

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1