Inkjetskrivare kapar både tid och kostnader

Foto: Mediaservice
PUBLICERAD: 21 november 2022
UPPDATERAD: 21 november
Niklas Svensson och Malin Nilsson på Mediaservice i Kristianstad med den nya Riso-skrivaren.

I våras installerades en Riso-skrivare hos Mediaservice i Kristianstad. Ett halvår senare ser företaget både förtjänster och konkurrensfördelar med att en stor del av produktionen flyttats över från toner till inkjet.

– Vi har länge funderat på hur vi kan få ner printpriserna. Den nya Riso-skrivaren är både snabb och billig i drift, den är perfekt för transaktionsdata som vi trycker mycket, säger Niklas Svensson på Mediaservice.

Mediaservice är ett digitaltryckeri som gör bland annat fysisk och digital fakturering, marknadsbrev, vykort, visitkort, affischer och kuvert. Bland kunderna finns bland annat flera mediaföretag och inom media tillämpas mycket budsortering, något som Mediaservice har mångårig erfarenhet av. De levererar en stor del av brevvolymen även till övriga postoperatörer.

Skriver ut i kall process

Tankarna på att investera i en bläckstråleskrivare i allmänhet och en Riso-skrivare i synnerhet hade funnits ett tag hos Mediaservice – för att kunna bli mer konkurrenskraftig. Efter Sign&Print-mässan i april kom de alltså i mål och maskinen levererades av Master Office som är återförsäljare för Riso i Sverige genom konsulten Johan Widerberg.

Riso ComColor GD 9630 är en snabb produktionsskrivare som skriver ut i en kall process. Det innebär att arken torkar direkt när bläcket läggs på papperet och det uppstår inte heller någon statisk elektricitet och papperet böjs inte under processen.

Skrivaren använder ett oljebaserat pigmentbläck och är utrustad med CMYK plus grå. Den femte grå färgen hjälper till att förhöja den svarta färgen och hela gråskalan, samtidigt som den förbättrar färgomfånget även i CMYK.

I maskinparken finns även ett par Kern-maskiner för kuvertering som gör det möjligt att kuvertera cirka 300 000 kuvert per dag.
Kompletterar tonerpress

Tidigare trycktes det mesta hos Mediaservice i tre digitalpressar.

– Det är bra maskiner, men det blev för dyrt för det vi kör, säger Niklas Svensson.

Numera har företaget kvar en digitalpress i produktionen. Niklas kollega Malin Nilsson poängterar att de två maskinerna kompletterar varandra på ett bra sätt:

– Vi kan till exempel köra omslag till kalendrar i superglossy i digitalpressen och trycka inlagan betydligt mer konkurrenskraftigt i Rison. Dessutom kan vi trycka upp trycksaker så som visitkort, broschyrer och kalendrar efter behov och göra ändringar. Det blir mer miljövänligt och bättre ekonomiskt, säger hon.

Mediaservice ser flera vinster med maskinen. Framför allt hastigheten. Den kan skriva ut 160 A4-sidor i minuten i full drift, vilket i runda slängar är dubbelt så snabbt som Mediaservice kunnat trycka tidigare. Det sparar viktig tid för det lilla familjeföretaget.

Inlagan till kalendrar är ett exempel på jobb som kan gå i nya Riso ComColor GD 9630.
Halverade kostnader

Besparingar när det gäller driften, som klickkostnaden, är något annat de lyfter fram:

– Maskinen installerades i april och vi har redan märkt av lägre kostnader. Vi kan se att vi mer än halverat våra printkostnader, säger Niklas.

– Den tuffar på väldigt bra och vi märker även att energikostnaden blivit lägre, vilket är positivt med tanke på dagens elpriser, säger Malin.

I full drift drar denna inkjetskrivare cirka 600 watt, vilket är väsentligt lägre jämfört med digitalpressar. Att själva investeringskostnaden ligger på en rimlig nivå hamnar också på plussidan.

Kan lämna bättre pris

Niklas Svensson berättar att de kontaktat tidigare kunder som sökt sig till en annan leverantör på grund av priset, men som nu visat intresse för att komma tillbaka till Mediaservice. Ytterligare ett plus i kanten.

– Det känns bra att kunna skicka ut offerter och lämna ett bättre pris till kunderna än tidigare, säger han.

Läs vidare

Stor bredd i det lilla: ”Flexibiliteten är det viktigaste”

Som ett litet grafiskt företag gäller det att kunna erbjuda lite av varje, leverera snabbt och framför allt att fokusera på service. Det har varit framgångsreceptet för Tjoffe Nilsson, som sedan 1994 drivit Daroni Reklam och fritid i skånska Svalöv.
Trio

Personalen driver vidare det lilla familjetryckeriet

Ingvar Öberg var ett välkänt namn, bland annat som tryckeriägare och som mångårig ordförande i Företagarna Ystad. När han hastigt gick bort hösten 2021 bestämde sig personalen ganska snabbt för att fortsätta driva Ystad-Tryck vidare i hans anda.
Alla tre

Wasa Grafiska går igång på krångliga trycksaker

Ett arkmatat skärbord har tagit plats hos familjeföretaget Wasa Grafiska i Bromma. Nu ser tryckeriet möjligheter att kapa flaskhalsar och kunna göra fler jobb i eget hus.
Wasa Grafiska

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1