Lansering närmar sig för Ricohs B2-inkjet

PUBLICERAD: 21 november 2022
UPPDATERAD: 21 november
Pro Z75-pressen är planerad att komma ut på marknaden nästa år, enligt Ricoh. Foto: Pressbild

Det har gått några år sedan Ricoh presenterade sin bläckstråleskrivare Pro Z75 i B2-formatet. Nu är betatestfasen inledd inför lanseringen nästa år.

Mike Herold, Global Marketing Manager, förklarar den långa väntetiden med att pandemin och försörjningssituationen har gjort det svårt att hålla jämna steg. Samtidigt har de inte velat avvika från sin lanseringsplan, där de mycket noggrant väljer ut partner som både kan bidra till utvecklingen och som också kan dra omedelbar nytta av maskinen. Den första betatestaren är det amerikanska tryckeriet Heeter.

Producerar snabbare

Heeter har installerat både rull- och arkinkjet och tonerskrivare och måste betraktas som en entusiast av digital utskriftsteknik. Det amerikanska kommersiella tryckeriet har flyttat över offsettjänster till inkjetsidan och producerar nu snabbare utskrifter av högre kvalitet med mindre krav på personalen, enligt Kirk Schlecker, senior print manager:

– Vad vi har sett genom åren är att bläckstråleskrivare kan leverera bättre kvalitet än offset, på kortare tid och med mindre stress för vår personal. Ricoh Pro Z75 är nästa steg i denna utveckling.

Tryckerier på besök

Bland en grupp kommersiella tryckerier från Frankrike, Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Danmark som besökte Heeter för att personligen utvärdera Pro Z75 fanns Rafael Mari, medgrundare av det franska nättryckeriet Realisaprint.com.

– Vi står under större press att leverera tryck på ett större antal medier och applikationer, samtidigt som vi måste hålla snävare tidsfrister. Detta är en följd av eskalerande råvaru- och energikostnader, liksom tryck på försörjningskedjan och bemanningen. Pro Z75:s kombination av utskriftskvalitet, mångsidighet och användarvänlighet är en perfekt lösning på denna utmaning.

Det har aldrig varit en bättre tid att förnya sig med inkjetpressar, enligt Eef de Ridder, vice ordförande för Graphic Communications på Ricoh Europe:

– Övergången från offset till digitalt tryck sker i rekordfart. Pro Z75 levererar en kraftfull kombination av hög produktivitet och hög kvalitet för att ge bränsle till denna acceleration. Tryckindustrin är under utveckling. Att investera i digitalisering är vägen framåt. Med partners som är lika engagerade i den digitala framtiden och ett team som tror på möjligheterna är vi ett levande bevis på att tryckeribranschen är innovativ och överlevande, vilket många kanske tidigare har tvivlat på.

Teknik

Maskinen är utrustad med en lång torksektion, som är nödvändig för att se till att det vattenbaserade bläcket är helt torrt innan det skrivs ut på baksidan av arket och för att förhindra att i synnerhet obestruket lättviktspapper reagerar för starkt på vattnet. Utskrift är möjlig på 60 till 400 gram per kvadratmeter på obestruket papper och 73-400 gram per kvadratmeter på bestruket papper.

Pro Z75 är utrustad med ett piezo-skrivhuvuden med 1 200 dpi och kan skriva ut 4 500 B2-ark i timmen, hälften så mycket när du skriver ut på båda sidor. Ricoh säger att företaget är redo att påskynda övergången från offsettryck till digitaltryck.

Pro Z75 fanns inte på plats på den senaste mässan Printing United i Las Vegas, men det fanns utskriftsprover tillgängliga.

Den kommer troligen att göra sin Europadebut på Hunkeler Innovation Days i slutet av februari. Ricoh säger att den kommersiella tillgängligheten kommer att vara i mitten av 2023.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1