Lansering närmar sig för Ricohs B2-inkjet

PUBLICERAD: 21 november 2022
UPPDATERAD: 21 november
Pro Z75-pressen är planerad att komma ut på marknaden nästa år, enligt Ricoh. Foto: Pressbild

Det har gått några år sedan Ricoh presenterade sin bläckstråleskrivare Pro Z75 i B2-formatet. Nu är betatestfasen inledd inför lanseringen nästa år.

Mike Herold, Global Marketing Manager, förklarar den långa väntetiden med att pandemin och försörjningssituationen har gjort det svårt att hålla jämna steg. Samtidigt har de inte velat avvika från sin lanseringsplan, där de mycket noggrant väljer ut partner som både kan bidra till utvecklingen och som också kan dra omedelbar nytta av maskinen. Den första betatestaren är det amerikanska tryckeriet Heeter.

Producerar snabbare

Heeter har installerat både rull- och arkinkjet och tonerskrivare och måste betraktas som en entusiast av digital utskriftsteknik. Det amerikanska kommersiella tryckeriet har flyttat över offsettjänster till inkjetsidan och producerar nu snabbare utskrifter av högre kvalitet med mindre krav på personalen, enligt Kirk Schlecker, senior print manager:

– Vad vi har sett genom åren är att bläckstråleskrivare kan leverera bättre kvalitet än offset, på kortare tid och med mindre stress för vår personal. Ricoh Pro Z75 är nästa steg i denna utveckling.

Tryckerier på besök

Bland en grupp kommersiella tryckerier från Frankrike, Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Danmark som besökte Heeter för att personligen utvärdera Pro Z75 fanns Rafael Mari, medgrundare av det franska nättryckeriet Realisaprint.com.

– Vi står under större press att leverera tryck på ett större antal medier och applikationer, samtidigt som vi måste hålla snävare tidsfrister. Detta är en följd av eskalerande råvaru- och energikostnader, liksom tryck på försörjningskedjan och bemanningen. Pro Z75:s kombination av utskriftskvalitet, mångsidighet och användarvänlighet är en perfekt lösning på denna utmaning.

Det har aldrig varit en bättre tid att förnya sig med inkjetpressar, enligt Eef de Ridder, vice ordförande för Graphic Communications på Ricoh Europe:

– Övergången från offset till digitalt tryck sker i rekordfart. Pro Z75 levererar en kraftfull kombination av hög produktivitet och hög kvalitet för att ge bränsle till denna acceleration. Tryckindustrin är under utveckling. Att investera i digitalisering är vägen framåt. Med partners som är lika engagerade i den digitala framtiden och ett team som tror på möjligheterna är vi ett levande bevis på att tryckeribranschen är innovativ och överlevande, vilket många kanske tidigare har tvivlat på.

Teknik

Maskinen är utrustad med en lång torksektion, som är nödvändig för att se till att det vattenbaserade bläcket är helt torrt innan det skrivs ut på baksidan av arket och för att förhindra att i synnerhet obestruket lättviktspapper reagerar för starkt på vattnet. Utskrift är möjlig på 60 till 400 gram per kvadratmeter på obestruket papper och 73-400 gram per kvadratmeter på bestruket papper.

Pro Z75 är utrustad med ett piezo-skrivhuvuden med 1 200 dpi och kan skriva ut 4 500 B2-ark i timmen, hälften så mycket när du skriver ut på båda sidor. Ricoh säger att företaget är redo att påskynda övergången från offsettryck till digitaltryck.

Pro Z75 fanns inte på plats på den senaste mässan Printing United i Las Vegas, men det fanns utskriftsprover tillgängliga.

Den kommer troligen att göra sin Europadebut på Hunkeler Innovation Days i slutet av februari. Ricoh säger att den kommersiella tillgängligheten kommer att vara i mitten av 2023.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Åtta produktionslinjer i HP:s smarta Drupafabrik

På Drupa ska HP:s grundläggande tryckteknologier Indigo LEP/LEPx, HP Thermal Inkjet och HP Latex fortsätta driva branschens utveckling framåt.
Haim-Levit

Världspremiär för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på Drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en ny egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)