Först i Europa med prisbelönt flatbädd

PUBLICERAD: 25 november 2022
UPPDATERAD: 25 november
Oscar Lagerstedt, produktionschef på Screenbolaget, med planprintern från Vanguard.

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.

Storformatsskrivaren VK300D-HS med uv-led och tio skrivhuvuden är utvecklad för produktion av stora volymer. Vanguard skriver i ett pressmeddelande att Screenbolagets investering är resultatet av en kraftigt ökad efterfrågan av trycksaker som kan produceras i en flatbäddsskrivare.

Patrick Nermark.

– Fram till i somras var 90 procent av vår produktion rulle till rulle och bara 10 procent planprint. Men planprintvolymerna fyrdubblades i och med valet i september och är fortfarande minst dubbelt så stora, säger Patrick Nermark, vd för Screenbolaget.

Fem gånger så snabb

I Sverige säljs Vanguard av Marabu Scandinavia. Screenbolaget är en trogen kund och det här är den femte maskinen som företaget köper av Marabu. Patrick Nermark poängterar att det hade varit omöjligt att ta på sig så mycket jobb utan denna investering. Han är imponerad av maskinens kapacitet och kvalitet:

– Vanguard producerar toppmoderna maskiner och skrivhuvuden med en enorm volymkapacitet. Det är en stabil maskin och innebär en revolution för oss. Den är minst fem gånger snabbare än vår gamla maskin. Nu har vi många fler affärsmöjligheter, säger han.

Prisbelönt serie

Vanguard har sitt huvudkontor i Georgia, USA. Det europeiska bolaget bildades 2021 med säte i italienska Brixen, nära moderbolaget Durst Groups globala huvudkontor. Därifrån koordineras distribution och service genom återförsäljare, distributörer och andra partners.

VK 300D-serien har belönats med Specialty Graphic Imaging Association (SGIA) Product of the Year fyra år i rad. VK300D-HS är en fullt utrustad flatbäddsprinter med en hastighet upp till 1,8 meter per sekund för 60 skivor i timmen.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)