Tillverkning av tryckplåtar flyttas från Europa

PUBLICERAD: 28 november 2022
UPPDATERAD: 28 november
Fujifilm kommer fortsatt leverera offsetplåtar till kunder på EMEA-marknaden, men tillverkningen flyttas till Japan och Kina. Foto: Pressbild

Fujifilm har beslutat att stänga sin tillverkning av offsettryckplåtar vid anläggningen i Tilburg, Nederländerna.

Produktionen av tryckplåtar, som för närvarande tillverkas i Tilburg, kommer att flyttas till Fujifilms fabriker i Japan och Kina. Företaget skriver i ett pressmeddelande att det varit ett svårt men nödvändigt beslut att ta. Dels beror det på att efterfrågan på offsettryck successivt minskat på grund av övergången till andra kommunikationsformer, särskilt digitala medier. Dels på grund av ökad diversifiering av trycksaker till följd av digitaltryckets tillväxt.

Företaget skriver att dessa faktorer har påskyndats av covidpandemins effekter och den inverkan den haft på människors sätt att konsumera trycksaker. Situationen i Europa har också ytterligare förvärrats av ökade råvarukostnader, svängningarna på energimarknaden och effekterna av högre inflation.

Enligt Fujifilm råder det dock ingen tvekan om att offsettryck kommer att förbli en mycket viktig produktionsprocess under många år framöver. De kommer fortsatt leverera offsetplåtar till kunder på EMEA-marknaden, exempelvis den processfria plåten Superia ZX.

Produktionen av offsetplåtar i Tilburg kommer att upphöra helt. Hela processen runt flytten till fabrikerna i Japan och Kina beräknas vara avslutad i slutet av 2023, enligt Fujifilm.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex