Tillverkning av tryckplåtar flyttas från Europa

PUBLICERAD: 28 november 2022
UPPDATERAD: 28 november
Fujifilm kommer fortsatt leverera offsetplåtar till kunder på EMEA-marknaden, men tillverkningen flyttas till Japan och Kina. Foto: Pressbild

Fujifilm har beslutat att stänga sin tillverkning av offsettryckplåtar vid anläggningen i Tilburg, Nederländerna.

Produktionen av tryckplåtar, som för närvarande tillverkas i Tilburg, kommer att flyttas till Fujifilms fabriker i Japan och Kina. Företaget skriver i ett pressmeddelande att det varit ett svårt men nödvändigt beslut att ta. Dels beror det på att efterfrågan på offsettryck successivt minskat på grund av övergången till andra kommunikationsformer, särskilt digitala medier. Dels på grund av ökad diversifiering av trycksaker till följd av digitaltryckets tillväxt.

Företaget skriver att dessa faktorer har påskyndats av covidpandemins effekter och den inverkan den haft på människors sätt att konsumera trycksaker. Situationen i Europa har också ytterligare förvärrats av ökade råvarukostnader, svängningarna på energimarknaden och effekterna av högre inflation.

Enligt Fujifilm råder det dock ingen tvekan om att offsettryck kommer att förbli en mycket viktig produktionsprocess under många år framöver. De kommer fortsatt leverera offsetplåtar till kunder på EMEA-marknaden, exempelvis den processfria plåten Superia ZX.

Produktionen av offsetplåtar i Tilburg kommer att upphöra helt. Hela processen runt flytten till fabrikerna i Japan och Kina beräknas vara avslutad i slutet av 2023, enligt Fujifilm.

Läs vidare

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959