Full snurr efter samgåendet

Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 30 november 2022
UPPDATERAD: 30 november
Peter Hjelm (till vänster), vd på By Wind och koncernchef i By Wind Group, och Magnus Iversén, vd för GBGT Box och ordförande i By Wind Group.

I vintras slogs Danagård Litho och Göteborgstryckeriet samman till ett samägt moderbolag med namnet DG Print Group. Nu byter bolaget namn till By Wind Group, en anspelning på att produktionen drivs med energi från egen vindkraft.

I det nya bolaget särskiljs förpacknings- och tryckeriverksamheten och bildar två specialiserade systerföretag: tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box. Det skriver By Wind Group i ett pressmeddelande.

– Vi har tagit med oss det bästa av våra två etablerade varumärken och företagskulturer och fört samman det till något helt nytt som klarar att möta framtida krav och efterfrågan från våra kunder, säger marknadschefen Maria Iversén.

Peter Hjelm.
Tre affärsområden inom tryck

Danagård Litho var tidigt ute med satsningar på hållbar produktion. Redan 1994 gjordes investeringar i vindkraft och 2018 blev man första svenska tryckeri med ursprungsmärkt el från eget vindkraftverk. I dag producerar vindkraftverken cirka 29,7 GWh och verksamheten förbrukar endast 2 GWh, vilket innebär att resterande energi säljs i elnätet. Detta hållbarhetstänk fortsätter i den nybildade koncernen och avspeglas i allra högsta grad i det nya namnet.

Tryckeriverksamheten i By Wind består av tre segment:

– Med våra affärsområden Art Printing By Wind, Commercial Printing By Wind och Architecture Printing By Wind har vi ett tydligt erbjudande där vi presenterar de allra bästa lösningarna inom respektive segment, säger Peter Hjelm, vd på By Wind och koncernchef i By Wind Group, tidigare vd för Danagård Litho.

Magnus Iversén.
Förpackningar i eget bolag

Göteborgstryckeriets förpackningsverksamhet renodlas också. Det som tidigare hette Box & Display, med fokus på  klimatsmarta, funktionella förpackningar för premiumsegmentet, verkar nu under det egna varumärket GBGT Box och blir ett systerföretag inom By Wind Group. Enligt företaget var det naturligt att särskilja förpacknings- och tryckeriverksamheten.

– Marknaden och processerna skiljer sig mycket åt. Och det är framför allt på den internationella marknaden som kundtillströmningen på förpackningssidan sker. Vi växer i båda våra affärsområden, rigid boxes och kapslar, säger Magnus Iversén, vd för GBGT Box och ordförande i By Wind Group, tidigare vd för Göteborgstryckeriet och Box & Display.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex