Folier skapade efter wrapparnas önskemål

Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 1 december 2022
UPPDATERAD: 1 december
Tillverkaren Grafityp har byggt ett futuristiskt showroom där användarna kan plåta sina färdigheter med Omega-Skinz-folierna.

Hur kan bilfolier bli mer lättapplicerade och få ett ännu häftigare utseende för att i förlängningen skapa mer körglädje? Det gick den belgiska tillverkaren Grafityp ut och frågade sina kunder. Resultatet blev konceptet Omega-Skinz.

Omega-Skinz är en serie print- och wrapfolier med tillhörande laminat som lanserades i början av året. Hela sortimentet av media för storformatsprint finns nu tillgängligt i Sverige via återförsäljaren Papyrus.

– Det som är spännande med Omega-Skinz är att man har gjort en marknadsundersökning bland dem som jobbar med produkterna, och utifrån användarnas önskemål tagit fram den nya produktserien, säger Stellan Pehrson på Papyrus.

Serien består av printfolier med och utan metallic- och pärlemorpigment, wrapfolier i 59 färger och effekter samt laminat för lång hållbarhet. Enligt tillverkaren är den gjutna folien mjuk och flexibel, 3D-formbar med värme och kan formas lätt både på konkava och konvexa ytor. Folierna ska även vara konstruerade för att säkerställa snabb och problemfri montering på stora och små ytor på till exempel bilar, motorcyklar, båtar, lastbilar och bussar.

Skapa din egen färg

Printfolien absorberar färgen på ett sätt för att ge färgdjup och skarpa färger, och tryckegenskaperna i materialet innebär att det går att skapa detaljerade bilder. Metallic- och pärlemorpigmenten ska ge en lyxig känsla. Det är även möjligt att skapa sin egen färg genom att kombinera olika folier och laminat.

Wrapfolierna består av olika lager som absorberar foliens spänningar under sträckning och formning. Toppskiktet är en transparent pvc-film som ger grundskiktet extra färgdjup. Folien gjuts sedan som ett två- eller trepassystem där de olika lagren bildar ett homogent lager. Resultatet blir, enligt leverantören, en stark och stabil folie som blir mjuk och smidig vid applicering med värmepistol eller infraröd lampa, till exempel för komplexa ytor som kofångare, spoilers och dörrhandtag.

Laminaten kan sedan förstärka effekten, till exempel för att framhäva fordonets form och kontur och för att efterlikna matt eller riktigt högblankt billack.

Stellan Pehrson på Papyrus hoppas att den nya produktserien ska väcka nyfikenhet eftersom den är framtagen utifrån användarnas önskemål. Foto: Arkiv/Claes Nordström
Hoppas på nyfikna kunder

Papyrus planerar utbildningar och seminarier om Omega-Skinz ute hos sina kunder med start runt årsskiftet.

– Det är alltid en viss tröskel när man lanserar en helt ny produkt, men vi hoppas att kunderna ska bli nyfikna, speciellt när man får höra att materialet är framtaget efter användarnas, ”Wrappers”,  önskemål och vilja testa produkterna, säger Stellan Pehrson.

Papyrus säljer Omega-Skinz i såväl Sverige som Norge och Danmark.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449