Världens första B2-press med torrtoner

PUBLICERAD: 2 december 2022
UPPDATERAD: 2 december
Skärmdump från ett kort videoklipp som Fujifilm släppt om den kommande tonerskrivaren för B2-format i Revoria-serien.

På IGAS-mässan som arrangerades nyligen i Japan presenterade Fujifilm en ny arkmatad digitalpress med torrtoner i B2-formatet. 

Revoria B2 Press, som den kallas, marknadsfördes på mässan som världens första B2-torrtonerpress. Tommy Segelberg, som är ansvarig för Fujifilms affärsutveckling i Norden, säger att det här bara är startskottet.

– Anledningen till att Fujifilm visar en B2-tonerpress på IGAS, den första någonsin faktiskt, är att visa att Fujifilm har utvecklat flera spännande tekniker för bland annat B2-formatet. Flera nya tekniker för toner som FIR och optimerad transferteknik och registrering för just stora ark kommer att introduceras, säger han.

Tommy Segelberg är ansvarig för Fujifilms affärsutveckling i Norden. Foto: Arkiv/Claes Nordström
Accelererar hastigheten för toner

Det handlar om en B2XL-press och med detta format ges möjligheten att trycka flera ark, 6-up A4, det vill säga 750 x 662 millimeter. Hastigheten är 2 500 B2XL i timmen, alltså 250 A4-ark per minut och hälften så många vid 4 + 4. Tidigare har det funnits en hastighetsgräns för tonerutskrift på runt 130-150 A4-ark per minut. En gräns som nya Revoria B2 Press alltså ska klara med råge.

Fujifilm lanserade förra året den första skrivaren i serien, Revoria PC1120, med 6 färger i det traditionella SRA3-formatet.

– För miljön så har toner fördelen att den är lätt att separera från bäraren. Det visar tekniken vi har i Revoria PC1120 som använder liknande toner och är godkänd av Indege, som jobbar med just detta i samarbete med 22 olika pappersbruk. Att även toner inte behöver någon förbehandling är känt som en stor fördel sedan tidigare gentemot till exempel liquid eller bläcktekniker, säger Tommy Segelberg och fortsätter:

– Angående kvaliteten så är det bara att titta på Revoria PC1120 som har samma toner och med äkta 10-bitars rendering och 2 400 x 2 400 dpi. Men jag gissar att vi fortfarande kommer att få stryk av Fujifilm JetPress 750S som är vår fantastiska inkjet-press för B2-format, men det är min högst personliga åsikt.

Säljstart under 2023

På IGAS visades ett samarbete med Horizon om Smart Stacker och Perfect Binder, och enligt Tommy Segelberg ser det ut som att dessa lösningar kommer att implementeras för Revoria B2 Press.

Försäljningsstart är i nuläget planerad till mitten av 2023, till att börja med i Asien.

I detta korta filmklipp låter Fujifilm tittaren smygtitta på den nya maskinen. En gnutta i alla fall.

Läs vidare

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg

Kodak stärker Prinergy i version 10

Kodak fortsätter att förbättra prestanda, funktionalitet och säkerhet för deras arbetsflödesprogram.
Kodak

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg