Servicefokus och försäljningsrekord i sikte

PUBLICERAD: 6 december 2022
UPPDATERAD: 13 januari
Emil Gillmor, försäljningschef på KA Olsson & Gems. Foto: Privat

Återförsäljaren KA Olsson & Gems ser ut att stänga verksamhetsåret med de bästa försäljningssiffrorna någonsin, enligt försäljningschefen Emil Gillmor. Förklaringen beror delvis på ett uppsving på dekor­sidan. Samtidigt vässas produktportföljen ytterligare med fler nyheter för bilfolierare.

Mölndalsföretaget KA Olsson & Gems grundades på 1950-talet och drygt 20 år senare började företaget sälja självhäftande material. Sedan september är Emil Gillmor försäljningschef och ansvarig för avdelningarna Folie & Digitalt samt Tejp & Lim. Han har tagit över rollen efter Fredrik Johansson, tidigare ägare och fortfarande verksam i bolaget sedan 36 år.

Återförsäljarens försäljning sker uteslutande till andra företag och i sortimentet finns produkter inom de tre produktområdena, folie och digitalt, tejp och lim samt display och dekor. Emil Gillmor säger att de har haft ett hektiskt tempo i verksamheten och försäljningen, speciellt under första halvan av 2022.

– Vi ser ut att gå mot försäljningsrekord för hela bolaget sett till alla avdelningar. Hela första halvåret var fantastiskt bra.

Vad är de bakomliggande orsakerna till försäljningsökningen?

– Enkelt förklarat så går folier och tejp som planerat medan dekor tar ett stort kliv. Det är kul, säger han men tillägger att det onekligen är så att det blivit tuffare tider igen när pandemin, kriget i Ukraina och priser och inflation tagit ut sin rätt.

– Vår styrka är produktexpertisen, servicen och snabba leveranser. Vi är utan tvekan bäst på 3M – både lager- och kunskaps­mässigt. Vi har hela sortimentet, även maskeringstejper dubbelhäftande tejper till sol- och säkerhetsfilm och wrappingfolier. Vi erbjuder mer eller mindre hela 3M:s utbud.

Produktsortiment på e-handelsplats

För drygt ett år sedan sjösatte återförsäljaren en e-handelsplattform. Många kunder använder tjänsten fullt ut, enligt Emil Gillmor. Han säger att de har arbetat hårt på företaget med att tillgängliggöra hela produktsortimentet.

– E-handeln är i full gång och jag tycker vi har kommit väldigt långt. Vi har en fullt fungerande webbshop som innehåller all information om produkterna. Loggar du in så ser du ditt nettopris, lagerstatus och så vidare med en gång så att du kan göra din beställning. Den fungerar väldigt bra.

KA Olsson & Gems erbjuder mer eller mindre hela 3M:s sortiment med maskeringstejper dubbelhäftande tejper till sol- och säkerhetsfilm och wrappingfolier. Foto: Privat

– Vi har många kunder som använder webbshoppen fullt ut. Det som därför är viktigt för oss då är att allting finns där. Så mycket jobb ligger i att optimera så att alla produkter finns i webbshoppen så det känns smidigt. Några begränsningar kring vad kunderna kan beställa finns inte:

– Vi är en av få som kan erbjuda att man kan köpa en löpmeter av ett material. Vi är väldigt måna om alla våra kunder oavsett storlek. De kan köpa precis det de behöver.

Emil Gillmor säger att KA Olsson & Gems precis som många andra fått erfara material- och leveransproblem, men att de klarat sig bland de bättre i branschen eftersom de har valt att täcka upp med större volymer.

– När vi märkt att det har varit skakigt så har vi nästan dubblat vårt lager inom vissa varugrupper, framför allt inom wrapping. Han nämner partnern 3M och deras folier som ett exempel. När andra spelare på marknaden krympt sitt utbud till att endast kunna erbjuda en tiondel av uppåt hundra färgval så har 3M å sin sida kunnat leverera uppåt 80 procent av sina foliefärger.

Hos KA Olsson & Gems hålls det kurser i car wrapping och inredningsfoliering. Foto: Privat
Bred bekantskapskrets

Med KA Olsson & Gems kontaktnätverk i Europa finner de nästan alltid en lösning åt kunden:

– De gånger vi har sålt slut så är det extremt sällan vi inte löser det åt kunden ändå genom att erbjuda andra produktalternativ.

Pvc-fria produkter är fortsatt oerhört viktigt. Det syns bland annat tydligt i företagets produktkatalog och på hemsidan som innehåller flera avsnitt med pvc-fritt.

– Det trycker vi hårt på. Men tyvärr som alltid kan man väl säga, när det blir dystrare tider och tal om priser, så försvinner tyvärr lite fokus på miljön under en period. Men vi fortsätter jobba med pvc-fritt och det är något vi tror stenhårt på.

Den senaste printbara car wrapping-folien från 3M. Foto: Pressbild
Wrapping-folie från 3M

I våras presenterade KA Olsson & Gems den nya printbara car wrapping-folien IJ280 från 3M med ett lanseringsevent för alla kunder. Under eftermiddagen och kvällen bjöds deltagarna på en introduktion och utbildning på produkten vilket varvades med mat och dryck och andra aktiviteter. Emil Gillmor framhåller att 3M för första gången någonsin gick ut med en vitbok (White paper) i samband med produktsläppet. En grundlig genomgång och där folien testas och jämförs med konkurrerande produkter på marknaden. Ett styrkebesked från tillverkaren, enligt Gillmor.

– Den går 20 procent snabbare att montera, folien är mer formbar än någonsin och lätt att ta av den dagen den ska tas bort. Den har börjat gå väldigt bra. Det trodde vi också hela tiden, säger han och nämner även andra fördelar. Med en eko solvent-printer är det brukligt att printat material ska torka i 24 timmar. Med den nya 3M-folien reduceras torktiden till åtta timmar. I appliceringsmomentet behöver folien heller inte värmas upp i samma utsträckning som andra konventionella folier.

Flera kurstillfällen

I produktportföljen finns också varumärket STEK. En serie stenskottsskyddsfilmer som snart uppgår till närmare ett trettiotal.

– Dessa kommer nu i fler varianter, färger, nyanser och även mönstrade. Infärgade folier med stenskottsskydd kan man säga.

– Enligt mig är STEK marknadens mest kvalitetssäkraste PPF, fortsätter Emil.

Fokusområden framåt är dels folierna för car wrapping, dels vinyler för inredning med 3M:s DI-NOC och Fasara men också Squid med sina självhäftande fönsterfilmer i polyesterväv.

– Det är unika eller halvunika premiumprodukter för inredning.

Jessica Olausson från Montageteknik har gått en av 3M:s wrappingkurser hos KA Olsson & Gems. Foto: Privat

Sedan tidigare erbjuder Mölndalsföretaget 3M:s kurser i bilfoliering, både grundläggande och avancerade. Senaste nyheten i kursutbudet är 3M Endorsed Architectual:

– Det är en avancerad utbildning likt den vi har för car wrap. Så nu kan man också bli certifierad och en riktigt avancerad installatör på DI-NOC med allt vad det innebär.

 

Senaste nyheten i KA Olsson & Gems kursutbud är 3M Endorsed Architectual där deltagarna får arbeta med inredningsfolierna DI-NOC. Foto: Privat

Läs vidare

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Lägesrapport: Utsikter för pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden. Vi intervjuar IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche för att få hans analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
pappersbruk

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg