Stockholmstryckeri växlar upp

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 8 december 2022
UPPDATERAD: 13 januari
Installationen av ett nytt broschyrhäftsystem är klar och US-AB:s vd Josef Lotfi och Tommy Jönsson på Plockmatic befäster saken i ett handslag.

US-AB lägger i en högre växel med ett fullutrustat broschyrhäftsystem från Plockmatic och satsar samtidigt på att bredda erbjudandet med en e-handelsplattform för profiltrycksaker.

Vi har levererat trycksaker i 22 år nu och har för avsikt att göra det ännu längre framöver. Det säger Josef Lofti, vd på US-AB (Universitetsservice), beläget på Kungliga tekniska högskolans campus-område i Stockholm. Tryckeriets stora kundbas finns just i den akademiska världen. Det var så det började och så har det också alltid varit.
Doktorander på en drös lärosäten i huvudstaden – till exempel Karolinska institutet och Stockholms universitetet och Kungliga tekniska högskolan – vänder sig till tryckeriet när de ska trycka sina avhandlingar.

– Det är vår grund. Jag skulle säga att dessa alltid har stått för 60–70 procent av vår försäljning. Men det ska det nu bli ändring på, enligt Josef, som har siktet inställt på att öka försäljningen till nya och befintliga kunder. US-AB lanserar nämligen en e-handelsplattform i december för försäljning av profiltrycksaker. Totalt 600 000 artiklar av alla möjliga slag som kan fås med personaliserat tryck. Allt från kepsar, termosar och pennor till trycksaker, paraplyer, t–shirtar och nyckelband för att nämna några produkter.

– Ärligt talat vet jag inte varför vi inte gjort det här tidigare, säger han och syftar på att satsningen konkret är för att kunna möta kundens alla behov av tryckta produkter.

Ny försäljningsresurs

Teamet har också utökats med Richard Isakson som har lång och bred erfarenhet av branschen. Han kommer att arbeta med både nykundsförsäljning och befintliga kunder och även ägna sig åt profiltryckssatsningen.

– Det är jättespännande och en naturlig utveckling att bredda sig. De kunder vi har i dag har tidigare köpt profilprodukter och expomaterial från andra ställen. Nu säger vi att det är väldigt smidigt för dem att få allting hos oss.

Richard Isakson, ny säljare på US-AB, arbetar med nykundsförsäljning, befintliga kunder samt den nya profiltryckssatsningen.

Redan några år tillbaka började US-AB att bredda produktportföljen. Transfertryck är ett sådant exempel som de började erbjuda för att möta studentkårers behov av tryck på t-shirtar till skolstarter och spexfiranden.

– Det är ett naturligt steg för den kundkretsen, men också för alla våra andra befintliga kunder. Om man vill trycka en folder till ett event så vill man till samma event kanske också ha t-shirtar eller kaffemuggar, säger Josef Lotfi.

Det geografiska läget tryckeriet har bäddar också för en ökad efterfrågan:

– Det är ganska spännande. När många andra tryckerier har flyttat ut från stan så har vi blivit ett ganska centralt tryckeri. Min förhoppning är att vi kan få fler kunder i vårt närområde men också att helt enkelt kunna erbjuda våra befintliga kunder fler produkter. Vi vet att behovet finns.

Försäljning pekar uppåt

De senaste två åren har omsättningskurvan varit stigande. I fjol omsatte företaget 15,8 miljoner kronor. När bokslutet stänger för 2022 ser försäljningen ut att öka med uppåt 40 procent.

– Vi kommer att spräcka 20-miljonersvallen. Vi har varit där förut och det känns bra. Det är ett tecken på att företaget får in fler kunder, volym och att vi ska kan fortsätta vara en trygg samarbetspartner vilket är det vi eftersträvar.

US-AB har flertalet högskolor och universitet som kunder. Mycket avhandlingar produceras.

Josef Lotfi sticker inte under stol med att det har varit ett kännbart år att driva tryckeri, trots ökade volymer och mer försäljning.

– Problemen vi tampas med i dag är pappersleveranser och höjda papperskostnader. Det har ökat ofantligt och speciellt eftersom vi sitter på kontrakt där vi har fasta priser ut mot högskolorna exempelvis. Jag försöker hela tiden att hitta sätt att skära ner kostnader. Ett sätt är att vi handlar papper i större mängder. Vi köper också papper i större format som vi skär ner själva.

Tryckoperatören Reza Hosseinzadeh vid en av de fyra Ricoh-pressarna i huset.
Installerat broschyrhäftsystem

På printavdelningen är det fyra produktionsskrivare från Ricoh och utrustningar för broschyrhäftning från Plockmatic som gäller. US-AB kan göra det mesta som kan komma i fråga i efterbehandlingsledet. Foliering, laminering och inplastning men också limbindning, spiralbindning, kuvertering och distribution med mera. Ricoh-printrarna får ofta prestera sitt yttersta:

– När vi har våra toppar så smäller vi av en miljon print per månad i varje maskin.

Broschyrhäftsystemet Morgana BM 5000, levererat av Plockmatic, klarar formatspannet A4, stående och liggande, ner till A6. I en arbetsgång bigas ark, sidskärs i huvud och fot, samt falsas och häftas för att sedan trimma trycksaken i bakkant och ge den en fyrkantsrygg.

För att möta ökade printvolymer och tillgodose kunders behov framåt har företaget fått ett nytt tillskott på maskinsidan. Det handlar om Morgana BM 5000 – Plockmatics flaggskeppsmodell när det kommer till broschyrhäftsystem. Systemet klarar upp till 660 x 320 millimeter – stående och liggande A4, eller kombinerat som coffee table-bok.

Det liggande formatet är populärt idag när det till exempel ska produceras mäklarprospekt eller produktbroschyrer.

– Vi blir 20 procent effektivare i broschyrproduktionen, säger han och framhåller även flexibiliteten med det breda formatspannet, A4 ner till A6. Dessutom har de sedan tidigare ytterligare en broschyrhäft från Plockmatic för inlineproduktion med en av Ricoh-maskinerna så de är väl bekanta med att handskas med tillverkarens maskiner..

Matning med hög kapacitet

US–AB har valt att låta det nya broschyrhäftsystemet vara fristående.

– Dels på grund av platsbrist, dels för att vår Ricoh-maskin ska kunna bli så pass effektiv som den kan bli. Vi producerar mycket broschyrer och böcker så maskinen behöver rulla hela tiden, säger han och tillägger att det helt enkelt blir en snabbare process offline och att de får ett flexiblare arbetsflöde.

Susana Eusebio fyller på papper i det nya broschyrhäftningssystemet.

Feeder-enheten i maskinsystemet bjuder på högkapacitetsinmatning från två stationer. I en körning kan dessa tandemkopplas eller delas upp i omslag och ark var för sig. I en arbetsgång bigas ark, sidskärs i huvud och fot, samt falsas och häftas för att sedan trimma boken i bakkant och ge den en fyrkantsrygg.

Fritt var klammern sätts

US–AB har valt att konfigurera häft- och fals-enheten med två justerbara trådhäfthuvuden. I det här utförandet kan upp till 50 ark skapa en 200 sidor tjock produkt. För den som önskar kan ytterligare två huvuden adderas. Varje trådhäftningshuvud är utrustad med 50 000 klammer per rulle och justerbarheten gör att användaren kan röra sig utanför standardmåtten och fritt välja var klammern ska sättas. Det är tydligt att maskinutvecklingen går framåt, enligt Lotfi:

– Du kan gå in och justera klammer och skruva på sidorna på ett helt annat sätt i dag. Den lyssnar på dina inställningar. Vi har redan märkt att det är mer kvalitet i maskinen.

En annan funktion i maskinen är hörn- och kanthäftning. Om US-AB kommer använda sig av detta återstår att se. – Det är i alla fall en produktion som är bra att ha. Förr var de tvungna att biga i en extern maskin. När bigningen nu också ingår i broschyrhäftsystemet kapas ett moment. Det effektiviserar produktionen helt enkelt, konstaterar Josef Lotfi.

– Nu kan vi producera väldigt mycket mer eftersom maskinen garanterar en större volym. I och med att det är trekantstrimning, att slippa skära ovan och undersida manuellt blir också en förbättring för oss. Vi blir mycket effektivare.

Ett större spann av produkter

Varför US-AB valt att satsa på Ricohs maskiner är främst kopplat till alla de avhandlingar som produceras. Lotfi förklarar att dessa vanligen består av ett tiotal färgsidor, medan merparten skrivs ut svartvitt. Med Ricohs skrivare kan de köra fyrfärg och monokromatiskt i en och samma maskin. Samma förhållningssätt har Josef Lotfi i investeringsbesluten som tas på efterbehandlingssidan.

– Vi investerar i det som är marknadsledande, kvalitetsmaskiner. Och på den typen av produktion vi har så har Plockmatic absolut varit ledande, säger han och lyfter även fram den höga servicenivån.

Andra delar i maskinparken behöver också hållas ajour. Planen är till exempel att förnya printet på de större formaten under nästa år.

– Det vi tittar på är en ny storformatsskrivare. Sedan får vi se vad profiltryckssidan erbjuder, om vi behöver investera i något mer.

I det längre perspektivet är målet att fortsätta spinna vidare på utvecklingen till att bli en one stop shop. Att kunna erbjuda kunder allt de behöver i tryckväg:

– Vi ska kunna möta våra kunder med ett större spann av tryckta produkter – att vara en stark partner även inom profiltrycksaker. Det är vårt motto framöver, säger Josef Lotfi.

US-AB kan göra det mesta som kan komma i fråga i efterbehandlingsledet. Här står Odai Albarouki framför limbindaren från Horizon.

 

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

De vill erövra världen med designtapeter

Nystartade Belarte Studio designar och printar konstnärliga väggtapeter med premiumkänsla för en internationell marknad. Duon bakom bolaget, Anna och Fredrik Appelqvist, har omfattande expansionsplaner för sin onlinebaserade affärsidé och samarbetar med inredare för att öka försäljningen.
belarte-collage

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Slitet kontor folierades till max för att locka nya hyresgäster

När det bedagade kontorshotellet blev hyresledigt bestämde sig ägarna för en ”extreme makeover” för att locka nya företag att flytta in. Men i stället för att gå loss med en dyrbar renovering stavades lösningen folie, folie och mer folie. Projektet har nominerats till Antalis interior design award.
Skyltstället-collage

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera