Skärpta krav på trycksaker producerade utanför EU

PUBLICERAD: 12 december 2022
UPPDATERAD: 13 januari
I den nya lagen omfattas nu tryckerier utanför EU av samma krav som tryckerier inom EU. Foto: Pixabay

Europaparlamentet och Europeiska rådet har kommit överens om att trycksaker som trycks utanför Europa ska omfattas av samma krav som trycksaker som trycks inom EU.

Det är ett historiskt avtal som antagits av Europaparlamentet och Europeiska rådet. Det syftar till att förhindra att trycksaker som prroducerats utanför EU kommer från olaglig skogsavverkning, exempelvis regnskogar. Det rapporterar den danska föreningen Grakom som i flera år arbetat för att få till stånd en ändring av lagstiftningen på detta område.

En okontrollerad import

Blanka, otryckta ark har redan haft detta skydd i lagstiftningen, men det har funnits ett kryphål för tryckta ark. Detta har lett till en okontrollerad import av trycksaker till ett värde av flera miljoner euro, skriver Intergraf. Det nya avtalet innebär att tryckerier utanför EU nu kommer att omfattas av exakt samma krav som europeiska tryckerier.

”En stor seger”

I september i år röstade Europaparlamentet för den nya lagen, som alltså nu behandlats av Europeiska rådet, som fastställer EU:s allmänna riktlinjer.

– Detta är en stor seger för skogar runt om i världen och för den grafiska industrin, säger Thomas Torp, vd för Grakom.

– I EU har vi länge använt papper där vi var säkra på att det inte kom från olagliga avverkningar, men det har saknats krav för tryckerier utanför EU. De omfattas nu av samma regler som europeiska tryckerier, och deras orättvisa konkurrensfördel gynnar i slutändan skogar utanför EU och europeiska tryckerier.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex