Gibon rundade av året med förädling och efterbehandling

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 15 december 2022
UPPDATERAD: 13 januari
Gibon har haft ett bra grafiskt år, enligt Daniel Nyström, vd för företagets kontor i Borås och Skaraborg.

Maskinnyheter mötte besökarna när Gibon bjöd in till Grafiska Dagarna i sina lokaler i Borås. Ett arrangemang som bäddar för att sätta punkt för 2022 – ett redan nu rekordår för Gibons grafiska affärsdel, enligt vd:n Daniel Nyström.

Under tre dagar, 6–8 december arrangerade Gibon Grafiska dagarna i Borås. Betydelsefulla dagar och ett arrangemang som växer för varje år, berättar Daniel Nyström, vd för företagets kontor i Borås och Skaraborg, när vi träffar honom på företagets öppna hus.

– För oss är det väldigt viktigt med Grafiska dagarna. Det är ett sätt för oss att träffa oerhört mycket kunder på väldigt kort tid. Och framför allt försöker vi att visa upp nyheter för våra kunder.

Uppåt 90 besökare, kunder och branschfolk hade anmält sig till dagarna för att titta närmare på utbudet av grafiska maskiner, utrustning och programvaror. Temat för dagarna var förädling och efterbehandling och på plats fanns produktspecialister från flera leverantörer och tillverkare – till exempel VBS, Valiani, Ricoh och Fujifilm.

Fujifilms tonerpress Revoria PC1120 är installerad hos Gibon i Borås.
Tonerpress visades upp

Produktnyheter fanns det flera. I utställningslokalerna fick besökarna se Gibons försäljningsnyhet, Revoria PC1120, Fujifilms tonerpress utrustad med sex färgverk med fokus på mervärdestryck med förädlingsmöjligheter. Sign&Print skrev nyligen om att Fujifilm även lanserar en Revoria-press i B2-formatet. Även den kommer säljas av Gibon och Daniel Nyström säger att han ser stora möjligheter för den nya modellen:

– Jag tror den blir riktigt vass.

– Framför allt ser specifikationen fantastisk ut. Tonertekniken har den möjligheten att du kan printa på fler substrat. Du har även mindre miljöpåverkan. Det är många saker som ger fördelar med tonertekniken. Men visst, om du kör större volymer, kan bläck vara bättre, säger han och nämner till exempel Fujifilms inkjetbaserade plattform JetPress.

Från offset till digitalt

Daniel Nyström ser att tryckerier i dag går allt mer från att nischa sig till att kunna erbjuda en bredare produktion och vara kundens enda leverantör av tryckta produkter. Samtidigt, den digitala tekniken har blivit tillgänglig för alla. En operatör kan hantera flera maskiner på ett enkelt sätt.

– Många tittar på att ta bort sin offset. Då blir det snabbare SRA3-maskiner samtidigt som fler tittar på att sticka ut med embellishment (förädling, reds anm) och fler färger så det inte bara blir en prisdiskussion. För de kunder som är långt fram där och vill ta bort sin offset vill också ha större format, B2.

Ricohs produktionsskrivare och Konica Minoltas tonerpressar och inkjetprintrar för att printa på wellpapp i ett pass var andra samtalsämnen med kunderna under dagarna.

Skärbordet Omnia från italienska tillverkaren Valiani.

På efterbehandlingssidan var medarrangören VBS på plats för att visa arkmatade skärmaskiner från Valiani och iEcho. Återförsäljaren demonstrerade även programvaror för web-to-print, förpackning och automatisering samt tog tillfället i akt att premiärvisa Superbaby från den spanska maskintillverkaren Imprimo. En flatbäddsskrivare med uv-led härdning som har utskriftsformatet 70×100 centimeter och kan skriva ut tio centimeter i höjd.

Flatbäddsskrivaren Superbaby från spanska tillverkaren Imprimo.
Fördubblad försäljning

När Daniel Nyström ska summera 2022, specifikt Gibons försäljning av grafisk utrustning, så är det tydligt att de går mot sitt bästa år någonsin. 2021 var ett bra Grafiskt år för oss. 2022 blir ännu bättre! Försäljningen sker numera inte bara främst i Sjuhäradsbygden och Skaraborg utan även i Småland.

– 2021 var ett bra grafiskt år för oss. 2022 blir ännu bättre! Vi dubblar omsättningen på grafiskt 2022 jämfört med 2021. Vi har levererat fler digitala tryckpressar och efterbehandlingsmaskiner än något tidigare år, då har vi ändå hållit på i dryga 20 år.

Försäljningsökningen handlar framför allt om installationer av Ricoh-skrivare, men också att de har fått en bredare portfölj och fokuserat mer på den grafiska sidan.

– Vi ser att den växer för oss och är lönsam, säger Daniel Nyström.

Björn Olsson, vd på VBS, demonstrerade bland annat det arkmatade skärbordet iEcho för besökarna.
Ulf Sunnberg höll föredrag om hur specialeffekter kan höja värdet på tryckt kommunikation.
En välbehövlig paus i form av lunch bjöds det på mellan alla maskindemonstrationer.
Tryckprover från tonermaskinen Revoria PC1120.

Läs vidare

Hundraåring knyter ihop etiketten och satsar vidare

Bok & Tryck i Bollnäs firar hundra år. En tryckerihistoria där nog ingen till en början hade trott att en stor del av verksamheten skulle vila på produktion av hängetiketter.
Bokotryck

Medvind för Vollsjö Tryck

Familjeföretaget har funnit sin nya grej med tryck av bipacksedlar. Nu backas satsningen upp med en ny tryckpress och en effektivare produktion.
Vollsjö_Jimmy

Rekyl växlar upp med t-shirttryck

Profilföretaget Rekyl är inte vilket företag som helst. Hjärtat finns hos alla veteraner som kämpat i krig och gjort utlandsinsatser för Sverige, men också hos Ukraina. T-shirttrycket är nu säkrat med egen produktion, och ett helt digitaliserat orderflöde från början till slut har tagit form.
framsidaRekyl

Framtidsutsikter och heta ämnen på printkonferens

Intergraf och NOPA:s årliga konferens Print Matters for the Future satte i år ljus på den senaste utvecklingen inom olika marknadssegment för trycksaker och förpackningar. Andra frågor i ropet var AI-utvecklingen och tryckeriernas miljöansvar.
Print-Matters-collage_webb

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8