Vd-kollen: Om tryckeriåret som gått – och det som kommer

PUBLICERAD: 15 december 2022
UPPDATERAD: 13 januari

Tryckeriåret 2022 går mot sitt slut. Runt hörnet väntar ett nytt verksamhetsår. Vi frågar företagsledare i branschen om vad som är på gång hos dem och vilken riktning de tar ut inför 2023.

Anders Jacobsson, vd på Nilssons tryckeri.

Hur skulle du summera ert tryckeriår?

– Det var en bra start på året och en väldigt bra augusti-oktober. Vi har införlivat Jako i verksamheten sen 1 juni och ser en förmodad ökad omsättning med cirka sju miljoner på helåret. Vi har haft en avmattning i orderingång under oktober vilket gör det ganska osäkert hur framtiden ser ut med allt som händer i världen.

Vad tar du med dig för lärdomar från året som gått?

– Lärdomarna är att vi måste ta ut kostnadsökningar fullt ut och att vi måste hålla betydligt större råmateriallager än förut för att ha material när order kommer. Detta tär på likviditeten men bättre än att inte kunna köra när order kommer.

Hur ska ni möta en eventuell lågkonjunktur nästa år?

– Desto mer alla pratar om att det ska bli sämre, desto sämre kommer det att bli. Vi försöker i möjligaste mån behålla personal och lära upp fler på olika arbetsmoment för att stå starka när det vänder uppåt igen. Dock klarar vi inte hur mycket som helst så man får ha bra koll och agera förnuftigt i alla lägen.

 

Ulf Dunér, vd på Tryckcentrum.

Hur skulle du summera ert tryckeriår?

– Vi har fortsatt fin tillväxt och en riktigt stark vår med en sommar som slog rekord försäljningsmässigt! Annars har vi fortsatt vårt långsiktiga arbete med att en stor bredd av produkter där vi arbetar väldigt flexibelt för att tillgodose våra kunders ständigt varierande krav på leveranser och kvalitet. Vi har precis anställt ytterligare en projektledare till vårt fantastiska säljteam och kommer ha stort fokus på profil- och arbetskläder framöver.

Vad tar du med dig för lärdomar från året som gått?

– Att vi måste vara oerhört flexibla i vår vardag. Vi måste ha en långsiktig strategi men vi måste revidera och ständigt utveckla den. Vi måste bli ännu bättre på att ta vara på varenda kontakt vi får med kunder och se det som en fantastiskt möjlighet till affärer.

Hur ska ni möta en eventuell lågkonjunktur nästa år?

– Till att börja med måste vi se lite hur mycket vi drabbas och absolut inte drabbas av någon panik. Jag tror inte vår bransch kommer drabbas så hårt då alla måste satsa på marknadsföring i en lågkonjunktur. Vi kommer själva satsa hårt på marknadsföring och aktiv försäljning till våra befintliga kunder och nya. Vi har en riktigt stor och fin bredd av produkter vilket gör oss mindre sårbara om någon eller några produkter går ned i försäljning.

 

Jonas Hellke, vd på Storbildsbolaget.

Hur skulle du summera ert tryckeriår?

– Bra, vi har en god tillväxt upp cirka 35 procent i omsättning och vi har knutit ny värdefull kompetens till företaget.

Vad tar du med dig för lärdomar från året som gått?

– Efter pandemin märks det att många företag har ställt om och det märks hos vissa kunder att kompetens försvunnit. Ledtider är ännu kortare än innan. Närvaro hos kunder och ökad tillgänglighet är nyckelord för lyckade affärer.

Hur ska ni möta en eventuell lågkonjunktur nästa år?

– Vi jobbar för att automatisera fler delar av vår värdekedja för att öka tillgänglighet och korta ledtider. Optimering av produktion för att kunna bibehålla marginaler utan att ta ut det på kund. Vidare så flyttar vi till helt nya produktionslokaler för att även under de nästkommande åren kunna expandera verksamheten.

Läs vidare

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Han trycker HTV för MC-klubbar, Österlenturister och hårdrockare

Signs n’ Shirts trycker kläder och stickers åt allt från motorcykelklubbar och hårdrocksband till turister på Österlen. Sedan firman flyttade till en butik i Tomelilla under hösten har allt fler lokala företagare fått upp ögonen för verksamheten.
SS1

Succémetoden: Väljer fabrikerna som är bäst på varje produkt

De tre kompanjonerna bakom det unga profilföretaget Tidaj har alla bakgrund i den grafiska branschen. Trots det har de medvetet valt att lägga ut all produktion. Verksamheten omsatte tillsammans med bolagets andra varumärke 7,5 miljoner kronor senaste räkenskapsåret.
Tidaj-collage

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa