Realtrycks vd: ”Det är där vi vill kunna växa”

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 22 december 2022
UPPDATERAD: 7 februari
Patrick Nermark, vd för Realtryck säger att den ökade volymkapaciteten i tryck och fodring av ark tar fart på allvar under början av 2023.

Offsettryckeriet går skarpt med efterbehandlingsmaskiner för fodring och stansning av tjock kartong i 70/100-formatet. Realtrycks vd Patrick Nermark har ökade kartongvolymer i sikte.

Mycket kan sägas om 2022 års stora maskininvesteringar på Screenbolaget och dotterbolaget Realtryck som delar hus i Hägersten. Vi börjar med det som rundar av året. Patrick Nermark tar Sign&Print på en rundtur i tryckerilokalerna för att visa upp vad som kommer att göra skillnad i produktionen av tryckt kartongskyltning framöver.

– Vi får hög volymkapacitet i tryck och fodring av ark, förklarar han när vi står framför den nya fodringsmaskinen i 70/100-formatet. Trycka budskap har Realtryck alltid kunnat göra. Men fodring och stansning av tjock kartong och wellpapp, fick tidigare läggas ut på underleverantörer. Patrick Nermark ser flera fördelar med att dessa moment nu kan göras i den egna produktionen.

– Det är alltid bökigt att frakta pallar med material fram och tillbaka. Det vet vi vad det kostar i dag. Så det här tror vi starkt på och vi hoppas även att vi kan hjälpa andra tryckerier. Det finns inte många andra som kan fodra i Stockholm i dag.

Fodringsmaskinen från Lamina System applicerar lim på tjockare kartongkvaliteter och wellpapp som sedan sammanförs till en enhet med offsettryckta ark.

Maskinen från tillverkaren Lamina System applicerar lim på tjockare kartongkvaliteter och wellpapp som sedan sammanförs till en enhet med offsettryckta ark. Kascheringsmetoden används eftersom en konventionell offsetpress vanligen inte kan trycka på tjockare papper än 400 gram. Realtryck har förvisso kapacitet i sin KBA-offsetpress som klarar det dubbla i papperstjocklek, men det räcker ändå inte till i alla lägen när det kommer till att skapa robusta kartongbaserade skyltprodukter för butiksmiljöer.

– Nu kan vi klara allt från vanligt papper upp till 1000 eller 1 200 grams skyltar.

Realtrycks KBA-offsetpress.
Digelstans i 70/100-formatet

När fodringen är klar och de stora arken kommit ut ur limmaskinen krävs en stor digelstans som kan hantera den tjocka kartongen. Företaget har investerat i två robusta stansmaskiner. Den större stansdigeln klarar 70/100-format och är helautomatisk på så sätt att den själv lägger in arken, stansar och lägger av arken utan att en operatör behöver vara närvarande.

För mindre upplagor och format har de också en digelstans i 50/70-formatet. För den kan exempelvis korta förpackningsserier komma i fråga såsom reklam- och produktförpackningar i runt 4 000 exemplar. Fördelen, enligt Nermark, jämfört med att använda en stanscylinder, är att bigningen blir betydligt bättre på exempelvis ett ark som sedan ska vecklas ihop och limmas i kanterna till en förpackning.

Den större stans­digeln lägger in 70/100-ark, stansar och lägger av arken utan att en operatör behöver vara närvarande.

Patrick Nermark säger att det nya kascheringskonceptet blir ett komplement till alla andra tryckta produkter de skapar i huset och att de därmed också kan bevisa sig som ett riktigt kartongtryckeri. Två erfarna operatörer har anställts och efter årsskiftet går de på sina första skift för att helt fokusera på fodringsverksamheten.

– Vi expanderar vår nisch att kunna trycka nästan allt till att verkligen kunna leverera allt vad gäller kartong, säger han och tillägger att marknaden och efterfrågan på butiksskyltning är ganska stor. Det är bara att besöka en matbutik för att se hur många pappersbaserade skyltar det faktiskt finns.

En mindre digelstans i 50/70-formatet har också kommit på plats.
Arkmatat skärbord och storformatsskrivare

Screenbolaget inledde året med att uppdatera storformatstrycket genom att slå till på en planprinter från amerikanska Vanguard i samma veva som det stod klart att Marabu Scandinavia blev försäljningspartner i Sverige och Norge. Realtryck har förbättrat flödet på printavdelning med Ricohs tonerpressar, efterbehandling in-line från Plockmatic, samt satsat på skärning från Iecho. Det arkmatade skärbordet i 70/100-formatet använder de för att biga, perforera, stansa och figurskära dummys, digitaltryck i småformat, men även vissa offsetvolymer ibland.

Företagsfilosofin är att välja maskiner de kan växa med över lång tid.

– Vi ser det som, både på Screenbolaget och Realtryck, att vi ska ha maskiner som gör det våra kunder efterfrågar.

– Det ligger i vårt dna att vi vill hjälpa våra kunder. Inte bara med en typ av produkt. Vi är specialister på många olika typer av områden med tanke på vår maskinpark och vårt kunnande. Så vi tror på att hjälpa kunder med så mycket som möjligt.

En naturlig prishöjning

2022 går till historien för Realtryck och Screenbolaget. Patrick Nermark kan inte dra sig till minnes att de har gjort så många maskininvesteringar under ett år. Han säger att verksamhetsåret har varit ”fantastiskt bra”, trots det pågående kriget i Ukraina, inflationen och faktiska prishöjningar på el och papper.

– Det finns inget som oroar mig egentligen. Om vi får högre el- och materialpriser så måste det också slå över till den som betalar. För våra leverantörer kommer definitivt inte betala, säger han och fortsätter.

Maskininvesteringarna har duggat tätt på Realtryck och Screenbolaget under året som gått. Patrick Nermark står framför en av årets nya efterbehandlingsmaskiner– ett arkmatat skärbord från Iecho, som säljs av VBS.

– Det jag tycker är intressant nu är att vi höjer priserna. Inte bara som kompensation för materialet, utan rakt över. Och det verkar som andra tryckerier också gör det. Patrick Nermark säger att dagens situation på ett sätt skapat en naturlig acceptans för prishöjningar. Historiskt sett är det inget han tidigare sett. Å andra sidan är det viktigt för företag att också våga ta skäligt betalt för att kunna tjäna pengar, liksom Screenbolaget och Realtryck gjort, för att kunna återinvestera och utveckla sina verksamheter.

– Jag kan inte se att branschen tidigare har höjt sina priser för att hänga med i den totala utvecklingen, vilket kanske beror på att det hela tiden kommit bättre maskiner och teknik som hela tiden kompenserat för kostnadsutvecklingen. På storformatssidan har priserna gått ner senaste 15 åren. På offsetsidan går det ännu längre tillbaka. Det här är första året jag ser att vi höjer priserna. Det verkar kunder acceptera i den här situationen som inte bara tryckerier, utan alla branscher, befinner sig i. Det är i alla fall känslan jag har.

Kommer att öka omsättningen

Tilltron är stark till den grafiska industrin. Visst, branschen har gått ner enormt senaste tio åren, säger han. Men några egentliga större problem har inte Realtryck och Screenbolaget upplevt till skillnad mot andra tryckerier som haft det kämpigt eller rentav försvunnit.

Storleksmässigt ligger de bra till framåt och affärsplanen är att växa organiskt.

– Vår ambition är att göra allting så bra att vi tjänar pengar. Jag hade inte suttit här i alla år annars. Sedan gäller det att få med sig personalen i det hela så att de mår bra, har rätt utrustning och hyfsade lokaler. Och se till att vi jobbar på rätt sätt.

– Utökningen med vår nisch på kartong kommer att öka vår omsättning, förhoppningsvis gör vi det bra så vi får lite pengar över.

Läs vidare

Hundraåring knyter ihop etiketten och satsar vidare

Bok & Tryck i Bollnäs firar hundra år. En tryckerihistoria där nog ingen till en början hade trott att en stor del av verksamheten skulle vila på produktion av hängetiketter.
Bokotryck

Medvind för Vollsjö Tryck

Familjeföretaget har funnit sin nya grej med tryck av bipacksedlar. Nu backas satsningen upp med en ny tryckpress och en effektivare produktion.
Vollsjö_Jimmy

Rekyl växlar upp med t-shirttryck

Profilföretaget Rekyl är inte vilket företag som helst. Hjärtat finns hos alla veteraner som kämpat i krig och gjort utlandsinsatser för Sverige, men också hos Ukraina. T-shirttrycket är nu säkrat med egen produktion, och ett helt digitaliserat orderflöde från början till slut har tagit form.
framsidaRekyl

Framtidsutsikter och heta ämnen på printkonferens

Intergraf och NOPA:s årliga konferens Print Matters for the Future satte i år ljus på den senaste utvecklingen inom olika marknadssegment för trycksaker och förpackningar. Andra frågor i ropet var AI-utvecklingen och tryckeriernas miljöansvar.
Print-Matters-collage_webb

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449