Tobex 2.0 stakar ut en ny väg

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 januari 2023
UPPDATERAD: 13 januari
Numera är det Anne-Lie Hummel Högblom som styr skeppet, från och med årsskiftet helt ensam sedan tidigare ägaren Torbjörn Johansson gått i pension.

Boråsföretaget Tobex var pionjärer inom digitalt textiltryck när de startade i början av 2000-talet, inte bara på hemmaplan utan även i Europa. För två år sedan togs beslut om att lämna över till nya krafter.

Nya ägaren Anne-Lie Hummel Högblom vill driva vidare textiltryckeriet i samma anda med ett tydligt miljöfokus och en modern produktion on demand.

– Vi är en komplex mikrofabrik. En kreativ verkstad och en verktygslåda för våra kunder att förverkliga sina drömmar, säger Anne-Lie Hummel Högblom medan hon visar runt i lokalerna.

Tobex startades av Torbjörn Johansson och Eva Théen Johansson år 2000. Då med en bläckstråle­skrivare anpassad för textil. Sedan dess har företaget byggt upp en modern maskinpark som gör dem till ett av de mest kompletta digitala textiltryckerierna i Norden. Under årens lopp har Tobex också belönats med flera utmärkelser av branschorganisationen Fespa, fler än något annat textiltryckeri.

Tobex har under årens lopp byggt upp ett komplett digitalt textiltryckeri, bland annat med reaktivtryck.
Unik tryckmetod

I maskinparken finns utrustning för sublimeringstryck, direktsublimering, pigmenttryck och reaktivtryck. Den sistnämnda är en relativt ovanlig tryckmetod som ger färger och djup svärta i trycket och en motståndskraft mot mekaniskt slitage.

– Reaktivtrycket är vi lite stolta över eftersom vi är ensamma i Sverige om att erbjuda det. Det finns någon högskola som trycker reaktivt, men annars är det bara vi. Det är en tryckmetod som ger en nötningshållfasthet på cellolusabaserade material, till exempel för tryck på kläder eller diskhanddukar som tvättas och slits, berättar Anne-Lie.

Tobex arbetar uteslutande med vattenbaserade oeko-tex certifierade färger som kan rinna rakt ut i avloppet. Emballagematerial återanvänds och vid sublimeringstryck används lika mycket papper som väv och tryckpapperet kan användas på nytt. Miljötänket löper genom hela produktionen.

Markus Herva jobbar i produktionen och sköter bland annat tryck, efterbehandling och paketering.
Erfarenhet som kund

Kunderna är en brokig skara, men det handlar mest om B2B-kunder inom till exempel mode, film och teater, hem-och inredningstextil samt event och expo. Det kan vara inredningsarkitekter, offentliga kulturinstitutioner eller enskilda kreatörer som vill ta fram produkter i mindre skala, till exempel kuddar och duktyger med egen mönsterdesign. Anne-Lie Hummel Högblom har själv tillhört den sistnämnda gruppen och sålde hemtextil som hon tryckte hos Tobex.

Anne-Lie Hummel Högblom.

– Jag lärde mig mycket av att vara kund som jag har nytta av nu, säger hon.

All annan kunskap som hör tryckeriet till har hon sugit åt sig under de två åren hon jobbat parallellt med Torbjörn Johansson.

– Jag är en riktig maskinnörd och har till exempel skruvat isär sublimeringsskrivaren, en Mimaki TS-34, för att förstå hur den fungerar. Det är inte alltid mina fingrar är så här rena, säger hon och visar sina händer som för dagen inte visar några spår av bläck eller annan smuts.

Från praktikant till ägare

Anne-Line har tidigare jobbat med projektledning och som producent inom eventproduktion, film- och teaterproduktion. Hon har även drivit en möbeltapetserarverkstad. Mellan 2018–2020 utbildade hon sig till Produktions- och kvalitetsutvecklare inom textil, mode och funktion vid Nordiska Textilakademin i Borås, och valde att göra sin praktik på Tobex då hon förstod att tryckeriet var till salu.

Efter avslutad utbildning 2020 tog hon därför över som ny ägare. Sedan dess har Torbjörn jobbat kvar, för närvarande på 25 procent, men efter årsskiftet är tanken att Anne-Lie ska driva textiltryckeriet helt själv.

Rockad i produktionen

Sedan Anne-Lie började på Tobex har hon dragit igång en omorganisation, inte minst fysiskt i lokalerna så att arbetsflödet ska fungera så smidigt som möjligt.

– Det har varit viktigt för mig att lära mig produktionen först för att kunna förändra den. Vi måste tänka automatisering och ett bra flöde, så därför håller vi på att flytta om i produktionen.

Såväl hårdvara som mjukvara har uppgraderats och produktionen ska digitaliseras ytterligare. Inom kort ska maskinparken kompletteras med en 3,2 meter bred pigmentskrivare och under hösten kommer även en ny kalendermaskin i samma bredd för att få bort flaskhalsarna i produktionen. Företaget har också fått en ny hemsida.

Sopkärlen i Borås ska utrustas med ”textilstrumpor” med olika budskap. Tobex trycker dem i sublimeringsskrivaren Mimaki TS34-260.
Färgkalibrering – en styrka

I dag har Tobex fyra anställda. I produktionen görs en rad olika arbetsuppgifter, allt ifrån order och originalarbete till tryck, efterbehandling och paketering. Tobex har även en sömnadsavdelning för bland annat flaggor, kuddar och vepor. Inom kort kommer det dock att krävas förstärkning i företaget.

– Det går uppåt nu efter pandemin och vi har mycket att göra, därför kommer vi att behöva mer folk, åtminstone två anställda till. Och det är svårt att hitta personal.

Anne-Lie säger att hon är beredd att lära upp personal som inte jobbat i branschen tidigare. Men känslan för färg och form är viktig.

– Jag skulle säga att vår styrka är att vi lägger mycket tid på att kalibrera och justera färginställningarna för varje uppdrag, beroende på underlag. Digitalt textiltryck kräver mer handpåläggning än man kan tro.

Tobex är stora inom textiltryck för heminredning. Företaget är även underleverantör åt andra tryckerier.
Digital tygaffär en väg framåt

Tobex har en stor och trogen kundkrets och sedan övertaget har det ökat ytterligare.

– Fler söker sig till producenter i Sverige. Lokal produktion och kortare transporter är viktig för många företag. Genom att förfina produktionslinjen hoppas vi även kunna öka vår andel av den europeiska marknaden och vi tittar även på samarbeten med andra aktörer.

Framöver hoppas Anne-Lie Hummel Högblom kunna utveckla företaget ytterligare. Ett mål är att ta i bruk de mönsterbankar som Tobex sitter på.

– Att vara en digital tygaffär kan vara ett ben att stå på framåt, säger hon och fortsätter:

– Det gäller att tänka nytt och Tobex 2.0 är på god väg nu i alla fall.

Mönsterdesignern Nadja Wedin är en trogen kund hos Tobex, som fick ta över trycket av hennes färgsprakande mönster från en engelsk leverantör.

Läs vidare

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

De har vågat sätta punkt och börja med nya segment

Fyra Punkter har satsat på ett (drift)säkert kort när de investerat i en storformatsskrivare från Epson. Tryck på vinyl och storformat har blivit alltmer viktigt för mediebyrån i Värnamo som fyller 50 år i år.
FP1

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)