De la om kursen när bankerna försvann

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 9 januari 2023
UPPDATERAD: 7 februari
Alexander Winslow, Daniel Nyström och Anders Larsson på F4-Print.

F4-Print vet hur det känns att åka på en riktig smäll. När de trygga bankkunderna fick ett abrupt slut fick tryckeriet tänka om. Bokproduktion on demand, maskinsatsningar och ett bredare tryckerbjudande är nu receptet för framtiden.

Vi har varit stolta, både under corona och efter corona, att vi har överlevt det stora tappet. Det säger Daniel Nyström, ägare till F4-Print, som tillsammans med två anställda arbetar på tryckeriet i Midsommarkransen i Stockholm.

Arktryckeriet har fått känna på både rejäl med- och motvind genom åren. När F4-print startade 2008 låg företaget i Solna. Då med fyra delägare och med ett samarbete med ett annat tryckeri som ägdes av en av delägarna. Två år senare delade de på sig och Daniel Nyström med två andra delägare drev företaget vidare fram tills för något år sedan då två andra gick i pension. Nu driver han tryckeriet i egen regi.

Under de goda åren var de en tryckleverantör till ett pärlband av banker som de servade med limbundna böcker såsom analysrapporter och börsintroduktioner. Kunder var alla de kända svenskägda bankerna, Danske Bank samt en rad engelska banker de gjorde tryckjobb till i mindre serier.

– Vi var lite bortskämda kan man säga. Vi kände oss trygga med våra kunder och har inte haft en aktiv säljare sedan vi startade. Det har vi inte behövt.

Banker kom inte tillbaka

Men bankernas beställningar avtog successivt. Och när coronasmittan slog till i början av 2020 försvann nästan allt.

– När pandemin kom gick digitaliseringen väldigt fort. Då började de här kunderna titta på att digitalisera. När pandemin var över så kom de aldrig tillbaka, säger han men tillägger att de fortfarande trycker jobb till banker, men inte
de större återkommande jobben de hade förr.

 

2015 blev tryckeriets all time high. Då omsatte företaget omkring 16 miljoner kronor. I dag uppgår försäljningen i årsredovisningen till en fjärdedel och kundbasen ser helt annorlunda ut.

– I dag har vi ökat våra dagkunder. Vi hade mindre kunder då än vad vi har i dag.

Erbjudandet med böcker on demand till mindre och större bokförlag och egenutgivare, men också broschyrer, kataloger och andra trycksaker, gjorde att tryckeriet klarade sig hyfsat även under pandemin. – Det var mycket tack vare bokförlagen. Vi såg också att det ökade och att vi fick in nya kunder.

– Trots allt vi har gått igenom, så tycker jag att vi ändå har starka muskler för att vara ett mindre tryckeri. Vi har väldigt bra kvalitet och snabbhet i våra maskiner, även på efterbehandlingssidan.

Produktion av mjukbandsböcker

Två produktionsskrivare från Canon, en större Imagepress C10000VP och den mindre modellen C910 står för printvolymerna

Två produktionsskrivare från Canon står för trycket – en större Imagepress C10000VP och den mindre modellen C910.

I efterbehandlingen kan de producera olika typer av limbundna mjukbandsböcker, till exempel vanliga pocketböcker eller böcker med danska band. Maskinparken möjliggör bigning, limbindning och boktrimning och matt- och blanklaminering av omslag. Det finns också wire o-bindning, blocklimning och kuvertering.

F4-Print inledde 2022 med att investera i en boktrimmer från Horizon, just av anledningen att de såg en ökning av böcker on demand.

– När vi tidigare fick en bokbeställning på 1 600 böcker så gjorde vi all limbindning och stod sedan och skar alla tre sidor manuellt. Boktrimmern gjorde att vi kunde spara tid och frigöra en i personalen som annars hade stått och skurit böcker för hand i en eller två dagar.

På efterbehandlingssidan har F4-Print bland annat en boktrimmer…

Han säger att Horizon har välbyggda och gedigna maskiner som håller länge och tillägger att de också är väldigt nöjda med servicen de får.

– Vi har en limbindare från Horizon också vilket gjorde att det kändes naturligt att gå vidare till nästa maskin i linan. Det kändes tryggt helt enkelt.

… och en limbindare från Horizon.

– Nu känner vi att vi hinner med och kan ta in ännu fler bokbeställningar.

100 böcker i snitt

Ordrarna som kommer in i huset rör sig vanligtvis om allt från 20 till 1 500 böcker. En snittuppplaga ligger på 100 böcker. Bokproduktionen är växande, enligt Nyström.

– Alla har sina kundrelationer. Men det är många som gillar oss. De är nöjda med att vi är snabba och flexibla när det behövs. Vi försöker alltid lösa problem, säger han och fortsätter:

– Så det växer och sprider sig. Det var en på ett bokförlag som sa att så fort någon frågar om snabb service och billiga böcker i små serier så rekommenderar vi er till alla.

Företagets fokus under 2023 blir att försöka få ännu mer fart på försäljningen, något Daniel Nyström själv ska börja arbeta mer aktivt med, nyförsäljning och merförsäljning på befintliga kunder. Det gäller främst i de kundsegment där de i dag känner sig trygga, starka och ser möjligheter att vinna mark.

– Vi ska utvidga oss ännu mer mot bokförlagen. Vi tycker att vi har växt, men vi är ganska små och vet att det finns mycket mer att hämta där. Han vill också utveckla samarbeten med andra tryckerier och återförsäljare.

– Vi är underleverantörer till flera andra tryckerier i dag. Vissa är rena brokers som vi jobbat med i tio år. Sedan har vi kollegor i branschen som är väldigt duktiga på storformat, som i dagens läge inte har valt att ta in arkmaskiner. När de får en förfrågan på en bok så vet de att vi håller vad vi lovar. Då känner de att de är trygga och kan fokusera på det de är bra på och behöver inte säga nej till de jobben. Vi har 4–5 sådana kunder i dag.

Daniel Nyström, ägare till F4-Print.

Ett större Rollover-monteringsbord för storformat köptes in 2021. Bordet kompletterar en HP-latexskrivare för att göra bildekor och skyltning och kunna erbjuda en större bredd av tryckta produkter.

– Det var ett tufft beslut att ta, men samma år monteringsbordet köptes in fick vi in ett så pass stort jobb att det betalade av sig direkt. Så i efterhand var det ett bra strategiskt beslut.

Tankar på fler investeringar

Daniel Nyström säger att han framöver planerar fler maskininköp, snarare än att anställa fler, om de fortsätter på den inslagna vägen. Det grundar sig i att volymen på de jobb som kommer in i huset bara blir större och större.

– Då är det snabbheten i efterbehandlingen vi behöver, inte att vara fler människor.

– Vi vill växa i den maskinpark vi redan har, säger Daniel och berättar att en helautomatisk broschyrhäft finns på önskelistan i stället för att som i dag handmata broschyrhäften.

Det finns mer på listan – ett arkmatat skärbord är också av intresse.

– Vi sneglar också på att göra mindre förpackningar och figurskärningar.

F4-Print producerar mycket mjukbandsböcker, en snittupplaga ligger på cirka 100 stycken.

Hur ser du på bokbranschens utveckling?

– Vi var väldigt oroliga när e-boken kom. Då trodde vi det var över. Men något jag lärt mig är att det finns för- och nackdelar med allting. Så fort jag pratar med framför allt egenutgivare, som väljer att trycka upp böcker själva, så är det något speciellt med den där bokkänslan, säger han och fortsätter:

– När de har suttit och skapat och skrivit en bok under flera år då tycker de inte det är kul att den bara hamnar på nätet. De vill ha ut sin bok, sitt livsverk, och kunna sälja den fysiskt i bokhandeln, säger han men flaggar också för att det är svårt att se hur nästa generation kommer att förhålla sig till att hålla en fysisk bok i handen.

Visdomsord på väggar och pelare möter kunderna när de besöker tryckeriet.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

De vill erövra världen med designtapeter

Nystartade Belarte Studio designar och printar konstnärliga väggtapeter med premiumkänsla för en internationell marknad. Duon bakom bolaget, Anna och Fredrik Appelqvist, har omfattande expansionsplaner för sin onlinebaserade affärsidé och samarbetar med inredare för att öka försäljningen.
belarte-collage

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1