Ljust år för utomhusreklam – mörkare för annonsblad

PUBLICERAD: 12 januari 2023
UPPDATERAD: 19 januari
Kategorin DR/annonsblad hade en nedgång på 31,7 procent under 2022.

Under förra året ökade medieinvesteringarna med 3,6 procent jämfört med 2021. Däremot blev december en svag månad med en nedgång på 11 procent. Det visar siffror från 2022 års sista Mediebyråbarometer.

När det är dags att summera det gångna årets medieinvesteringar som förmedlades via Sveriges Mediebyråers medlemmar är det både positiva och negativa nyheter. Året inleddes starkt och under det första halvåret ökade investeringarna med 10 procent. Men under andra halvan av 2022 skedde istället en tillbakagång med 1 procent. Det skriver Sveriges Mediebyråer i ett pressmeddelande.

– Under årets sista månad, december, backade investeringarna med 11 procent och nedgången i december bör ses som en indikation inför 2023. Marknadssituationen med lågkonjunktur, inflation och minskad disponibel inkomst gör att många annonsörer är försiktiga med större marknadsföringsaktiviteter och medieköp. Detta förstärker prognosen att också medieinvesteringarna är på väg mot en svagare period 2023, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande i Sveriges Mediebyråer.

Rekord för utomhus/trafikreklam

Även om det blev en svag avslutning gick det uppåt inom vissa områden. Kategorin utomhus/trafikreklam var en av de stora vinnarna och gjorde sitt bästa resultat någonsin, en ökning med 38,6 procent. Bio är en annan kategori som fått ett rejält uppsving efter pandemin och ökade hela 127,1 procent under året.

Kategorierna som rör tryckt reklam inledde året starkt med en uppgång på 7 procent, men under det sista kvartalet blev det en rejäl kräftgång med minus 22 procent. En majoritet av mediekategorierna uppvisade en negativ tillväxt och allra tuffast har det varit för DR/annonsblad med en nedgång på 31,7 procent. Det är även den kategorin som backade mest under 2022.

Bred nedgång i december

Året avslutades i moll med den lägsta decembernoteringen sedan 2015.

– Julannonseringen är betydligt lägre, vilket påverkar medier som historiskt sett har gynnats av detaljhandelsannonsering; den tryckta dagspressen minskar med 28 procent, TV med 14,1 procent och digitala medier med 11 procent. De kategorier som klarade sig bäst i december var bio, dock från svaga jämförelsetal i och med pandemin, utomhus/trafikreklam och radio. I övrigt präglades december av en bred nedgång som drabbade de flesta mediekategorier, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå.

Totalt förmedlades medieinvesteringar motsvarande 14,5 miljarder kronor under hela 2022, och under årets sista månad handlade det om 988 miljoner kronor.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1