Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
De har inte för avsikt att ändra på detta, men det har också visat sig att många av samma element är gemensamma för flera av lösningarna. Därför har de utvecklat en robotlösning som praktiskt taget bara är att köra igång, plug-and-play.
Zünd Scandinavia har funnits sedan 1998 och är en distributör av de schweiziska skärborden med samma namn. De har dock alltid legat i framkant och har i stort sett ända sedan starten utvecklat sin egen programvara och andra tillägg som kan erbjuda andra och mer än vad en standardlösning från Zünd erbjuder.
Denna utvecklingsinriktade och entreprenöriella strategi innebar också att de var tidiga med att erbjuda skräddarsydda robotlösningar till kunder inom förpackningsindustrin, till exempel, där styckproduktionen vanligtvis är större än inom den grafiska industrin.
Interna eller externa integratörer?
— Sedan 2012 har vi erbjudit robotlösningar i samarbete med olika robotintegratörer. Men för att säkerställa rätt fokus och kontinuitet bestämde vi oss 2017 för att starta vårt eget robotintegreringsföretag – Robotfactory, säger ägaren och vd:n Jacob Hansen.
Till en början handlade det om att säkerställa intern kunskap och att kunderna hade en solid grund för sina investeringar. Men i takt med att erfarenheten växte kunde de se att utmaningen å ena sidan var att alla lösningar var olika, men å andra sidan att många lösningar ändå hade något gemensamt. Detta var utgångspunkten för att utveckla det som de nu marknadsför som Robot
PortaTable 130.
Standardrobot med flexibla anpassningsmöjligheter
– Robot PortaTable 130 är, som namnet antyder, en mobil robot som ansluts direkt till skärbordet med en kabel. Den kan placera arbetsstycken på bordet eller ta bort arbetsstycken och sortera dem i upp till tio olika fack. Du kan flytta roboten från den ena änden till den andra eller flytta den mellan maskinerna. Det är en mycket flexibel robotlösning, säger Jacob Hansen.
Med hjälp av en laserpekare och två referensmärken på golvet vet du alltid exakt var du ska placera den bärbara roboten för att se till att den är korrekt placerad i förhållande till skärbordet, och via kabeln informeras skärmaskinen och roboten om varandras existens. Vilken funktion den utför beror på de uppgifter som laddats in via programvaran. Här skulle metadata till exempel kunna ange vilka snitt som ska läggas i vilka lådor.
Användaren behöver inte göra någon egentlig programmering. Om inga metadata finns tillgängliga kan du med några få klick få reda på vilka snitt som ska placeras var.
Försäljningschef Martin Roed Nielsen förklarar att de har utvecklat en robot som kan hantera många av de typiska uppgifter som utförs på ett skärbord, men det är naturligtvis möjligt att lägga till individuella önskemål. Nu görs det bara från en standardiserad utgångspunkt, vilket också bidrar till att göra det mer lättillgängligt i fråga om pris.
Global robotintegratör
Robot PortaTable 130, men även hela upplägget kring Robotfactory, har väckt så mycket uppmärksamhet att Zünd Scandinavia nu har tecknat ett avtal med Zünd i hela världen om att bli deras robotintegratör. De håller långsamt på att lansera konceptet och väntar med spänning på att se hur det tas emot ute på marknaden.
Nytt democenter för robotar
Samtidigt fortsätter utvecklingen av både Robotfactory och de olika lösningarna. På adressen i Odder, där Zünd Scandinavia också har sitt säte, inrättar de ett större robotintegrationscenter.
Jacob Hansen förklarar:
– Vi har ett nära samarbete med två starka robotleverantörer. En av dem är Universal Robots, som har sitt huvudkontor i Odense. Tillsammans med dem har vi utvecklat den standardiserade robotlösningen Robot PortaTable 130. Det är små cobotar som kan stå tillsammans med människor och stanna om de rör vid dem. De är supereffektiva och enkla att använda, men har en begränsad räckvidd och vikt som de kan lyfta.
– Den andra leverantören är ABB, som tillhandahåller de större robotarna för lösningar som kräver längre räckvidd och större lyftkapacitet. Detta är nödvändigt om vi till exempel ska lyfta hela ark på och från de stora skärborden. ABB:s robotar kan kräva anpassade layoutlösningar, enligt varje kunds önskemål och behov. Robotfactory är skickliga på att visualisera detta med hjälp av 3D-illustrationer. ABB är en utmärkt partner eftersom de har många års erfarenhet, en bra programvara och ett världsomspännande försäljnings- och servicenätverk.
Robotfactory har som sagt inrättat ett robotdemocenter där ett 3,2 meter långt Zünd-skärbord kommer att placeras tillsammans med en av de stora ABB-robotarna. I mars räknar de med att bjuda in de första kunderna och partnerna och lite senare planeras ett öppet hus. Vi ser fram emot att se detta innovationscenter i aktion.