Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 26 januari 2023
UPPDATERAD: 3 februari
Robot PortaTable 130 är en relativt liten robot som kan stå oskuren och sortera till exempel utklippta skyltar i olika lådor. Försäljningschef Martin Roed Nielsen syns vid skärbordet.

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.

De har inte för avsikt att ändra på detta, men det har också visat sig att många av samma element är gemensamma för flera av lösningarna. Därför har de utvecklat en robotlösning som praktiskt taget bara är att köra igång, plug-and-play.

Zünd Scandinavia har funnits sedan 1998 och är en distributör av de schweiziska skärborden med samma namn. De har dock alltid legat i framkant och har i stort sett ända sedan starten utvecklat sin egen programvara och andra tillägg som kan erbjuda andra och mer än vad en standardlösning från Zünd erbjuder.

Denna utvecklingsinriktade och entreprenöriella strategi innebar också att de var tidiga med att erbjuda skräddarsydda robotlösningar till kunder inom förpackningsindustrin, till exempel, där styckproduktionen vanligtvis är större än inom den grafiska industrin.

Interna eller externa integratörer?

— Sedan 2012 har vi erbjudit robotlösningar i samarbete med olika robotintegratörer. Men för att säkerställa rätt fokus och kontinuitet bestämde vi oss 2017 för att starta vårt eget robotintegreringsföretag – Robotfactory, säger ägaren och vd:n Jacob Hansen.

Till en början handlade det om att säkerställa intern kunskap och att kunderna hade en solid grund för sina investeringar. Men i takt med att erfarenheten växte kunde de se att utmaningen å ena sidan var att alla lösningar var olika, men å andra sidan att många lösningar ändå hade något gemensamt. Detta var utgångspunkten för att utveckla det som de nu marknadsför som Robot
PortaTable 130.

Du kan sortera i 1, 2, 4 eller 10 olika rutor. Placeringsbordet är markerat med röd, grön och blå färg där de olika lådorna ska placeras för att roboten ska kunna placera dem korrekt.
Standardrobot med flexibla anpassningsmöjligheter

– Robot PortaTable 130 är, som namnet antyder, en mobil robot som ansluts direkt till skärbordet med en kabel. Den kan placera arbetsstycken på bordet eller ta bort arbetsstycken och sortera dem i upp till tio olika fack. Du kan flytta roboten från den ena änden till den andra eller flytta den mellan maskinerna. Det är en mycket flexibel robotlösning, säger Jacob Hansen.

Med hjälp av en laserpekare och två referensmärken på golvet vet du alltid exakt var du ska placera den bärbara roboten för att se till att den är korrekt placerad i förhållande till skärbordet, och via kabeln informeras skärmaskinen och roboten om varandras existens. Vilken funktion den utför beror på de uppgifter som laddats in via programvaran. Här skulle metadata till exempel kunna ange vilka snitt som ska läggas i vilka lådor.

Jacob Hansen visar att styrningen av roboten sker från något som liknar en ipad och är lika intuitiv.

Användaren behöver inte göra någon egentlig programmering. Om inga metadata finns tillgängliga kan du med några få klick få reda på vilka snitt som ska placeras var.

Försäljningschef Martin Roed Nielsen förklarar att de har utvecklat en robot som kan hantera många av de typiska uppgifter som utförs på ett skärbord, men det är naturligtvis möjligt att lägga till individuella önskemål. Nu görs det bara från en standardiserad utgångspunkt, vilket också bidrar till att göra det mer lättillgängligt i fråga om pris.

Global robotintegratör

Robot PortaTable 130, men även hela upplägget kring Robotfactory, har väckt så mycket uppmärksamhet att Zünd Scandinavia nu har tecknat ett avtal med Zünd i hela världen om att bli deras robotintegratör. De håller långsamt på att lansera konceptet och väntar med spänning på att se hur det tas emot ute på marknaden.

Nytt democenter för robotar

Samtidigt fortsätter utvecklingen av både Robotfactory och de olika lösningarna. På adressen i Odder, där Zünd Scandinavia också har sitt säte, inrättar de ett större robotintegrationscenter.

Jacob Hansen förklarar:

– Vi har ett nära samarbete med två starka robotleverantörer. En av dem är Universal Robots, som har sitt huvudkontor i Odense. Tillsammans med dem har vi utvecklat den standardiserade robotlösningen Robot PortaTable 130. Det är små cobotar som kan stå tillsammans med människor och stanna om de rör vid dem. De är supereffektiva och enkla att använda, men har en begränsad räckvidd och vikt som de kan lyfta.

– Den andra leverantören är ABB, som tillhandahåller de större robotarna för lösningar som kräver längre räckvidd och större lyftkapacitet. Detta är nödvändigt om vi till exempel ska lyfta hela ark på och från de stora skärborden. ABB:s robotar kan kräva anpassade layoutlösningar, enligt varje kunds önskemål och behov. Robotfactory är skickliga på att visualisera detta med hjälp av 3D-illustrationer. ABB är en utmärkt partner eftersom de har många års erfarenhet, en bra programvara och ett världsomspännande försäljnings- och servicenätverk.

Robotfactory har som sagt inrättat ett robotdemocenter där ett 3,2 meter långt Zünd-skärbord kommer att placeras tillsammans med en av de stora ABB-robotarna. I mars räknar de med att bjuda in de första kunderna och partnerna och lite senare planeras ett öppet hus. Vi ser fram emot att se detta innovationscenter i aktion.

Zünd Scandinavias robotdemocenter räknar med att hålla öppet hus under våren.

 

 

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Franskt högtryck i Sörmland – kan laminera direkt på bordet

När nystartade inDekor skulle investera i ett monteringsbord så fastnade de för franska Kala. Tillverkaren skapar ett högt och jämnt tryck i bommen med hjälp av elmotorer vilket gör att det går att laminera direkt på bordet.
inDekor-Kala-applicator

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Oppboga Bruk gör sin största investering på över femtio år

Tillverkaren av laminerade kartongmaterial, Oppboga Bruk, bygger en ny produktionslinje för laminering för att fortsätta växa in på nya marknader och material.
Oppboga-from-abovex

Senaste nytt

Inprint flyttar till ny stadsdel

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
Inprint-fyrsilund

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R