
I snabb takt sjunker barnens förmåga att ta till sig kunskap. Professor Anne Mangen från Stavanger har studerat varför. I veckan besökte hon Sveriges Riksdag för att berätta om hur den här utvecklingen kan brytas. Besöket gjordes möjligt genom ett bidrag från Grafiska Företagen och kontakter via Håvard Grjotheim.
Professor Mangen började med att måla upp en bild av ett försämrat läge och visade sedan på att endast läsning av fysiska böcker på papper kan ändra situationen.
– I stället för att barnen ökar sin förmåga att läsa digitalt så har det försämrats sedan 2000. Hälften av niondeklassarna uppger i dag att de har motstånd mot att läsa, jämfört med en tredjedel för 20 år sedan. Det är alltså inte så att en generation som vuxit upp digitalt har lättare för att läsa digitalt.
Nu slår universiteten larm om att studenterna inte klarar att läsa in det som krävs för att klara studierna.
Bättre än digitalt
Professor Mangens forskning, baserad på över 170 000 barn och 54 studier, visar bland annat:
• Boken är oslagbar när det gäller att förmedla kunskap. Den är bättre än stenciler och betydligt bättre än att läsa digitalt. Detta gäller även medier som Kindle, där man läser sida för sida på skärm. Den taktila känslan av boken i handen är det som ger effekt.
Pappersläsare presterade bättre
Professor Mangen har även testat att låta vartannat av över 1000 barn få läsa en text digitalt medan de andra fick den i pappersform. När de sedan skulle svara på frågor om texten – läsförståelse – så presterade de bäst som hade läst i papper. Och detta gällde både den svagaste gruppen, den i mitten och de mest begåvade eleverna.
• Det handlar inte om en tillvänjning till digitala medier. I stället är det så att läsning av fysiska böcker ökar förmågan att sedan ta till sig digital information.
• De som läser mycket fiktion klarar sig bäst på Pisa, oavsett om de kommer från studiesvaga eller starka miljöer. Detta gäller för alla länder.
• Många barn klarar inte längre att skapa bilder i huvudet när de läser. De efterfrågar filmen för att få hjälp att visualisera.
• Goda läsare har både ett minne av vad de läst och kunskap om var de hittade detta – överst på en sida, bredvid en bild.