Så laddar Plockmatic inför Hunkeler Innovation Days 

PUBLICERAD: 8 februari 2023
UPPDATERAD: 7 mars
Jan Marstorp, vd på Plockmatic, ser fram emot att träffa kunder på Hunkeler Innovation Days. Foto: Arkivbild

Femte generationens uv-lackmaskin, en högpresterande inline booklet maker och ett skärbord för etiketter och förpackningar. Plockmatics vd Jan Marstorp ger en försmak på de produkter de visar på mässan i Lucerne, Schweiz, med start 27 februari.

I slutet av förra året släppte efterbehandlingsleverantören Plockmatic sin DigiCoater Pro 400 HD LED. Det är femte generationens uv-lackmaskin, utrustad med en rad förädlingsalternativ såsom matt, blank och antibakteriell. Med ett tunt lager av klarlack ges en ytfinish på trycksaken med slätare och glansigare yta.

Metoden används dels för att ge tryckta produkter ett mervärde och en mer tilltalande effekt, dels för att ge skydd mot till exempel fukt eller repor. Maskinen riktar sig till bland annat medelstora och större tryckerier som trycker till exempel gratulationskort, fotoböcker, vykort eller almanackor i relativt höga volymer.

Innovativ härdning och miljötänk

Jan Marstorp, vd på Plockmatic, säger att DigiCoater Pro 400 HD LED är utvecklad med hållbarhet som ledstjärna:

– Led-lampan använder endast 50 procent av energin jämfört med en traditionell UV coater, och led-lampan bygger inte på kvicksilver som konventionell uv-lampa gör. Coating-vätskan är utvecklad med samma ledstjärna och hela processen är ett betydligt miljövänligare alternativ är traditionell laminering med plastfilm.

När DigiCoater Pro 400 HD LED demonstreras på Hunkeler Innovation Days går den att se i två utföranden. I Canons monter står den inline med den arkmatade bläckstråleskrivaren iX3200. I Plockmatics utställning visas den fristående som på bilden.
Broschyrhäftningsystem för digitalt och offset

För inline bok- och broschyrproduktion visar Plockmatic Powersquare 224, en booklet maker för att bearbeta större digital- och offsettryckta volymer. Systemet kombineras med P3T Trimmer, en nyutvecklad tvåkantstrimmer med en ”gutter knife” som kan tillverka ”2 up” i samma tryckprocess. 

– PowerSquare är en riktig arbetshäst och producerar upp till 224-sidiga tjocka böcker med upp till sex klammer i ryggen med perfekt fyrkantsrygg, säger Jan Marstorp.

Booklet makern Powersquare 224. Foto: Pressbild

Powersquare 224 är utvecklad för produktionssegmentet och säljs i dag inline till produktionsprintrar från Canon, Xerox, Ricoh och Konica Minolta. Det gäller både toner och inkjetpressar. På mässan i Lucerne demonstreras den dock som en offline-lösning i Plockmatics monter.

Instegsmodell för skärning

Plockmatic demonsterar även ColorCut SC6000 på mässan, ett skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i digital miljö. ColorCut-portföljen består av ett flertal skärbord och SC6000 är instegsmodellen.

– ColorCut-rangen kom med förvärvet av Intec 2022 och vi är väldigt nöjda med förvärvet, det tar oss in in den intressanta etikett- och förpackningsmarknaden.

Toppmodell för bigning och falsning

I mässutställningen kommer även Digifold Pro XL visas. En toppmodell som bigar, perforerar och falsar i ett arbetsflöde. 1300 millimeter långa ark kan hanteras som standard med en bigningshastighet upp till 7 500 ark i timmen.

Digifold Pro XL. Foto: Pressbild

Maskinsystemet har två stationer för bigning varav den ena bigverktyget kan ersättas med perforering, perforeringshjul och en falsfunktion. Med de olika maskinfunktionerna går det att producera ett enormt urval av fals- och bigapplikationer, enligt Jan Marstorp.

– Vi ser verkligen fram emot att träffa kunder på Hunkeler Innovation Days och visa delar av vårt produktsortiment utvecklat för digtaltryck för toner såväl som inkjet samt offset.

Fotnot: Hunkeler Innovation Days pågår 27 februari till 2 mars i Lucerne, Schweiz.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2