Xeikon visar flaggskepp för digital bokutskrift

PUBLICERAD: 10 februari 2023
UPPDATERAD: 7 mars
Xeikon SX30000 visas på Hunkeler Innovation Days tillsammans med efterbehandlingsutrustning inline från Hunkeler och offline med Müller Martini. Foto: Pressbild

Xeikons toppmodell med torrtonerteknik och rullmatning står i främsta rummet på Hunkeler Innovation Days för att leverera böcker i korta serier.
– Digital bokutskrift är den snabbast växande digitala applikationen, förklarar Per Larsson på Xeikon i Norden.

Xeikon, en del av Flint Group, befinner sig i högvolymsegmentet med sina digitala pressar. 2020 presenterades Xeikons torrtonerteknik SIRIUS  som utrustar fullfärgspressarna Xeikon SX30000 och Xeikon SX20000 med dubbelsidig rullmatning.

När Xeikon ställer ut på Hunkeler Innovation Days, 27 februari till 2 mars, är det flaggskeppet Xeikon SX30000 som står i främsta rummet. En duplex-skrivare med torrtonerteknik som printar 30 meter i minuten. Exceptionell tryckkvalitet till en låg kostnad, är beskedet från Xeikon. Maskinen riktar sig framför allt till krävande bokproduktion såsom fotoböcker med hög kvalitet, men även för direct mail- och point of sales-utskrifter.

Från rulle till bokblock

Under mässan i Lucerne står främst bokproduktion i fokus, en demonstration hur en pappersrulle digitaltrycks för att sedan förvandlas till ett staplat bokblock inline med Hunkelers efterbehandlingssystem. Därefter, för att göra färdiga böcker, tar Müller Martinis Vareo Pro över för trimning och limbindning.

– Digital bokutskrift är den snabbast växande digitala applikationen, enligt Per Larsson på Xeikon i Norden. Foto: Pressbild

Per Larsson, area sales manager i Norden, ger i ett uttalande en närmare beskrivning av vad som väntar i Xeikons mässhow:

– Digital bokutskrift är den snabbast växande digitala applikationen och det är detta som vi kommer att visa på kommande  Hunkeler Innovation Days. Xeikon SX30000 kommer att skriva ut en coffee table-resebok, en turistguide i färg och en mycket bildrik bok om arkitektur.

Fem färgstationer

Rulle till rulle-pressen, med alternativet rulle till ark eller annan typ av efterbehandling inline, är utrustad med fem färgstationer. Förutom CMYK finns möjlighet konfigurera med  Pantone-färg, specialfärg eller clear toner. Mediatjockleken, på såväl papper som andra substrat, sträcker sig från 40 till 350 gram.

Utskrift på flera papperstyper

Enligt tillverkaren kan SX30000 producera upp till 2 545 tryckta B2-ark i timmen på obestruket papper, bestruket papper med gloss, silk eller matt yta samt standardoffsetpapper.

Med den rullmatade plattformen erbjuds en oändlig printlängd vilket ger användaren större möjlighet när det kommer till att skriva ut olika format och applikationer, till exempel tapeter och andra displayprodukter.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8