Stort förvärv i etikettbranschen

PUBLICERAD: 14 februari 2023
UPPDATERAD: 14 februari
Nordvalls vd, Patrik Jenemark, ser möjligheter med förvärvet av Lexit Groups etikettdel, framför allt inom livsmedelssektorn, men även samarbetet som komma skall företagen emellan. Foto: Pressbild

Nordvalls övertar Lexit Groups etikettverksamheter i Sverige och Norge.

Lexit Labels i Norge och Sverige förvärvas av Nordvalls Etikett från och med 1 mars. Det skriver företagen i varsitt pressmeddelande. Köpet gäller såväl driften av Lexits etikettproduktion i Mölnlycke och i Trondheim, samt försäljningsverksamheten i Norge och Sverige.

Lexit Group kommer efter försäljningen att fokusera på sin existerande verksamhet inom märkning, datafångst och digitalisering som utgör cirka 80 procent av företagets omsättning. Nordvalls uppger å sin sida att de genom förvärvet blir Skandinaviens ledande leverantör av etiketter med en årlig omsättning om 1 100 miljoner kronor, en koncern som sysselsätter mer än 300 medarbetare.

Ska fortsätta samarbeta

Lexit och Nordvalls har även ingått ett samarbetsavtal om etikettleveranser till Lexits kunder i Norge och Sverige. Dessa kunder köper i huvudsak flera olika typer lösningar och produkter av Lexit, så även etiketter.

– Då kan båda företagen satsa vidare där man är som starkast för att kunna leverera bästa möjliga lösningar och produkter till kunderna, säger Sjur Skjæveland, vd i Lexit Group.

Sjur Skjæveland, vd i Lexit Group. Foto: Pressbild
”Ett bra komplement”

Nordvalls vd, Patrik Jenemark, säger i ett uttalande att Nordvalls har som mål att växa med lönsamhet och där är Lexit Labels ett bra komplement till de befintliga tryckerierna i Sjöbo, Bjuv, Nässjö, Bradford (Watermill) och Esslingen (Kölle Etiketten). De två sistnämnda helägda bolagen förvärvades 2020 respektive 2023.

– Precis som Nordvalls arbetar Lexit Labels långsiktigt i nära samarbete med sina kunder. Vi ser fram emot framtida samarbetet mellan våra företag och gemensamma möjligheter, framför allt inom livsmedelssektorn, då Lexit Labels är ISO22000 certifierade och har en lång erfarenhet av low migrations färger.

Välkända kunder

Lexit Group levererar en värdekedja med integrerade lösningar, mjukvara, utrustning och produkter för märkning och digital spårning av varor, försändelser, utrustning med mera. En rad välkända företag i Sverige och Norge såsom Orkla, Coop, Volvo och SAS finns bland kunderna. Under 2022 förvärvade Lexit Group företaget Idnet AB och den skandinaviska verksamheten hos Markem-Imaje. Uppköpen gjorde då att koncernen fick en årsomsättning som lyftes till över en miljard kronor.

Nordvalls är sedan 2017 en del av PID (Possehl Identification Solutions) Group, en koncern inom den globala märknings och identifikationsmarknaden.

Läs vidare

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg