Stort förvärv i etikettbranschen

PUBLICERAD: 14 februari 2023
UPPDATERAD: 14 februari
Nordvalls vd, Patrik Jenemark, ser möjligheter med förvärvet av Lexit Groups etikettdel, framför allt inom livsmedelssektorn, men även samarbetet som komma skall företagen emellan. Foto: Pressbild

Nordvalls övertar Lexit Groups etikettverksamheter i Sverige och Norge.

Lexit Labels i Norge och Sverige förvärvas av Nordvalls Etikett från och med 1 mars. Det skriver företagen i varsitt pressmeddelande. Köpet gäller såväl driften av Lexits etikettproduktion i Mölnlycke och i Trondheim, samt försäljningsverksamheten i Norge och Sverige.

Lexit Group kommer efter försäljningen att fokusera på sin existerande verksamhet inom märkning, datafångst och digitalisering som utgör cirka 80 procent av företagets omsättning. Nordvalls uppger å sin sida att de genom förvärvet blir Skandinaviens ledande leverantör av etiketter med en årlig omsättning om 1 100 miljoner kronor, en koncern som sysselsätter mer än 300 medarbetare.

Ska fortsätta samarbeta

Lexit och Nordvalls har även ingått ett samarbetsavtal om etikettleveranser till Lexits kunder i Norge och Sverige. Dessa kunder köper i huvudsak flera olika typer lösningar och produkter av Lexit, så även etiketter.

– Då kan båda företagen satsa vidare där man är som starkast för att kunna leverera bästa möjliga lösningar och produkter till kunderna, säger Sjur Skjæveland, vd i Lexit Group.

Sjur Skjæveland, vd i Lexit Group. Foto: Pressbild
”Ett bra komplement”

Nordvalls vd, Patrik Jenemark, säger i ett uttalande att Nordvalls har som mål att växa med lönsamhet och där är Lexit Labels ett bra komplement till de befintliga tryckerierna i Sjöbo, Bjuv, Nässjö, Bradford (Watermill) och Esslingen (Kölle Etiketten). De två sistnämnda helägda bolagen förvärvades 2020 respektive 2023.

– Precis som Nordvalls arbetar Lexit Labels långsiktigt i nära samarbete med sina kunder. Vi ser fram emot framtida samarbetet mellan våra företag och gemensamma möjligheter, framför allt inom livsmedelssektorn, då Lexit Labels är ISO22000 certifierade och har en lång erfarenhet av low migrations färger.

Välkända kunder

Lexit Group levererar en värdekedja med integrerade lösningar, mjukvara, utrustning och produkter för märkning och digital spårning av varor, försändelser, utrustning med mera. En rad välkända företag i Sverige och Norge såsom Orkla, Coop, Volvo och SAS finns bland kunderna. Under 2022 förvärvade Lexit Group företaget Idnet AB och den skandinaviska verksamheten hos Markem-Imaje. Uppköpen gjorde då att koncernen fick en årsomsättning som lyftes till över en miljard kronor.

Nordvalls är sedan 2017 en del av PID (Possehl Identification Solutions) Group, en koncern inom den globala märknings och identifikationsmarknaden.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)