All round-flatbädd för korta serier

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 20 februari 2023
UPPDATERAD: 20 februari
Petri Viitala på VBS beskriver Imprimo Superbaby som en all round-maskin för utskrifter i korta serier.

Med Superbaby går det att printa på alla möjliga substrat och även ojämna ytor. Allt från promotionprylar som golfbollar och skor till mediaskivor av olika slag kan placeras på printbordet. Tillverkare är spanska Imprimo och VBS har nu påbörjat försäljningen i Sverige.

Visual business systems, VBS, leverantör av grafiska programvaror och efterbehandlingsutrustning, har tecknat ett återförsäljaravtal med spanska tillverkaren Imprimo om att sälja deras uv-flatbäddsportfölj i Sverige och Finland. Imprimos huvudsäte ligger i Alicante där både produktion och democenter finns.

Imprimos flabäddsskrivare finns i olika storlekar, anpassade för olika ändamål men främst avsedda för produktion i korta serier. Kännetecknande för alla skrivare i serien är att de erbjuder en printhöjd upp till tio centimeter för att skriva ut affischer, tjocka mediaskivor samt olika typer av profilprodukter. I mellanklassen finns modellen Superbaby med printytan 70 x 100 centimeter. Flatbäddsskrivaren med sina fyra skrivhuvuden som standard printar med CMYK, vitt och lack. Det finns också möjlighet att dubbla antalet huvuden.

 Profilartiklar och boards

Petri Viitala, vd för VBS i Finland, beskriver skrivaren som en all round-maskin för utskrifter i korta serier, men det beror givetvis också på hur användaren väljer att bruka maskinen, till exempel om den ska användas för att enbart printa på boardskivor. Han påtalar att även om utskriftshastigheten kan tyckas vara åt det mer blygsamma hållet, fyra kvadratmeter i timmen, erbjuder den desto mer för en mindre tryckleverantör när det kommer till mångsidighet och olika användningsområden.

– Det huvudsakliga syftet med maskinen är till marknadsföringsgrejer, till exempel golfbollar, mobilskal, laptop-fodral eller plånböcker, säger han och nämner även att den kan printa på skor, t-shirtar och rundformade föremål som flaskor och termosar.

Flatbäddsskrivaren printar med CMYK, vitt och lack.
Print på ojämna ytor

Superbaby kombinerar uv-led-teknik med Ricoh-skrivhuvuden som skjuter ut variabla droppstorlekar på substratet. Han säger att en av de mer intressanta innovationerna från Imprimo är tilläggsfunktionen High shot mode. Tekniken gör att användaren kan skriva ut på ojämna substrat och föremål upp till 2 centimeter och ändå få rätt positionering på motivet som printas.

– Det går att höja skrivhuvudet högre än vad som är normalt och välja större droppstorlekar. Det är verkligen något helt nytt för marknaden, säger han och påtalar även att bläcket är beständigt och flexibelt så att det går att böja utan att det krakelerar.

Det som läggs på flatbädden detekteras per automatik. De flesta ytor och substrat, såväl rigida som flexibla, går att skriva ut på.

Tre jiggar till maskinen

Tre olika jiggar är framtagna för att smidigt kunna printa de flesta objekt på Superbabys arbetsbord. Det finns ett roterande system för cylindriska material som även kommer i dubbel version, en hållare för att printa på skor samt en för t-shirtar.

– Jag tror de huvudsakliga målgrupperna för den här maskinen är detaljhandelsbutiker för att personalisera produkter men också för printleverantörer av storformat och signage, säger Petri Viitala och tar ett exempel med den minsta Imprimo-modellen, Minibaby, som har printbädden 45 x 50 centimeter.

– Den huvudsakliga idén med den maskinen är att printa på skor.

– Det är just nu en pågående process i en spansk retailbutik. Konsumenten kan komma in i butiken, välja ut sina skor och sedan få dem personaliserade i en Minibaby.

Loggor och personaliserade budskap på skor är ett användningsområde för Superbaby-skrivaren.
Kameraavläsning till ripp

För att skriva ut på skor placeras dem i jiggen och läggs i maskinen. En liten kamera fotograferar av skorna och bilderna dyker sedan upp i Imprimos egenutvecklande ripp-lösning på användarens skärm. Därefter kan användaren sedan placera logotypen eller motivet där denne vill ha den på skorna.

– På så sätt hamnar loggan alltid rätt – varje gång. Det är en smart idé.

Den största modellen i Imprimos flatbäddsserie har ett 3,5 x 3 meter stort arbetsbord. Tillverkaren har även rulle till rulle-system i sitt maskinutbud. VBS som för närvarande har Superbaby-maskinen i sina demolokaler, har också agenturen för hela tillverkarens portfölj.

Storformatsskrivaren är anpassad, inte bara för boardskivor, utan även olika typer av produktmedia.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1