Storbildsbolaget har fått plats att växa: ”Ett jättelyft”

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 februari 2023
UPPDATERAD: 22 februari
Några veckor efter flytten började saker att få sin plats. ”Vi har löst några knutar, men vi är långtifrån färdiga”, säger Jonas Hellke (till vänster). Till höger om honom Fredrik Borg som är ansvarig för försäljning och affärsutveckling i bolaget

Den 1 november fick Storbildsbolaget nycklarna till helt nybyggda lokaler i Helsingborgs utkant. Sign&Print har hälsat på efter flytten för att spana in det smarta arbetsflöde med effektiv lean-produktion som planerats noggrant tillsammans med personalen.

– Det har blivit ett jättelyft, en nystart för oss alla, säger Jonas Hellke, vd för Storbildsbolaget.

De senaste 20 åren har företaget huserat i de mer centrala delarna av Helsingborg, men utspritt på två lokaler som inte var helt ändamålsenliga.

– Någon frågade om det kändes sentimentalt att flytta efter så många år, men de förra lokalerna begränsade oss och gjorde att vi inte kunde bedriva produktionen på ett så rationellt sätt som vi vill. Därför kändes det bara skönt att få flytta.

I de nya lokalerna är det rymligt mellan maskinerna i produktionen och allt har en logisk plats i flödet.
”Löst en del knutar”

Flytten har planerats i flera år. För tre år sedan började sökandet efter en lämplig lokal och för 1,5 år sedan blev det klart med hyresvärden Castellum att flyttlasset skulle gå till en nybyggd fastighet i området Långeberga. Efter det påbörjades ett gediget planeringsarbete för att få en så effektiv produktion som möjligt.

– Alla har varit med och tyckt till om layouten och vilka funktioner som ska finnas. Saker som cykelställ och pingisbord har varit lika viktiga som var maskinerna ska placeras, det ska funka för alla, säger Jonas Hellke och fortsätter:

– Egentligen har alla avdelningar fått mer yta, men framför allt planskrivarna. Jag tycker det har blivit riktigt bra. Vi är långt ifrån färdiga, men har i alla fall löst en del knutar. Framför allt har materialflödena blivit mycket bättre och vi har byggt bort många manuella lyft.

Fredrik Borg, som är ansvarig för försäljning och affärsutveckling i bolaget, håller med och tar upp ett par konkreta exempel:

– Det som printas i rullprintrarna behöver bara flyttas några få meter till skärbordet. Och vid textilprintern är det nära till kalendermaskinen. Vi har försökt att planera så att det ska bli så få arbetsmoment som möjligt.

Precis bakom EFI-printern står kalendermaskinen. Ett exempel på hur produktionsflödet blivit smartare.
Investeringar innan flytten

Inomhusklimatet har förbättrats med ett nytt system för luftbefuktning, som köptes in i samband med Sign&Print-mässan förra våren. Ny belysning och en behagligare ljudvolym är andra uppgraderingar i arbetsmiljön.

– Vi har byggt in allt som låter och väsnas och ska sätta upp fler ljudabsorbenter. Det ska vara en lugn arbetsmiljö, säger Jonas Hellke.

På maskinsidan är Storbildsbolaget ”kittade” efter en rad olika investeringar som gjordes innan flytten, totalt handlar det om runt 5 miljoner kronor.

Textilavdelningen är något som Storbildsbolaget satsar på och vill se en tillväxt inom. Lampai Chrthong är en av företagets sömmerskor.
Uppskattade gemensamma ytor

Flytten innebär att lokalytan ökat från 1 900 till 3 500 kvadratmeter. På det första planet är all produktion förlagd och i den stora produktionshallen är det rymligt i gångarna. Traverser saknas fortfarande och textilavdelningen ska få trägolv för att skapa ett rum i rummet, men i övrigt börjar de flesta sakerna falla på plats.

De flesta in- och utleveranserna går via produktionen, därför har ett särskilt logistikrum med egen ingång byggts så att speditörerna enkelt ska kunna hämta och lämna varor.

På det andra planet är det kontor, konferensrum, matsal med loungehörna och pingisbord samt omklädningsrum.
Den stora hörnsoffan i loungeavdelningen är redan välanvänd.

– Hela matsalen har blivit väldigt lyckad. Här kan vi ta en morgonfika och säga hej till varandra innan vi börjar jobba. Det har blivit en plats för umgänge och lära känna varandra bättre, eftersom vi har varit uppdelade innan, säger Fredrik Borg.

Hans kollega tar tillfället i akt att hylla sina medarbetares insats vid flytten som gjorde att bara ett par jobb fick läggas ut på en underleverantör.

– Helgen när vi flyttade gick alla in och jobbade, det var verkligen en ”team effort” där alla hjälpte till, berättar Jonas Hellke.

Layouten är modulär med kabelsystem i rännor i golvet, som ska täckas över när allt är på plats, för att enkelt kunna flytta eller lägga till maskiner.
Miljö- och kompetensfrågor engagerar

Castellums fastighet är utrustad med en egen solcellsanläggning, som lär vara nordvästra Skånes största. Den kommer att generera grön el till Storbildsbolaget och säkrar kapaciteten vid eventuell energibrist.

Miljöfrågor är något som Jonas Hellke brinner för och som han vill verka för som styrelseledamot i Fespa Sweden.

– Jag vill även driva frågor som rör kompetensförsörjningen i branschen. Det är 1 000 vakanta tjänster i den grafiska industrin och det måste vi göra något åt.

Storbildsbolaget har sedan förra sommaren anställt åtta nya medarbetare och är nu totalt 28 anställda, så företagets egen kompetensförsörjning är säkrad.

Jonas Hellke och Fredrik Borg framför en fem meter hög textilvägg föreställande Eiffeltornet i Paris. Ett sätt att skapa en mer ombonad – och tystare – arbetsmiljö.
Tillväxtkurva enligt plan

Flytten är en del av en tillväxtstrategi som innebär en förväntad tillväxt med 50 procent till 2024, motsvarande en omsättning på 60 miljoner kronor.

– Vi har haft en tillväxt på ungefär 30 procent under 2022, försäljningsmässigt. Så det är spot on enligt plan. Målet är att vara ”branschens printare”, en kollega snarare än en konkurrent, säger Jonas Hellke.

Ett automationsprojekt är ett led i att nå det målet. Det görs bland annat genom effektiviseringar och smartare flöden.

– Nästa steg blir att bunta ihop fler ordrar i produktionen och på så sätt få tidsvinster, ekonomiska vinster och miljövinster. Vi vill även öka nyttjandegraden i maskinerna, säger Jonas Hellke.

– Vi hoppas kunna få en högre produktivitet och göra mer på samma styrka, säger Fredrik Borg.

Andrzej Pycka jobbar vid ett av Storbildbolagets två Zünd-bord.
Inflyttningsfest under våren

Runt hörnet väntar förmodligen sämre tider.

– Vi är ändå försiktigt positiva, det finns alltid möjligheter i en lågkonjunktur. Kunderna kanske börjar titta sig omkring efter andra sätt att göra saker på och då måste vi vara på tårna, säger Jonas Hellke.

– Under pandemin märkte vi att många företag ville ta hem produktionen till Sverige, och vi tror och hoppas att den trenden kan fortsätta, säger Fredrik Borg.

Det finns utan tvekan framtidstro hos Storbildsbolaget och det planeras för ett inflyttningsevent den 27 april.

– Vi vill passa på att bjuda in våra kunder, leverantörer och partners för att fira med oss, så save the date, säger Fredrik Borg.

Cykelparkering och en loungeliknande matsal med pingisbord är två av önskemålen från personalen som blivit verklighet i de nya lokalerna.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

De vill erövra världen med designtapeter

Nystartade Belarte Studio designar och printar konstnärliga väggtapeter med premiumkänsla för en internationell marknad. Duon bakom bolaget, Anna och Fredrik Appelqvist, har omfattande expansionsplaner för sin onlinebaserade affärsidé och samarbetar med inredare för att öka försäljningen.
belarte-collage

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1