Ricoh mötte kunder med ny utställning i Göteborg

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 24 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari
Ricoh-pressen Pro C53105 och delar av det nya sortimentet med efterbehandlingsutrustningar finns nu i Ricohs lokaler i Göteborg.

Ricoh har numera även en permanent utställning av sina produkter på adressen i Göteborg. Det hela firades av med ett öppet hus där kunder fick se Ricoh ta hand om hela utskriftsflödet, inte minst med nya sortimentet av grafiska efterbehandlingsmaskiner.

Ricoh har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. På huvudkontoret i Solna finns Ricohs stora utställning med maskiner för bland annat storformat och volymproduktion. Nu har de även inrett demolokalerna i Göteborg där Ricoh-pressen Pro C53105 fått sällskap av företagets nya erbjudande med maskiner för grafisk efterbehandling. Allt invigdes onsdagen den 22 februari med ett öppet hus tillsammans med tillresta kunder och branschfolk.

– Det betyder oerhört mycket. Förr om åren har vi haft flera välbesökta öppna hus. Men dessa har vi gjort i Solna. Jag tror det är åtta år sedan vi hade ett öppet hus i Göteborg. Och det var på gamla adressen när vi satt på Amerikakajen. Så det här är jättestort att få träffa våra kunder och att få visa vad vi kan göra, säger försäljningsansvarige Karl Elias, en av alla Ricoh-medarbetare som mötte kunder på besök.

– Jag tror det är ganska viktigt att ha en utställning även här så att kunderna kan komma hit för att testa, prova och se.

Ricoh-gänget Stefan Lauren, Michael Collin, Thomas Jacobsson och Karl Elias trivdes under företagets öppna hus.

Ricoh-viljan under nyöppningen på Alfagatan i Mölndal var att visa hur de kan bistå tryckerier med ett smidigt och effektivt flöde i jobbhanteringen – från prepress, till print och vidare till färdig produkt och slutligen kund. När det gäller steget efter print så kan Ricohs nordiska kunder inom produktionstryck nu dra nytta av ett ännu större utbud av efterbehandlingsmöjligheter efter att företaget förvärvade Quadients grafiska verksamhet i Norden i fjol.

Sortiment med flera produktmärken

Ricoh kan nu erbjuda efterbehandlingsmaskiner från drygt åtta produktmärken – Komfi, Multigraf, Ideal och Duplo är några. För lösningar som i huvudsak avser inline efterbehandling har Ricoh sedan tidigare även samarbetspartnern Plockmatic för att utrusta sina produktionspressar.

Mikael Eriksson är affärsområdesansvarig för Ricohs efterbehandlingssortiment. Han flyttade med från Quadient, där han hade en liknande roll.

– Jag är väldigt glad att vi nu är i Ricohs kostym, att vi kommit i lag med människor på det här sättet som ett komplement till Ricohs printrar. Nu tar vi flödet från det första till det sista steget i processen när produkten blir klar för våra kunder. Så jag tycker efterbehandlingssystemen passar väldigt bra in i Ricohs värld, säger han och utvecklar:

– Ricohs tanke är att kunna ta hand om kunden, från ett första steg när man lägger upp ett jobb i prepress-delen med alla system, till att man printar jobbet och att kunden sedan kan ha en efterbehandlare för att få klar slutprodukten till sina kunder.

Neal Horstead från Duplo stod tillsammans med Ricohs affärsområdesansvarige inom grafisk efterbehandling, Mikael Eriksson, redo att berätta för kunder om Duplos lösningar, bland annat Docucutter-familjen och det arkmatade digitala skärbordet PFI Blade B3+.

På efterbehandlingssidan, under Ricohs paraply, finns nu en större och starkare serviceorganisation, vilket också kommer gynna kunderna, enligt Mikael Eriksson som också påtalar att de tillsammans med försäljningspartners ute i landet också har möjligheten att serva dessa produkter.

Schweiziskt och japanskt

I Ricohs showroom i Göteborg har företaget dukat upp med en fristående big-och falsmaskin från schweiziska Multigraf samt efterbehandlingslösningar från japanska Duplo.

Mikael Eriksson vid falsmaskinen från schweiziska Multigraf.

En Duplo-maskin från toppskiktet i Docucutter-familjen står i lokalen, en så kallad near inline- eller offline-lösning för skärning, bigning och perforering av ark. En pålitlig och populär produktserie, enligt Mikael Eriksson. Han säger att många exemplar står ute på svenska tryckerier där det vanligtvis är printoperatörer som handskas med att lyfta över tryckjobben från pressen till efterbehandlaren. Flexibilitet, användarvänligt för operatören – en lättarbetad maskin som ger precision i det som ska utföras är några ord han framför om maskinen.

Docucutter-maskinen bjuder på skärning horisontellt och vertikalt samt bigning och perforering.

– Den tar det tryckta arket, lägger i och gör allt – renskär längsgående och tvärgående, bigar och perforerar om man så önskar så att du får ut en slutprodukt ur maskinen, säger han och vänder sig sedan mot Duplos arkmatade skärmaskin som står bredvid i lokalen för att exempelvis figurskära, biga och perforera i korta serier. Två modeller finns för att hantera olika format, B3+ och det större, B2.

– Det är många kunder som har de stora skärborden men som också har ett behov av en mindre maskin som är snabb att ställa in.

Arkmatat skärbord från Duplo.
Fantastiska möjligheter

Vi träffar också Neale Horstead, regional försäljningschef på Duplo International, vid maskinerna. Han säger att den nordiska marknaden är synnerligen viktig för Duplo och har varit så sedan de första Docucutter-systemen släpptes i början av 2000-talet. Detta eftersom de nordiska länderna varit snabba på att haka på automatisering och digitalisering i jämförelse med andra traditionella marknader för företaget som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Vad betyder det då för Duplo att nu vara representerade i Ricohs nordiska sortiment?

– Det är såklart en utmaning att vi är en mindre kugge i ett större hjul istället för tvärtom, men å andra sidan är det fantastiska möjligheter med tanke på Ricohs storlek, deras räckvidd på marknaden och resurserna de har. Det är resurser och personal som många av våra distributörer bara kan drömma om, säger han och fortsätter:

– Det ger oss en fantastisk möjlighet till försäljning, inte bara till de som normalt är våra existerande kärnkunder utan också till dem som normalt inte vet vilka vi är. Vi är normalt på den kommersiella printmarknaden, men det finns andra printsektorer också, säger han.

Rikard Broberg, affärsutvecklingschef på EFI, bistod kunder med svar om arbetsflödesprogrammet Fiery.
Föredrag om Fiery

På förmiddagen bjöd EFI på en inspirerande lektion i arbetsflödesprogramvaran- och ripplösningen Fiery under ledning av Krzysztof Pawluk, teknisk support specialist på EFI. Fokus låg på att visa hur digitaloperatörer kan snabba på processen med inkommande tryckfiler göra utskjut både för tryck och skärning, genvägar så operatören bara behöver dra och droppa filer.

– Syftet är att jobba smartare och automatisera filer och helt enkelt spara tid. Många funktioner finns redan i command workstation till Fieryn. Så det handlar inte om att man måste köpa nya grejer. Det gäller bara att veta om hur man ska använda det här – allt från presets till hot folders för att minska antalet klick.

Ett 30-tal personer lyssnade till EFI:s föredrag. Foto: Privatbild

– Det folk oftast frågar mest om är en av programvarorna för VDP (Variabel data printing), till exempel när det gäller adressering. Ofta blir det tunga filer och är svårhanterligt eftersom det kan vara flera tusen filer som ska rippas. men då har vi ett program som gör det lätt och är väldigt visuellt.

”Långsiktigt kostnadseffektivt”

Karl Elias säger att Ricoh hela tiden har fokus på att skapa effektiva utskriftsflöden och att det i stort handlar om att göra processen långsiktigt kostnadseffektivt med mervärden såsom exempelvis utfallande tryck – saker som innebär besparingar för kunden. Här kommer även det nya affärsområdet spela en stor roll:

– Det vi tittar på nu när vi fått in efterbehandlingsbiten i Ricoh är att se vilka automatiseringar och flöden vi kan använda i det här. Där är vi bara i vår linda när det gäller att utforska det området. Det finns säkerligen mycket mer att göra där.

– Det handlar om att göra utskriftsflöden långsiktigt kostnadseffektivt, säger Karl Elias på Ricoh.

Efterbehandlingssortimentet betyder oerhört mycket för Ricoh. Och så även för kunderna, enligt Karl Elias.

– Kunden kan ha en leverantör och få en faktura på allting. Sedan gör det oss bättre som leverantör att vi får en större förståelse för hela flödet och produktionen.

– Jag tycker det är väldigt trevligt att vi som leverantör kan erbjuda allt till ett tryckeri. Vi har många starka produktnamn i det här – Duplo, Multigrafi, Moore, Renz med flera. Det är väldigt bra.

Lars Andersson från Riso var också på plats under dagen för att prata med besökarna om Risos skrivarportfölj. En av deras printrar finns till vardags att skåda i Ricohs utställning i Solna, Stockholm.
Ricohs Patrik Zetterström pratade med kunder om möjligheterna med digitalt textiltryck och DTG-skrivaren Ricoh Ri 2000.

 

 

 

 

 

 

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

De vill erövra världen med designtapeter

Nystartade Belarte Studio designar och printar konstnärliga väggtapeter med premiumkänsla för en internationell marknad. Duon bakom bolaget, Anna och Fredrik Appelqvist, har omfattande expansionsplaner för sin onlinebaserade affärsidé och samarbetar med inredare för att öka försäljningen.
belarte-collage

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1