Premiär för Mimakis första DTF-printer

PUBLICERAD: 27 februari 2023
UPPDATERAD: 27 februari
Nya DTF-skrivaren TxF150-75 bygger på Mimakis bästsäljande 150-serie. Foto: Pressbild

Trycktekniken DTF, Direct to film, för att trycka transfer har på bara några år snabbt blivit populär hos textiltryckerierna. Nu hakar Mimaki på och släpper i dagarna sin första DTF-skrivare. 

Nya TxF150-75 gör sin debut under Printwear & Promotion Live i Storbritannien i slutet av februari och visas även på Hunkeler Innovationdays i samma veva. Denna bläckstråleskrivare använder en värmebaserad överföringsmetod för applikationer på textil, till exempel t-shirts, sportkläder och promotionartiklar.

Simon Nyman, ansvarig för affärsområdet hårdvara hos Signcom. Foto: Claes Nordström/Arkivbild

– DTF-tekniken slog igenom stort under pandemin. Vi har fått många förfrågningar från kunderna, men ville vänta till någon av de stora leverantörerna lanserade en maskin innan vi hoppade på tåget, säger Simon Nyman, ansvarig för affärsområdet hårdvara hos återförsäljaren Signcom och fortsätter:

– Mimaki är dessutom den första av de stora leverantörerna som erbjuder en DTF-maskin med rullhållare, och det ville vi gärna kunna erbjuda eftersom de flesta andra skrivarna på marknaden är arkmatade.

Beprövad teknik

DTF-tekniken innebär att designen skrivs ut på en speciell överföringsfilm som sedan pudras med ett pulverlim. När filmen har värmts och torkats kan den appliceras på tyget med hjälp av en värmepress. Enligt Signcom, är DTF-tekniken mer mångsidig än sublimering när det gäller utbudet av material och klarar tryck på såväl ljusa som mörka textiler.

TxF150-75 bygger på Mimakis bästsäljande 150-serie med sublimeringsskrivare.

– Den har bland annat urgasade och vakuumförpackade bläckpåsar för att förhindra kvalitetsproblem på grund av luftbubblor i bläcket.

Mimaki har även tagit med sig all kunskap om vitt bläck från sina solvent- och uv-skrivarserier in i DTF-världen. Bläckcirkulation och automatisk rengöring av munstyckena förhindrar igensättning av det vita bläcket.

– Man kan förvänta sig samma kvalitet i utskrifterna som med Mimakis uv- och solventskrivare, säger Simon Nyman.

Bläck med grön certifiering

Eftersom den nya skrivaren är den första i ett helt nytt marknadssegment har Mimaki utvecklat en särskild serie med vattenbaserade pigmentbläck, PHT50. Från och med mars 2023 är dessa bläck dessutom certifierade enligt Oeko-Tex Eco Passport.

Den nya DTF-skrivaren levereras med en komplett RasterLink7 RIP-programvara som bland annat möjliggör enkel justering av färg, skärpa och andra bildparametrar.

Mimaki Tx150-75 kommer att finnas tillgänglig på marknaden från april månad.

Mimaki släpper i samband med lanseringen en helt ny uppsättning med bläck som är anpassade efter den nya maskinen. Foto: Pressbild

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Åtta produktionslinjer i HP:s smarta Drupafabrik

På Drupa ska HP:s grundläggande tryckteknologier Indigo LEP/LEPx, HP Thermal Inkjet och HP Latex fortsätta driva branschens utveckling framåt.
Haim-Levit

Världspremiär för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på Drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en ny egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)