Åtta45: ”Bättre att automatisera så mycket det går”

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 2 mars 2023
UPPDATERAD: 2 mars
Säljaren och projektledaren Niclas Rennstam och platschefen Olle Sterner visar runt Sign&Print i Åtta45:s nya storformatssatsning i Malmö.

Nytänkande och automation är ledord. Med två storformatsskrivare, lika många Zünd-bord och en industrirobot som jobbar treskift med av- och påplock går produktionen hos Åtta45 i Malmö nästan som ett självspelande piano.

Åtta45 har på senare år lagt om produktionen på enheten i Malmö. Mycket har hänt. Offsetdelen är flyttad till Stockholm och sedan 2020 är det storformat som gäller för hela slanten.

– Det beslutades att storformat skulle köras i Malmö för här fanns lång erfarenhet av detta, säger platschef Olle Sterner.

Vid omläggningen började också uppdateringen av maskinparken. Startskottet blev en ny storformatsskrivare från HP – latex-teknik, CMYK och 3,2 meter utskriftsbredd. Men allt blir inte alltid som man tänkt, i alla fall inte till en början. Några veckor efter investeringen drog coronapandemin in över Sverige och de dagliga storformatsjobben avtog i huset.

Räddningen blev att tillverka visir. Idén lyftes av en anställd som sett ett tv-inslag om ett företag som gjorde visir med overhead-film, gummiband, häftklammer och ett hålslag. På eget initiativ tog han fram en första prototyp som gav mersmak i huset. Tre dagar senare stod de redo att producera skarpt. Materialförsörjningen för ändamålet var också ombesörjt.

– Då gick vi ut och marknadsförde oss. Efter en vecka hade vi fortfarande inte hört något. Jag sa, får vi bara in en order på ett visir så är det kanon, då har vi visat att vi kan ställa om och vara flexibla.

Fick flera storordrar

Efter ytterligare några dagar ringdes den första beställningen äntligen in – en order på 300 000 visir. På den tiden fanns bara ett Zünd-bord i huset. Resten av skärningen fick göras för hand. Visirtillverkningen gick dygnet runt. När fler ordrar fortsatte att ticka in togs beslutet att kontakta maskinleverantören Zünd för att beställa ytterligare ett skärbord. Helt enkelt för att mäkta med. Denna gång blev det ett skärbord av större modell. Och beställningarna, inte enbart visir, bara fortsatte.

– Det gjorde att vi fick titta på nya möjligheter för att effektivisera vår produktion.

Totalt har runt 2,8 miljoner visir producerats på enheten i Malmö. Och än i dag får de sådana beställningar ibland. Olle Sterner och Niclas Rennstam hymlar inte med att visirproduktionen grundlade en fortsatt trygghet för de 60-talet anställda på Åtta45 under pandemin. Men de har även skapat arbetstillfällen för andra:

– Vi anställde 187 personer under pandemin som monterade visir, så det var folk här överallt, allt från folk i restaurangbranschen till FC Rosengård och flygvärdinnor. Det var myrornas krig, som mest hade vi 87 extra personer här på en dag, säger Niclas Rennstam, säljare och projektledare på Åtta45.

Satsade på robotlösning

Genom samarbetet med Zünd och bolaget Robot Factory fick Åtta45 hjälp med att ta nästa steg – att hitta en robotlösning. Behovet av visir hade till viss del ebbat ut när den väl installerades för ett år sedan, men den kommer väl till nytta ändå. I tryckeriet står den införskaffade industriroboten från ABB och förser det större Zündbordet med alla tänkbara media­skivor, framför allt Re-Board.

Åtta45 i Malmö låter industriroboten jobba med av- och påplock av mediaskivor vid det större Zünd-bordet i produktionshallen.

Arken lyfts upp av roboten från en pall, läggs på skärbordet, för att sedan lastas av. En ny skiva kan läggas upp medan Zünd-bordet gör sitt. Därmed står skärningen aldrig still. De anställda arbetar tvåskift.

– I och med att vi kan köra på natten så sparar vi in mycket arbetstid plus att vi slipper ha människor här som jobbar på natten. Det är inte så roligt för människan och definitivt inte kostnadseffektivt, säger Olle Sterner och Niclas Rennstam fyller i:

– Det är också en arbetsmiljöfråga. Med roboten slipper anställda lyfta på och av de tunga 3 x 2 meter stora skivorna.

Helautomatiskt med storformatsskrivare

Även den tidigare nämnda investeringen planprintern HP R2000 andas automation.

– Vi beställde en i- och avläggare så att vi kunde köra helautomatiskt med maskinen. Det gör att vi kan köra 150 stycken tremillimeters skivor i ett svep.

Operatören Mikael Dahlgren vid planprintern HP R2000, utrustad med automatisk i- och avläggare, så att maskinen kan gå i ett.

För att trycka robusta skivor har de sedan tidigare en storformatsskrivare från Durst och en Canon Colorado 1650 används för rullmaterial. På programvarusidan har företaget investerat i Calderas Primecenter, ett automatiskt utskjutningsprogram för storformat.

– Det gör att vi kan hjälpa prepress lite mer redan från steg ett. Ett utskjutningsprogram som gör det mer effektivt och underlättar för prepress, säger han och tillägger att flera tryckjobb kan slås ihop och läggas upp på samma materialskiva i produktionen, något som också ger en miljöbesparing då de inte ödslar onödigt mycket materialspill.

Det finns fler tankegångar kring att automatisera produktionen. Olle Sterner påtalar det faktum att det är svårare att rekrytera kompetent personal i dag.

– Därför är det bättre att automatisera så mycket det går, säger han och ger ett exempel:

– Tanken är att trycka ihop HP-maskinen med Zünd-bordet så att man kan ha en robot som tar från printerns avläggningsbord till skärbordet.

Helena Eliasson arbetar på packavdelningen.
Specialister på förädling

Butiksskyltning, expo och kampanjmaterial produceras mest i huset. 70 procent av det som trycks är på mediaskivor av olika slag. Åtta45:s produktion är snarare inriktad på mindre och mellanstora tryckjobb och konstruktioner med förädling, laminering och bockning än att bara skjuta fram stora upplagor tryckta skivor till kunden. Wellpapplösningar och förpackningar i mindre upplagor är ett framtidsområde i Malmö medan de traditionella stora volymjobben i offset förläggs till Åtta45:s Stockholmsenhet.

– Det är egentligen förädlingen efter print som vi är specialister på.

– Det är mycket konstruktioner och nytänkande, säger Niclas Rennstam och betonar att en vanlig fråga från kunden är; vad kan ni göra?

För rullprint används maskiner från Canon och HP. I efterbearbetningen är en ny svets och ny automatisk symaskin på väg in, berättar Niclas Rennstam.

Rullmaterialsidan utvecklas också, bland annat med en ny svets för banderoller och även en ny automatisk symaskin är på väg in.

”Väldigt väl rustade”

På frågan hur de ser på 2023 som präglas av Rysslands krig i Ukraina, hög inflation och skenande elpriser antyds att Åtta45 inte tänker sitta still i båten med den maskinkapacitet och flexibilitet de nu byggt upp inför framtiden.

– Vi är väldigt väl rustade och klarar av den produktion som troligtvis kommer. Vi kommer också sannolikt investera mer. Men det är en svår balansgång när det är som det är, säger Olle Sterner.

Hur kan ni utveckla produktmixen mer i verksamheten?

– Genom att vara lyhörda. Det är kunden som ger oss möjligheterna. I stället för att de bara kommer hit och presenterar vad de vill ha så kan de fråga vad de kan få. Det är egentligen så vi kan utvecklas och hjälpa våra kunder.

Vad blir viktigt framåt som aktör i tryckeri­branschen?

– Det viktiga tror jag är flexibiliteten – att du har ett komplett erbjudande precis som vi har – allt från digitaltryck, storformat och rullinkjet som vi har investerat i i Falun och Stockholm. Att du kan ge kunderna en komplett lösning och det gäller framför allt de större kunderna som efterfrågar många olika typer av tryckta produkter, säger Olle Sterner.

Om Åtta45:

Den grafiska koncernen har tryckproduktion på 6 orter och försäljningskontor på elva orter runt om i Sverige. Åtta45 sysselsätter totalt cirka 230 medarbetare och omsätter cirka 480 miljoner.

 

Jörgen Jönsson renskär etiketter.
Enez Fejzuli förbereder nästa jobb i det mindre Zünd-skärbordet.
Latexteknik är valet på storformatsenheten. Närmast i bild HP R2000, längre bort en storformatsskrivare från Durst.
Håkan Westlund tar en välförtjänt paus i arbetet.

Läs vidare

Signcore bjuder in till öppet hus

Maskinåterförsäljaren fyller ett år. VD Robert Nyblom om:
✔Programmet på öppet hus ✔Den kaotiska starten ✔Bolagets egen DTF-film

IMG_6172wb

Mystery wrap-tävling orsakade nervösa skratt

Under onsdagen hölls Spandex tävling ”The Spandex Mystery Wrap Competition” på Sign Print & Promotion i Oslo. När det mystiska objektet som skulle folieras blev avslöjat så var det många som drog på smilbanden.

Wrap-4

Mimaki lanserar två eco-solventskrivare

Mimaki lanserar två nya skrivare i eco-solventserien CJV-200 för skyltmakare.

Skärmavbild-2025-03-10-kl.-15.54.29

Iskall precision när storsäljare får efterträdare

Nya Epson SC-S7100 är en fyrfärgs eco-solventskrivare med bland annat ny teknik för skrivhuvudena och förbättrad produktivitet.

s7100_right-printsample-hires

Senaste nytt

Tryckeriföretagare plundrade bolag

Två företrädare för ett tryckeri åtalas för grov oredlighet mot borgenärer och bokföringsbrott efter att ha tömt verksamheten på pengar. Flera andra tryckerier har blåsts på pengar i härvan.

judge-1587300_1920

Konica Minolta presenterar laminatorlösning inline

Nya GBC CL-401 ska vara världens första inline-efterbehandlare som erbjuder laminering direkt efter utskriftsprocessen med upp till 100 procents skrivarkapacitet.

-FWEBP,Q75,-S3840 (3)

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent under tre år

"Den föreslagna löneökningstakten är fortsatt problematisk för många företag" säger Anna Freij, förhandlingschef på Grafiska Företagen.

092_220930

Tillväxt för europeisk papper- och kartongproduktion

Både konsumtionen och produktionen inom massa- och papperssektorn ökade i Europa förra året.

FotoJet---2025-02-25T102544.032