Next Level Automation. Eller hur man får den mest effektiva, automatiserade och hanterbara efterbehandlingen? Det var temat på Hunkeler Innovation Days där Hunkeler och ett antal andra leverantörer av pre- och postpresslösningar flexade sina muskler, särskilt när det gäller rullbaserad produktion.
I år fanns det dock också ett brett utbud av efterbehandlingslösningar som var inriktade på de mindre segmenten för digitala ark. Detta är en ganska ny strategi på Hunkelers innovationsdagar, men den stöder Hunkelers egen strategi att expandera till nya marknader. Det innebar också att det bland utställarna fanns leverantörer från detta segment som Duplo, Plockmatic, Quadient och Scodix.
Mässan har ägt rum vartannat år i ett antal år med några få avbrott. Men även om fokus alltid har legat på valsbaserad efterbehandling har det skett en intressant utveckling under de senaste åren. Å ena sidan tar arkfinishen mer plats, som nämnts ovan, och å andra sidan har mässan blivit ett mecka för framför allt bläckstråleskrivare för ark, även om vi den här gången också såg ett antal bläckstråleskrivare för ark. Vi återkommer till detta i en annan artikel.
För att få en kvalificerad överblick över mässan tog jag en promenad med Paul Jakobson, vd för Horizon Nordic, som förutom att distribuera Horizon-utrustning även distribuerar Hunkeler i Norden. Han har mer än 40 års erfarenhet i branschen och kan de flesta av de efterbehandlingssystem som fanns på mässan som han känner som sin egen byxficka.
Vad är Next Level Automation?
Paul Jakobsson förklarar Next Level Automation genom att tala om automation på maskin- respektive systemnivå. Horizon och ett antal andra leverantörer har gjort mycket för att automatisera processer i maskiner under ett antal år. Till exempel kan justeringen av falsfickor, som tidigare var en manuell process, nu styras helt från en datorskärm och ofta bara genom att peka på en mall. Detta är ett exempel på automatisering på maskinnivå.
Next Level Automation handlar om automatisering på systemnivå, där hela arbetsflödet är sammanlänkat. Detta görs oftast genom att använda tryckta koder på arken, som innehåller information om produktens framställning eller kan hämta den från en databas. Förutom att se till att produkten kan gå igenom produktionsprocessen mer eller mindre automatiskt, gör det också att det hela tiden går att få en överblick över produktionen. Du vet vilka jobb som pågår, vilka som väntar och vilka som är färdiga. Och du kan hämta statistik om processtider, produktförbrukning och avfall med mera för efterkalkylering.
Större överblick och färre fel
Horizons arbetsflödesprogramvara IceLink är ett exempel på automatisering på systemnivå, men den har fortfarande sitt stora genombrott framför sig. Paul Jakobson förklarar:
– Utmaningen för många tryckerier är att de har fler och fler jobb att hantera. För tio år sedan hade de kanske tio jobb per dag, nu kanske de har mellan 100 och 200 jobb per dag. Fler publikationer i mindre upplagor. De kanske inte tycker att automatisering på systemnivå ger dem tillräckligt med avkastning på investeringen, men det beror på att de fokuserar på vad de sparar i mantimmar. Du är inte säkert att du kan motivera investeringen på grundval av sparade mantimmar i en liten verksamhet. Det kommer vanligtvis att vara mer relevant i större och mer specialiserade företag. Men i gengäld får du en mycket bättre överblick över enskilda produktioner.
Dessutom är han övertygad om att de mänskliga fel som oundvikligen uppstår när man hanterar många små jobb kommer att minska dramatiskt – och att dessa två saker tillsammans kommer att kunna motivera investeringen.
Stor uppmärksamhet kring bokproduktion
I Horizon-montern är IceLink-programvaran den centrala stationen kring vilken all utrustning placeras. Utrustningen är både Horizon och Hunkeler samt några andra leverantörer som arbetar tillsammans för att lösa de olika produktionsuppgifterna. Från Icelink kan man följa statusen på alla stationer, men också få produktionsstatistik och servicedata som berättar både vad som hänt tidigare och vad som ska hända inom kort.
Enligt Paul Jakobson kan IceLink kommunicera med arbetsflödessystem från de dominerande leverantörerna. Detta sker vanligtvis via JDF. Men han erkänner att det är en utmaning för användarna att alla leverantörer utvecklar sina egna system. Integration är nästan alltid möjligt, men man måste se till att det blir en hanterbar uppgift.
Många grafiska företag har anammat boktillverkning i korta upplagor. Därför visades också ett antal lösningar för produktion av böcker i korta upplagor på mässan. Vi har redan i en tidigare artikel nämnt Hunkelers lösning Hunkeler Starbook Plowfolder som Amazon har investerat i, som trots allt också hanterar lite större produktioner.
Vi vill också nämna Horizons Book Block Fever LBF-500 som är en ny feeder till limbindaren Ice Binder BQ-500. Det speciella med denna matare är att den är utformad för att ta emot de utskrivna bokblocken direkt från den digitala skrivaren (eller skärmaskinen). Eftersom arken är lösa och staplade så för mataren bokblocket genom tre nivåer av ”ihopbuntning” innan en robotarm tar blocket och för in det i limbindaren.
Muller Martini presenterade ett nytt ”Mixed Mode” till sin limbindningslinje Vareo PRO. Det nya ”Mixed Mode” gör det möjligt för tryckerier att producera blandade slutprodukter med mjuka omslag och bokblock med hårdband i samma produktionsförlopp utan att behöva göra ändringar i setup:en. En ny avstaplingslösning säkerställer separeringen av mjukbandsböcker och böcker med hårda omslag. Systemet kompletteras med en sorteringslösning innan skärroboten InfiniTrim tar vid. Denna sorterar slutprodukterna enligt olika kriterier som definieras individuellt av kunden.
Sadelhäft för digital- och offsetvolymer
För inline-produktion av häften och broschyrer visade Plockmatic Powersquare 224, en sadelhäftare för hantering av större digitala och offsettryckta upplagor. Systemet kombineras med P3T Trimmer, en nyutvecklad tvåkantstrimmer med en ”gutter knife” som kan producera ”2-up” i samma process.
Powersquare 224 har utvecklats för det digitala produktionssegmentet och säljs som en inline-boklinje för produktionsskrivare från Canon, Xerox, Ricoh och Konica Minolta.
Fotnot: 2023 års Hunkeler Innovation Days arrangerades 27 februari till 2 mars i Lucerne, Schweiz.