Bläck med litet avtryck är Workmans melodi

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 mars 2023
UPPDATERAD: 7 mars
Hansi Sundström med en av de nya HP Latex 800-skrivarna som ersätter de tidigare 360-maskinerna.

Event- och mässföretaget Workman Event var tidigt ute med att köpa HP:s latexskrivare i mitten av 2010-talet. Sedan dess har det bara varit latex för hela slanten och i somras tog två nya storformatsskrivare plats i lokalerna i Kista.

– När vi skaffade vår första latexskrivare minns jag att folk var skeptiska och sa att det inte skulle fungera. Vi valde latex för att bläcket är vattenbaserat utan lösningsmedel, för att det är bra både för personalen och miljön, säger Hansi Sundström, vd för Workman Event.

Sedan dess har de varit trogna sina HP-latexskrivare. De två senaste maskinerna är av modellen HP Latex 800, som släpptes våren 2021. De ersatte Workmans tidigare HP Latex 360-skrivare som hade gjort sitt.

– Vi är väldigt nöjda med HP och maskinerna har fungerat bra. Så länge de levererar kommer vi att fortsätta med dem.
HP Latex 800 klarar utskrifter som är upp till 1,63 meter breda och i en hastighet av 36 kvadratmeter i timmen. Det är en skrivare som är lämpad för applikationer som till exempel banderoller, affischer och vinyler.

HP släppte för drygt två år sedan familjen HP Latex 700/800, som även finns med vitt som tillval.
Hybridmaskin för styva material

För fyra år sedan investerade Workman i flatbäddsskrivaren HP Latex R2000, den första som installerades i Sverige. Den är fortfarande i produktion och kan printa på styva och flexibla substrat och med vitt bläck. Det är en hybridmaskin som kan användas både som rull- och planprinter. Med den printar Workman bland annat skyltar i olika hårda material, som MDF-skivor, som kräver vitt bläck.

– Eftersom vi har haft den några år nu så har vi börjat titta på nästa generation i serien. Vi får se när det blir dags för nästa investering, men vi funderar på en HP Latex 2700. Det beror lite på vart konjunkturen tar vägen.

Förutom skrivarna finns även ett skärbord från Zünd, modell G3 XL, för att skära ut trycksaker och för hårdare material används snickeriets fräs. En folieskärare från Summa används för till exempel att skära ut dekaler.

På materialsidan används så miljövänliga material som möjligt, allra helst ska de kunna återvinnas och vara pvc-fria. Bland leverantörerna finns flera av de stora namnen som Spandex, Scandraft, Hexis, Gop och Antalis.

En HP Latex R2000 går varm i produktionen sedan några år. Hansi Sundström har redan börjat kika på en arvtagare: ”Vi funderar på en HP Latex 2700”, säger han.
Stort EU-möte

Det som produceras är ofta skräddarsytt efter kundens önskemål och i enstaka exemplar. Workman gör allt ifrån originalarbete till produktion och montering. Utöver de kundanpassade uppdragen gör man även saker som rollups, foliebilder och vepor.

Workman är underentreprenör till Kistamässan och Scandinavian XPO, som ligger vid Arlanda. Företaget jobbar även med Stockholmsmässan. Under våren väntar ett stort uppdrag på Scandinavian XPO i samband med att Sverige har ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

– Vi gör allt grafiskt material på plats och det ska bytas ut med jämna mellanrum. Vi har arbetat med Regeringskansliet i flera år och varit ansvariga för den grafiska produktionen vid tidigare EU-möten, berättar Hansi Sundström.

Grafiskt material till mässor är återkommande jobb, som här Antalis monter på Sign & Print Scandinavia.
Rena ketchupeffekten

Pandemin slog hårt mot företag inom event- och mässbranschen, och även Workman fick sin släng av sleven och tvingades permittera och säga upp personal. Företaget höll igång såväl den grafiska produktionen som snickeriet på lågvarv, och byggde bland annat studios åt tv-bolag och liknande. Men det var ändå kämpiga tider.

Hösten 2021 öppnades ett fönster i pandemirestriktionerna och det blev ett par intensiva månader för Workman med bland annat ett stort EU-toppmöte på agendan. Efter en vinter med stiltje öppnades dammluckorna totalt i början av våren 2022 och det blev en riktig ketchupeffekt.

– I april kom allt på en gång och vi fick otroligt mycket att göra. Då hade vi inte tillräckligt med folk och har sedan dess fått rekrytera ett par personer i månaden. Nu är vi nästan uppe i 50 anställda precis som före pandemin, så vi är ikapp och väl rustade inför framtiden.

Toppresultat 2022

Bokslutet från det brutna räkenskapsåret vid halvårsskiftet 2022 visade på det bästa resultatet i företagets historia. Totalt omsatte hela bolaget under perioden, inklusive dotterbolag, drygt 127 miljoner kronor. Som jämförelse låg den siffran före pandemin på runt 110 miljoner kronor. Den grafiska produktionen står för ungefär 15–20 miljoner kronor, men växer år för år och maskinerna går varma.

– Jag är väldigt stolt över den grafiska avdelningen. Vi har en väldigt innovativ och engagerad personal som lägger upp jobben på ett sätt så att maskinerna kan rulla så mycket som möjligt.

I själva produktionen jobbar fyra personer, utöver det är ett antal personer involverade i montering ute hos kunden. Under sommaren 2023 ska den grafiska produktionen flyttas till en annan av Workmans lokaler i Kista. Detta för att uppnå synergieffekter i och med att projektledarna får närmare produktionen och enkelt kan gå ner och se hur arbetet fortlöper.

– Mycket av det vi gör ska gå fort och produceras i få exemplar on demand. Det är sällan det är 500 exemplar av något. Vi bygger mycket konstigt, som en brevlåda som ska vara stor som en bil. Det kan vara jobb till olika tv-bolag och då är det ofta snabba puckar som gäller, vilket passar oss bra och det är roliga jobb att göra.

Gillar knepiga specialuppdrag

Hansi Sundström ser flera produktkategorier inom det grafiska området som ökar hos dem.

– Foliering av stora ytor som skyltfönster eller väggar i butiker är något vi ser ökar. Även på mässor är det mycket foliering, vi kan ha 250 meter folie som ska monteras under en mässa. Det ger ett fint uttryck och kostar inte orimligt mycket pengar. Annars är det mycket specialprodukter som ökar och det är en del byråer som har upptäckt att vi finns. Vi har både arkitekter och ingenjörer i vårt team så vi kan lösa det mesta som de efterfrågar.

De lite mer knepiga specialuppdragen är något som Workman gärna tar sig an, inte minst för personalens skull säger Hansi Sundström.

– Det som driver ett företag framåt är utmaningarna. Det är flera på den grafiska avdelningen som jobbat hos oss länge och jag tror det handlar om att det blir roligare att gå till jobbet om man har varierande och utmanande arbetsuppgifter.

Personalen får också tycka till när vi ska köpa in nya maskiner.

Höstens resultat visar att verksamheten rullar på bra efter pandemiavbrottet.

– Workman har funnits i 25 år och har klarat av flera lågkonjunkturer, så om vi bara kan anpassa oss efter vad kunderna vill ha så tror jag vi klarar det bra.

 

Workman Event

Startades 1998 och har huvudkontor i Kista, Stockholm, samt filialer i Göteborg och Gävle.
Är ett eventproduktionsbolag som är helhetsleverantör för bland annat mässor, event och inredningsproduktion. Förutom grafisk produktion gör företaget även jobb inom snickeri, butiksinredning, möbelproduktion med mera.
Sysselsätter ett femtiotal personer och omsätter totalt drygt 127 miljoner kronor. Den grafiska avdelningen omsätter cirka 15–20 miljoner kronor.

Marabus monter på Sign&Print Scandinavia.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

De vill erövra världen med designtapeter

Nystartade Belarte Studio designar och printar konstnärliga väggtapeter med premiumkänsla för en internationell marknad. Duon bakom bolaget, Anna och Fredrik Appelqvist, har omfattande expansionsplaner för sin onlinebaserade affärsidé och samarbetar med inredare för att öka försäljningen.
belarte-collage

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1