”Byråer behöver veta mer om möjligheterna med digitaltryck”

PUBLICERAD: 8 mars 2023
UPPDATERAD: 8 mars
Canons marknadschef för EMEA-regionen, Hans Schmidbauer, anser att vi måste få de som håller i marknadsföringsbudgetar att förstå fördelarna med digitala utskrifter. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Vart är vi på väg inom rullbaserad inkjet? Vi frågade Hans Schmidbauer, Canons marknadschef för EMEA-regionen, vad som har lett till att vi är där vi är nu och vad som kommer att föra oss vidare.

Canon lanserade sin senaste Prostream 3000-serie på Hunkeler Innovation Days.

Vilka tekniska genombrott tror du har legat till grund för framgången med bläckstråleskrivare i allmänhet och för Canon i synnerhet?

– Canon bestämde sig redan 2007 för att fokusera på produktionsinkjet med Jetstream-serien, som baserades på en produkt från en tredje part. Det var en transaktionsskrivare med hög hastighet som vi snabbt blev framgångsrika med. Men den bidrog också till att cementera bläckstråleskrivare som en produkt av låg kvalitet som endast kunde användas för transaktionsutskrifter på brevpapper. Men med åren blev i allmänhet färgerna, pappret och inte minst torkningsteknikerna bättre. Detta gjorde det möjligt att skriva ut på ett mycket bredare utbud av medier med ständigt förbättrad kvalitet.

– Med Prostream-serien, som lanserades 2017, var vår ambition från början att producera offsetkvalitet, på offsetpapper, med något som närmar sig offsethastighet. Och vi måste säga att kvaliteten inte längre är ett problem.

– Med Prostream 3000, som vi just har lanserat, tar vi oss ännu längre upp på stegen. Kvaliteten är jämförbar med offset och vi kan skriva ut på ett stort antal medier med upp till 11 300 B2-ark per timme med tryck på båda sidor. Samtidigt har vi minskat energiförbrukningen och värmeutsläppen i systemet, vilket har en positiv inverkan på miljön.

Prostream-serien har funnits på marknaden i sex år. Hur har det gått och vem köper den?

– Vi har sålt fler än 160 Prostream fyrfärgstorn sedan 2017. Vi ser ett särskilt intresse från kommersiella tryckerier som behöver en alternativ produktionsenhet för de många korta upplagor som kännetecknar deras dagliga arbete, men vi ser även ett intresse från digitaltryckerier som vill ha högre produktivitet på sina små och ofta personaliserade produktioner.

– Men vi skulle gärna vilja se att de som kontrollerar marknadsföringsbudgetarna (varumärkesägare och reklambyråer) blir mer medvetna om möjligheterna med digitaltryck generellt och bläckstråleskrivare i synnerhet. Det finns en enorm potential i att koppla ihop webbutiken med både arbetsflödes- och MIS-system. Verktygen finns där, men det är fortfarande en lång väg att gå. När det väl sker kommer vi på allvar att kunna utnyttja den digitala produktionens möjligheter. Det är dock till stor del upp till oss att sprida detta budskap.

På Hunkelers innovationsdagar såg vi alla de stora leverantörerna av trycksaker som visade upp sina toppmoderna maskiner för rullbaserad bläckstråleproduktion. Men vi såg också en liten handfull arkbaserade bläckstråleskrivare som kan, eller snart kommer kunna, göra samma sak som en tonerskrivare. Hur ser Canon på framtiden för tonerskrivare?

– På kort sikt finns det fortfarande en stor marknad för tonerskrivare. De är effektiva för små produktioner och har en mycket hög medieflexibilitet. Och de kan göra något som man inte riktigt hittar någon annanstans ännu. De kan skriva ut med mycket hög färgtäckning och de kan skriva ut dubbelsidiga bannerformat med en längd på upp till cirka 120 centimeter. Så vi kommer att fortsätta att satsa på dem. Men det är klart att vi kommer att följa utvecklingen och bland annat se över om nya marknadssegment växer fram inom inkjet.

Hunkeler Innovation Days (HID) är en något annorlunda typ av mässa än de vi annars är bekanta med. Det är en leverantör som bjuder in andra kollegor i branschen. Vad tycker du om det konceptet?

– HID är en mycket kompetent mässa med ett spännande upplägg med hela produktionslinjer som består av utrustning från olika leverantörer. Den lockar besökare från hela världen, men har också ett starkt lokalt inflytande. Det är en av anledningarna till att vi också har valt att ställa ut både vår iX3200 och den nya Imagepress 1000. Det gör det möjligt för våra lokala återförsäljare att bjuda in ett större antal av sina kunder.

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1