De främsta inom rullinkjet

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 10 mars 2023
UPPDATERAD: 10 mars
Kodak Prosper Ultra 520, eller ”The Beast” som Kodak själv kallar den, demonstrerades flitigt på mässan.

Digitaltryck vinner mark. Inkjet har den högsta tillväxttakten och förväntas få en allt större marknadsandel inom tryck i allmänhet och digitaltryck i synnerhet. Konkurrensen om att bli en av de ledande leverantörerna är därför enorm.

Detta var tydligt vid Hunkelers Innovation Days som nyligen hölls i Luzern, Schweiz. Även om det egentligen är en mässa för rullbaserad efterbehandlingsutrustning valde de flesta stora leverantörerna av rullbaserade inkjetskrivare att visa sina flaggskepp på mässan. Vissa valde till och med att introducera nya produkter. På den prominenta listan över utställare fanns Canon, Kodak, HP, Ricoh, Screen och Xerox. Xeikon ställde också ut sin senaste rullskrivare baserad på tonerteknik.

Det är en spännande utveckling inom inkjet. Tekniken var först känd som en märkningsteknik. Senare hittade den sin väg till transaktionsutskrifter. Men under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt framåt. Med den snabba utvecklingen av skrivhuvuden, bläck och torkningsteknik ser vi nu maskiner som kan producera en kvalitet som är jämförbar med offset och med hastigheter som närmar sig offset.

150 meter per minut

150 meter per minut verkar vara det nya normala när det gäller rullbaserad bläckstråleskrivning. Det är åtminstone den officiellt tillkännagivna maximala hastigheten för de rullskrivare som Kodak, HP, Ricoh och Screen presenterade på mässan. Canon ligger tätt efter med en topphastighet på 133 meter per minut. Xerox Baltoro är egentligen en arkskrivare och har en helt annan och något lägre hastighet. Xeikons helt nya SX30000 är inte en bläckstråleskrivare utan en rullbaserad tonerskrivare, som också har en något lägre hastighet.

Kodak berättade på sin presskonferens att de med sin kommande Prosper 7000 Turbo kommer att flytta gränsen för topphastighet upp till 420 meter per minut. Vi ser med spänning fram emot detta.

Maskinerna från Canon, Kodak, HP, Ricoh och Screen kan alla köras med en pappersbredd som gör att B2-ark kan klippas från rullen. Det innebär att de med en rullbredd på cirka 52 centimeter kan producera mellan 12 och 13 000 B2-ark per timme, med tryck på båda sidor. De börjar lukta lite som offsethastighet. Men låt oss ta en titt på vad de marknadsförde på Hunkelers innovationsdagar.

Canon Prostream 3000 fick premiär på Hunkeler Innovation Days.
Canon Prostream 3000
Skrivhuvudena rengörs på Kodak Prosper Ultra 520. Längst ner till vänster ser man några av vridstängerna.

Prostream-serien lanserades 2017, så med 3000-serien har de tagit fram ett par nya toppmodeller, 3080 och 3133, som kan producera 80 respektive 133 meter per minut. De använder piezo drop-on-demand (DOD)-skrivhuvuden, ett vattenbaserat, polymert pigmentbläck och en härdningsteknik baserad på varmluftscirkulation. Smart ColorGrip, där de placerar en färglös substans under de områden där bläcket täcker, en viktig del för att se till att bläcket sätter sig på pappret utan att rinna ut för mycket eller ha för stora svårigheter att torka på bestrukna papperskvaliteter.

Kodak Prosper Ultra 520

Prosper Ultra 520 är den minsta i Ultra-serien, som även omfattar 6000 och 7000, som båda har högre hastighet men lägre upplösning. De använder alla kontinuerlig bläckstråleteknik (CIJ) i motsats till Drop on demand (DOD) som de flesta andra använder. Enligt Kodak ger detta en fördel när det gäller att kunna placera ut fler droppar snabbare.

Kodak använder en egen vattenbaserad färg och ett torkningssystem baserat på NIR-strålning (Near Infrared). Detta ska ge en unik möjlighet att torka färgen utan att påverka papprets temperatur. Kodak erbjuder som tillval en station för förbehandling där du kan bestryka ditt papper med en Optimizer Agent för både bestruket och obestruket papper för att få bästa möjliga färgåtergivning.

HP Pagewide Advantage 2200

Advantage 2200 skiljer sig från HP:s tidigare Pagewide T-serie genom att den är byggd på ett enklare sätt, vilket innebär att den tar mindre plats och har färre komponenter.

HP Pagewide Advantage 2200.

De använder termiska DOD-skrivhuvuden till skillnad från Canon, Ricoh och Screen som använder piezoelektriska sådana. År av erfarenhet av den här tekniken har nästan gjort den till ett varumärke för HP. Färgen är det vattenbaserade Brilliant Ink. De använder ett helt nytt modulärt lufttorkningssystem HED (High Efficiency Drying) som ger mer effekt för mindre kW. Varje färgtorn kan utrustas med en, två eller tre torkningsenheter efter behov. För tre torkningsenheter krävs också en aktiv kylningsmodul.

Ricoh Pro VC70000e

Modellen ”e” är en vidareutveckling av Pro VC70000. Det mesta av vidareutvecklingen handlar om automatisering och är främst mjukvara. Sålunda har man lanserat en hel Automation Suite som gör det möjligt att övervaka både de enskilda tryckarken och de enskilda processerna i maskinen, så att man hela tiden är informerad om, eller kan förutse, eventuella problem. Rengörings- och kalibreringsfunktioner är helt automatiserade.

Tomas Pettersson, produktchef för rulle till rulle-skrivare på Ricoh Europe och produktchef Jan Brændholt från Ricoh Danmark visar den under-coater som Ricoh har återinfört som tillval på Ricoh Pro VC70000e.

Ricoh använder sina egna piezo DOD-skrivhuvuden och vattenbaserade bläck. Färgtekniken är så avancerad att det inte behövs förbehandling av bestruket offsetpapper. Trots detta har de återinfört pre-coatern (eller under-coatern som de kallar den) i Pro VC70000e som ett tillval. Den kommer förmodligen att garantera ännu bättre färgomfång och noggrannare punktbildning på obestruket papper.
Härdningsenheten består av en massa uppvärmda valsar som papperet passerar genom.

Screen Truepress Jet 520 HD+ och Truepress PAC 520P

Screen visade sin välkända 520 HD+ och prototypen PAC 520P på Hunkeler Innovation Days. Medan 520 HD+ är inriktad på den kommersiella grafiska marknaden är PAC 520P inriktad på den växande marknaden för pappersbaserade livsmedelsförpackningar.
Utskriftshuvudtekniken är piezo DOD med egenutvecklad pigmenterad, vattenbaserad färg. Screen säger att de inte behöver behandla papperet före utskrift. De kan skriva ut på vilket papper som helst, men hastigheten kan variera. De använder något olika torkningstekniker beroende på vilken version man väljer, från vanlig varmluftstorkning, uppvärmda rullar till NIR-torkning.

Screen Truepress 520HD.

 

 

Läs vidare

Dina tonerkassetter från Fujifilm kan redan ha varit använda

Fujifilm har etablerat ett cirkulärt tillverkningscenter i Nederländerna för att främja resurscirkulation.
DSC0417

Branog satsar på DTG: "Dumt om de springer till konkurrenterna"

Branog Branding satsar på profil som ett nytt ben. Tryckeriet har investerat i en DTG-maskin (direct to garment) för att trycka direkt på textil. Men lösningen fungerade inte riktigt som de tänkte på förhand. Läs mer om vad de lärt sig under resans gång.
Branog1

Canon skördar frukterna av lyckat Drupa

Canon har anordnat ”post Drupa-event” i Stockholm, Göteborg och Malmö för att ge sina kunder som inte var på plats en chans att se de viktigaste nyheterna de visade på mässan. Företaget gjorde en bra mässa men vilken maskin drog egentligen till sig mest intresse bland de svenska kunderna?
_MG_2113

Här invigs DS Smiths nya jätteanläggning

– Vi finns i ett område som är något av en motor för Sverige, säger Thorbjörn Sagerström, vd för DS Smith Norden.
Intervju

Senaste nytt

Tildetryck flyttar till häststall med ny digitalpress

Tildetryck har lämnat Arvika för byn ”Byn”. Till ladan på landet har Veronica Borg inte bara tagit med sig sin nästan 200 år gamla tryckpress utan även en ny digitalpress.
Tildetryck1

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

AI-teknologi för förädling i kombination med Xerox digitaltryck.
FotoJet---2024-10-03T093551.711

Dina tonerkassetter från Fujifilm kan redan ha varit använda

Fujifilm har etablerat ett cirkulärt tillverkningscenter i Nederländerna för att främja resurscirkulation.
DSC0417

Branog satsar på DTG: "Dumt om de springer till konkurrenterna"

Branog Branding satsar på profil som ett nytt ben. Tryckeriet har investerat i en DTG-maskin (direct to garment) för att trycka direkt på textil. Men lösningen fungerade inte riktigt som de tänkte på förhand. Läs mer om vad de lärt sig under resans gång.
Branog1