Stibo ser ökad produktivitet och förbättrad miljö

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 14 mars 2023
UPPDATERAD: 14 mars
Robotlösningen gör att de anställda slipper lyfta upp till 260 ton plåtar per år. Foto: Pressbild

För tre år sedan inledde Stibo Complete ett partnerskap med Agfa för att utrusta sina tre tryckerier med de senaste Agfa ECO³-lösningarna. Syftet var att öka kvaliteten och produktiviteten, samtidigt har förbrukningen av kemikalier, vatten och el minskat avsevärt.

Som en del av detta partnerskap bytte Stibo Complete till Agfa Elite Eco-tryckplåtar och investerade i Agfa VLF CtP-system och Arkana-framkallare. Detta gjorde det möjligt för dem att spara upp till 70 procent av det kemikalieavfall som de tidigare traditionella plåtsystemen använde.

Detta beror delvis på att Arkana har en liten framkallningstank som drastiskt sänker påfyllningshastigheten och avsevärt minskar kemikalieförbrukningen. Det patenterade gummisystemet, där gummit både rengör plåten och skyddar den med ett sista lager, innebär att vatten inte längre används för sköljning av plåten.

120 tryckplåtar i timmen

Genom att installera en robotiserad plåtsättare sparade de anställda från att lyfta 230 ton aluminium per år. De automatiserade systemen kan producera 120 plåtar i timmen och har under de senaste tre åren visat sig vara stabila och tillförlitliga. Genom att strömlinjeforma processen med laddningen av plåtar kan prepress-operatörerna fokusera på att förbereda jobb i Apogee-arbetsflödessystemet. De behöver bara byta plåtpallar varannan dag och kan se hur roboten arbetar på en skärm.

Arkana-framkallaren har minskat mängden kemikalieavfall med 70 procent. Foto: Pressbild.

Stibo Complete har tre tryckerier, två i Danmark och ett i Sverige, med två CtP-linjer vardera, som alla består av den ovan nämnda Agfa-lösningen.

”De är otroligt stabila”

Prepresschef Niels Henrik Nielsens:

– Efter tre år med robotlösningar kan vi säga att de är otroligt stabila. För Stibo kommer det även i fortsättningen att vara viktigt att investera i konkurrenskraftiga och innovativa lösningar. Och jag hoppas att Agfa kommer att fortsätta att tillhandahålla dem i framtiden.

Prepresschef Niels Henrik Nielsens. Pressbild

Läs vidare

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Tårtbiten större än någonsin – digitaltrycket knaprar in på offset

Offset och storformat håller omsättningen nere för finpapperstryckerierna under årets tre första kvartal. Samtidigt är digitaltryckets del av kakan större än någonsin. Mer än en tredjedel av försäljningsvärdet är tryckt digitalt.
gluckamn tårta

Heidelberg justerar strategin efter ett positivt år

Heidelberg överträffade sina egna förväntningar under det utmanande räkenskapsåret 2022/2023.
GallusOne

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1