Europeisk mässpremiär för stor flatbädd

PUBLICERAD: 20 mars 2023
UPPDATERAD: 20 mars
Onset X3 HS som den såg ut innan den designades om med Agfas karaktäristiska röda färg. Här med hela utbudet av bord för av- och påläggare samt robot. Foto: Pressbild

Årets upplaga av Fespa Global Print Expo, som hålls i München, börjar närma sig. I Agfas monter kommer det att kretsa kring företagets senaste inkjet-innovationer och hur de kan skapa strategisk tillväxt och hållbarhet.

Temat för Agfas medverkan på Fespa den 23–26 maj 2023 är  ” Strategic growth. Sustainable success”.  Under mässdagarna demonstreras flera av Agfas lösningar för industriell produktion med inkjet, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Det blir bland annat europeisk mässpremiär av nya Onset X3 HS, ett tillskott i portföljen efter förvärvet av Inca Digital Printers som tillkännagavs under Fespa 2022. X3:an visades för första gången på Printing United i Las Vegas förra året. En flatbäddsskrivare i storformatsklassen som kan skriva ut dygnet runt under veckans alla dagar med en produktionshastighet på upp till 1 450 kvadratmeter per timme. Den är utrustad med Agfas egna bläck och kan printa på ett stort urval av substrat. Under Fespa kommer skrivaren att demonstreras i en ¾-automatiseringsuppställning med ett avläggarbord och en avläggarrobot som kör en mängd olika media, inklusive wellpapp.

Anders Österberg, Agfa Sverige och Nils-Arne Sletten, Agfa Norge, i samband med Sign&Print Scandinavia 2022. Foto: Arkiv/Claes Nordström
Mycket sköts automatiskt

Anders Österberg, key account manager Agfa Sverige, har i en tidigare intervju med Sign&Print kommenterat fördelarna med maskinen och lyfte då framför allt fram produktiviteten:

– För kunder som använder många olika format, material och tjocklek och byter dessa ofta så klarar skrivaren att ställa om automatiskt. Med en knapptryckning så är skrivaren redan efter 30 sekunder redo att börja producera igen. Allt från robotarna som hanterar på- och avmatning till att ”maska” av skivor underifrån sköts automatiskt. Använder man tunna material så kan skrivarens vakuum slås på med början från mitten av formatet och ut mot kanterna för att undvika att materialet inte blir helt plant.

Storformatsskrivaren Jeti Tauro H3300 UHS LED uppgraderades under förra året med ett lack-tillval. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Storformat för skylt och textil

Agfa tar också med sig hybrid-bjässen Jeti Tauro H3300 UHS LED som förra året uppgraderades med möjligheten att lägga till lack. Något som är extra intressant för till exempel producenter av skyltmaterial i wellpapp för att förädla sina utskrifter med ett lager av matt eller glättigt lack. Lacket kan antingen appliceras på hela ytan eller partiellt.

I montern tar även den 3,2 meter stora Avinci CX3200 plats, som kan printa på en rad olika polyesterbaserade material, till exempel för användning till inredningsprodukter, kläder och soft signage för såväl inomhus- som utomhusbruk. Den printar både direkt på tyget och på transferpapper. De nya Avinci 110-bläcken har fått Oeko-Tex Eco Passport, vilket visar att de är fria från farliga komponenter och kan användas för miljövänlig textiltillverkning.

Vidare visas rulle till rulle-skrivaren Oberon RTR3300 med UV och LED. En storformatsskrivare som klarar värmekänsliga material och kan printa vitt på transparenta dekormaterial. Den har även en funktion med dubbla rullar. Dessutom visas Agfas arbetsflödesprogramvara Asanti, för en sömlös övergång mellan produktionens olika steg och för att minimera manuell handpåläggning och fel som kan uppstå i samband med det.

Rulle till rulle-skrivaren Oberon RTR3300 med UV och LED klarar utskrifter på värmekänsliga material och kan printa vitt på transparenta dekormaterial. Foto: Pressbild

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449