EU-beslut kan ställa tuffare krav på bläckleverantörer

PUBLICERAD: 3 april 2023
UPPDATERAD: 3 april
Ett farligt ämne som finns i bland annat bläck och toner kan komma att regleras enligt ett förslag från Kemikalieinspektionen. Foto: Pixabay

Bläck och toner kan innehålla ett ämne som skadar fertiliteten. Därför föreslår statliga Kemikalieinspektionen att detta ska läggas till på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.

En sådan förändring innebär ökade informationskrav för leverantörer av bläck och toner. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

– Om ämnet läggs till på EU:s kandidatförteckning innebär det skyldigheter för leverantörer av ämnet. Det är också en förvarning till dem som använder ämnet att det är dags att hitta bättre alternativ. Målet är att särskilt farliga ämnen ska fasas ut, säger Ilona Silins, kemist på Kemikalieinspektionen.

Stör reproduktionen

Det ämne som nu föreslås ska läggas till på den så kallade kandidatförteckningen kallas difenyl (2,4,6-trimetylbensoyl) fosfinoxid. Varje år används mellan 10 000 och 100 000 ton per år av ämnet i EU, av såväl yrkesverksamma som privata konsumenter.

Anledningen till att myndigheten föreslår att ämnet läggs till på EU:s lista över särskilt farliga ämnen är att det är klassificerat som reproduktionsstörande, vilket innebär att det kan påverka fertiliteten och misstänks kunna orsaka fosterskador.

Besked i sommar

Om ämnet väl hamnar på listan så ställer det omedelbara krav på företag som tillverkar och importerar ämnet eller säljer produkter som innehåller ämnet. Yrkesanvändare har rätt att få information utan att be om det och företag som levererar varorna måste anmäla detta till EU:s kemikaliemyndighet, Echa.

Ett beslut om difenyl (2,4,6-trimetylbensoyl) fosfinoxid tas upp på kandidatförteckningen väntas i sommar.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959