EU-beslut kan ställa tuffare krav på bläckleverantörer

PUBLICERAD: 3 april 2023
UPPDATERAD: 3 april
Ett farligt ämne som finns i bland annat bläck och toner kan komma att regleras enligt ett förslag från Kemikalieinspektionen. Foto: Pixabay

Bläck och toner kan innehålla ett ämne som skadar fertiliteten. Därför föreslår statliga Kemikalieinspektionen att detta ska läggas till på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.

En sådan förändring innebär ökade informationskrav för leverantörer av bläck och toner. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

– Om ämnet läggs till på EU:s kandidatförteckning innebär det skyldigheter för leverantörer av ämnet. Det är också en förvarning till dem som använder ämnet att det är dags att hitta bättre alternativ. Målet är att särskilt farliga ämnen ska fasas ut, säger Ilona Silins, kemist på Kemikalieinspektionen.

Stör reproduktionen

Det ämne som nu föreslås ska läggas till på den så kallade kandidatförteckningen kallas difenyl (2,4,6-trimetylbensoyl) fosfinoxid. Varje år används mellan 10 000 och 100 000 ton per år av ämnet i EU, av såväl yrkesverksamma som privata konsumenter.

Anledningen till att myndigheten föreslår att ämnet läggs till på EU:s lista över särskilt farliga ämnen är att det är klassificerat som reproduktionsstörande, vilket innebär att det kan påverka fertiliteten och misstänks kunna orsaka fosterskador.

Besked i sommar

Om ämnet väl hamnar på listan så ställer det omedelbara krav på företag som tillverkar och importerar ämnet eller säljer produkter som innehåller ämnet. Yrkesanvändare har rätt att få information utan att be om det och företag som levererar varorna måste anmäla detta till EU:s kemikaliemyndighet, Echa.

Ett beslut om difenyl (2,4,6-trimetylbensoyl) fosfinoxid tas upp på kandidatförteckningen väntas i sommar.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)