Snabbare och kraftfullare: ”En milstolpe för Zünd”

PUBLICERAD: 25 april 2023
UPPDATERAD: 25 april
Nya Q-Line med BHS180 ska enligt Zünd inte ersätta de tidigare G3-modellerna utan är en helt ny produktlinje. Foto: Pressbild

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.

Zünd bjöd nyligen in press från hela världen till huvudkontoret i schweiziska Altstätten för att närvara vid avtäckningen av den nya maskinen. Sign&Print var på plats. Företagets vd Oliver Zünd stod för en kort inledning innan skynket föll till tonerna av Daft Punks ”Harder, better, faster, stronger”.

– Det här är en milstolpe för Zünd. En ny generation skärmaskin som sätter en ny standard för digital skärning, med hög hastighet, genomströmning och kvalitet – och en lägre kostnad per del. Den är verkligen ”harder, better, faster, stronger”, säger Aleksandar Lazic, chef för produktområdet förpackningar på Zünd.

Vad gömmer sig då bakom det där skynket? Jo, ett helautomatiskt system för efterbehandling av olika skivmaterial för till exempel förpackningar eller displaymaterial. Enligt Zünd är Q-Line inte en ersättare till G3-modellerna, de kommer att finnas kvar i sortimentet och även uppdateras fortlöpande.

”Det här är en milstolpe för Zünd”, säger Aleksandar Lazic, chef för produktområdet förpackningar på Zünd. Foto: Anja Degerholm
Robotlöstning från pall till pall

Q-Line kommer med BHS180, ett ”Board Handling System”, för produktion som går från pall till pall med en robotlösning för på- och avläggare. Ett liknande system som tidigare funnits tillgängligt för G3:an, men med ett antal nya funktioner.

BHS180 ska möjliggöra industriell produktion i höga volymer som kan löpa i flera skift, till exempel över natten.

– Det ska minimera behovet av arbetskraft och maximera produktionen, konkluderar Aleksandar Lazic.

Pallarna kan vara maximalt 1,8 meter höga och kan lastas med en mängd olika jobb. En kamera, kallad Undercam, läser av QR-koder på skivorna underifrån, istället för som på G3:an med Eye in the sky-tekniken ovanifrån. Materialet justeras också automatiskt när roboten lägger det på matarbordet så det hamnar i rätt läge, det Zünd kallar ”alignment on the fly”.

Efter skärprocessen staplas skivorna utskjutande för att enkelt kunna skilja de olika jobben från varandra.

Påläggaren justerar automatiskt materialet så det hamnar i exakt rätt läge. Foto: Anja Degerholm
Lätta kolfiberdelar

Utformningen av själva stommen är helt ny för att klara av påfrestningar som en hastighet på upp emot 2,8 meter per sekund och en acceleration på 2,1 G. Underredet är tillverkat av en betong- och mineralblandning.

– Det innebär att vibrationerna dämpas och precisionen i skärningen blir därmed högre, säger produktchefen Peter Hohl.

Rörliga delar, som de två bommarna, var i de tidigare modellerna i stål men tillverkas nu istället av en kolfiberförstärkt komposit som gör dem betydligt lättare. En ny funktion är att dammet leds igenom en kanal inne i bommen, istället för genom ett utsugsrör.

Maskinen har plats för åtta olika verktyg och dessa byts helt automatiskt. Beroende på konfiguration kan den utrustas med antingen fem mindre och två stora verktyg, eller åtta mindre.

Det mesta sköts helt automatiskt, vilket innebär mindre arbete för operatören. Foto: Anja Degerholm
Började om från början

Nytt är också en arbetsstation med ett nytt gränssnitt för operatören som även det andas automation.

– Operatören ska behöva interagera så lite som möjligt, utan behöver endast starta jobbet och förbereda verktygen, säger Lars Bendixen, chef för det grafiska segmentet hos Zünd.

Att namnet på uppföljaren till G3 inte blev G4 förklarar Zünd med att de ville göra något helt nytt. I utvecklingsprocessen började man helt från scratch.

– Utgångspunkten var att vi låtsades som att det var den första maskinen vi utvecklade och försökte tänka helt nytt. Vi har utgått från önskemålen från våra kunder, men även utifrån de begränsningar när det gäller tekniken som vi identifierat hos den nuvarande plattformen, säger Lars Bendixen.

Lars Bendixen. Foto: Anja Degerholm
Industriell produktion av skyltar

Tre betatestare har medverkat i processen: Model Group, WellPack och DS Smith. Alla med verksamhet i närområdet. En av dem, WellPack, är dessutom den första köparen av systemet och har investerat i den största modellen, Q-Line Q-32-32 med BHS180. Denna modell belönades nyligen med en Red Dot Award i kategorin produktdesign.

Målgruppen är som sagt i första hand producenter av förpackningar och displaymaterial. Hur är det då med det grafiska segmentet, är Q-Line ett alternativ även där? Lars Bendixen pekar ut i första hand skylttillverkare som potentiella kunder.

– Det har hänt mycket på den marknaden. Från mindre aktörer som utförde mycket manuellt arbete till stora skyltfabriker där flera företag gått ihop och har en ganska avancerad produktion med egen webbshop och automatisk orderhantering. Så för skyltmakare som har en industriell produktion så kan Q-Line absolut vara ett alternativ, säger han.

De två bommarna har tillverkats av delar i en kolfiberförstärkt komposit för att få ner vikten och därmed kunna öka hastigheten. Foto: Anja Degerholm
Gå över från stansning

Representanter från Zünds säljnätverk fick en premiärvisning av maskinen i januari. En av dem var Martin Roed Nielsen, försäljningschef på Zünd Skandinavien. Han var imponerad av det han såg.

– Det är en maskin med både hög hastighet och exakt skärning. Det ska bli väldigt spännande att få ut den på marknaden.

Han säger att det finns intressanta kunder i alla de nordiska länderna, framför allt företag inom förpackning och display som behöver ett helautomatiskt skärsystem.

– Gränsen flyttas hela tiden för när det lönar sig att stansa respektive skära. Jag tror det finns en del företag som jobbar med förpackning och display som kan flytta över sin produktion till digital skärning och som söker mer automation i sin produktion, säger Martin Roed Nielsen.

Martin Roed Nielsen, Zünd Skandinavien. Foto: Arkiv
Tillgänglig från juni

Den nyfikna undrar såklart vad man får hosta upp för en maskin av denna kaliber. Oliver Zünd passar elegant på den frågan när han får den under pressvisningen, men konstaterar att den är dubbelt så tung som föregångaren och därmed kanske ungefär dubbelt så dyr. ”We like to keep it simple”, säger han skämtsamt.

Q-Line med BHS180 finns tillgänglig för beställning från och med den 1 juni 2023 och leveranstiden är cirka tolv veckor. På grund av logistiska skäl kommer dock Q-Line inte att visas på årets Fespa-mässa, men Zünd Skandinavien kommer att finnas på plats i Zünds monter för att berätta mer om den nya maskinen.

 

Tekniska data

Tillgängliga storlekar: 1,8 x 3,2 meter, 2,2 x 3,2 meter och 3,2 x 3,2 meter.

Hastighet: Upp emot 2,8 m/s (diagonalt).

Bigningskraft:  Maximalt 50 kilo.

Materialtjocklek: Från 0,9 till 65 millimeter.

Verktygen byts helt automatiskt. Foto: Pressbild
Zünds vd, Oliver Zünd, höll ett kort inledningstal innan nya Q-Line avtäcktes. Foto: Anja Degerholm

 

Läs vidare

Reducera manuella steg i arkbaserad bokproduktion

För närvarande finns det många manuella steg i arkbaserad bokproduktion. Det vill Müller Martini förändra med den nya Starbook Sheetfolder från systerbolaget Hunkeler.
hunkeler-starbook

Signcomchef ansluter till Signcore

– Jag tycker kanske att vår största leverantör Mimaki inte fått det genomslag på maskinsidan som varumärket förtjänar, säger Mattias Söderberg, som rekryterats till återförsäljaren Signcore.
DSC_4560

Innovation eliminerar val mellan mjuka och hårda PU-ringar

Heidelberg har börjat utrusta alla sina Stahlfolder falsmaskiner med de nya Perfect Grip-falsrullarna.
20241002_Perfect_Grip_2_IMAGE_RATIO_1_5

Axfood använder AI som AD i kampanj

Verktyget är utvecklat utifrån Axfoods tidigare experimenterande med AI och har på så vis lärt in vad företaget och dess varumärken står för, både när det gäller produkter och designspråk. 
g44

Senaste nytt

Gop lanserar nytt återvinningskoncept

Materialleverantören Gop har inlett samarbete med flera skandinaviska återvinningspartners och presenterar nu konceptet go Circular. Det innebär att kunderna kan returnera de flesta plastbaserade material för återvinning. 
go-circular-rasmus-martin-pressbild

PWA:s förändringsvåg: "Det ska inte vara stiltje i en förening"

Projektledaren Maria Olsson om: ✔ En mässa per år från 2026 ✔ Utbyggt showroom ✔ Tillströmning av ny typ av medlemmar ✔ Namnbytet
Maria-pwa-beskuren

Reducera manuella steg i arkbaserad bokproduktion

För närvarande finns det många manuella steg i arkbaserad bokproduktion. Det vill Müller Martini förändra med den nya Starbook Sheetfolder från systerbolaget Hunkeler.
hunkeler-starbook

Signcomchef ansluter till Signcore

– Jag tycker kanske att vår största leverantör Mimaki inte fått det genomslag på maskinsidan som varumärket förtjänar, säger Mattias Söderberg, som rekryterats till återförsäljaren Signcore.
DSC_4560