Heidelberg satsar stort på flexo

PUBLICERAD: 9 maj 2023
UPPDATERAD: 9 maj
Heidelberger Druckmaschinens Florian Pitzinger, global PR-chef, och Ludwin Monz, vd, presenterade sin stora flexonyhet Boardmaster på förpackningsmässan Interpack i Düsseldorf. Foto: Søren Winsløw

Med en helt ny tryckmaskin ger sig Heidelberg in i kampen om falskartongmarknaden. Detta är en växande marknad där flexotekniken spelar en framträdande roll.

Heidelberg uppskattar att cirka 15 procent av marknaden för tryckt falskartong görs med flexoteknik – och att denna marknad växer med 2,4 procent per år. Det är därför de nu lanserar en egen flexomaskin kallad Boardmaster, berättade vd:n Ludwin Monz under Heidelbergs presskonferens på förpackningsmässan Interpack i Düsseldorf.

Den snabbaste på marknaden

Den har utvecklats vid Heidelbergs fabrik i Weiden i tyska Bayern. Det är en rotationsmaskin som kan skriva ut i fyra olika bredder: 850, 1000, 1400 och 1650 millimeter. Den sägs vara den snabbaste maskinen på marknaden med en hastighet på 600 meter per minut. Den kan konfigureras för att skriva ut 800 meter per minut, förklarar Weidens fabrikschef Matthias Boog. Om maskinen ska kopplas inline till en stans, laminator eller arkmatare sänks hastigheten till 350 meter per minut. Boardmaster trycker på kartongkvaliteter från 70 till 800 gram per kvadratmeter.

Enligt Heidelberg är det den snabbaste maskinen på marknaden med en hastighet på 600 meter per minut. Foto: Pressbild
Ingen inkörningstid

Maskinen har varit under utveckling i fyra år och innehåller mycket av den välkända Heidelberg-tekniken. Men nya lösningar har också utvecklats för att bland annat se till att det inte uppstår något spill mellan två produktioner. Därför är varje Print Deck utrustad med två tryckcylindrar, så medan ett jobb trycks kan nästa förberedas.

När ett jobb är färdigt växlar maskinen omedelbart om och går vidare till nästa. Detta låter sig göras eftersom IntelliMatch-skannern och programvaran har läst av nästa rulle, dels för att upptäcka fel, dels för att säkerställa en optimal inställning av den kommande produktionen. Enligt Matthias Boog resulterar detta i ett spill mellan två produktioner på 2-3 meter kartong utan att det blir något slöseri med tid. Han uppskattar att maskinen på detta sätt kan nå en upptid på 90 procent.

Ett resultat av en nära kunddialog

Ludwin Monz förklarar att Heidelberg har haft en nära dialog med kunderna under utvecklingen av Boardmaster och att det därför har handlat mer om att ge kunderna vad de ville ha än vad som var möjligt att göra. Och kunderna har tre fokusområden: kostnadsminskningar, brist på (kvalificerad) arbetskraft och hållbarhet.

När ett tryckjobb är klart i maskinen påbörjas nästa omedelbart. IntelliMatch-skannern och programvaran har redan läst av nästa rulle. Foto: Pressbild

Med Boardmaster anser de att de har svarat på kundernas önskemål. Flexo är i allmänhet en kostnadseffektiv teknik som har uppnått en mycket hög kvalitetsnivå. Med Heidelbergs Push-to-stop-teknik har Boardmaster blivit en maskin som inte kräver långvarig och specialiserad utbildning. Slutligen har både energiförbrukning och avfall minskat kraftigt.

Tryckfärgerna är vattenbaserade och torkningen sker med varmluft, som återcirkuleras för bättre energieffektivitet.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1