De bryter ny mark – i förpackningssegmentet

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 16 maj 2023
UPPDATERAD: 16 maj
Philippe Wolff från Ricoh visar hur liten termoprintern är, vilket också innebär att den kan integreras i de flesta fyllningsmaskiner. Foto: Søren Winsløw.

Det är något överraskande att Ricoh, som är mest känt för sin avancerade toner- och bläckstrålebaserade utskriftsteknik, valde att visa upp två helt nya produkter på förpackningsmässan Interpack.

Philippe Wolff, ansvarig för hållbara affärslösningar på Ricoh, berättade entusiastiskt om deras nya lösning On Demand Direct Packaging Printing, som gör det möjligt att skriva ut direkt på förpackningen i samma process som förpackningen fylls.

Det är en termoprinter-lösning där skrivhuvudet kan monteras i en fyllningslinje och där utskriften kan individualiseras för varje enskild förpackning. Det faktum att det är termisk utskrift innebär att det inte finns några färgband eller färgpatroner att hålla reda på – ingenting som behöver bytas ut och som därmed stoppar den kritiska livsmedelsproduktionen.

Egenutvecklad termofärg

Tekniken är avsedd att användas för färskvaror som förpackas i genomskinliga folier där innehållet måste vara synligt såsom kallskuret, ost, kött och frukt). Folien trycks ofta med ett varumärkesnamn, en logotyp, samt med dekorativa färger före fyllningsprocessen. I förbindelse med detta trycks också Ricohs egen semitransparenta vita färg på folien. Det är denna färg som aktiveras av det termiska huvudet i fyllningsmaskinen.

Seven-Eleven i Japan har redan infört Ricohs utskriftsteknik på sina salladsförpackningar. Logotypen samt den semitransparenta vita förtrycks på ett tryckeri. Den svarta är värmebehandlad under fyllningsprocessen och kan varieras från tråg till tråg. Foto: Pressbild

Enligt Philippe Wolff kommer tekniken att eliminera behovet av etiketter i den typen av livsmedelslinjer, vilket kommer att sänka de totala kostnaderna. Dessutom hävdar han att utskriftskvaliteten ökar på bland annat streckkoder, eftersom upplösningen är hög och kontrasten stor.

Det är en monokrom teknik, så den kan bara skriva ut i svart, men eftersom den är inriktad på information, spårbarhet och enkla logotyper ser Wolff inte detta som en utmaning.

Seven-Eleven sätter tekniken i arbete

Philippe Wolff berättar att Seven-Eleven i Japan använder denna teknik för sina olika sallader, där information som ingredienser skrivs ut direkt på salladstråg. Normalt sett brukar man se ingredienserna på en pappersetikett som fästs i botten av tråget.

Ricohs teknik eliminerar sådana pappersetiketter, vilket bidrar till att minska miljöpåverkan, säger Philippe Wolff. Dessutom förbättras synligheten av livsmedelsmaterial och allergeninformation avsevärt genom att nödvändig information flyttas från botten till toppen.

Ricohs egenutvecklade folieförpackningsmaterial PLAIR levereras i rullar och kan enkelt varmformas till tråg för till exempel färdiga måltider. Foto: Søren Winsløw

I tillverkningsprocessen eliminerar tekniken också appliceringen av pappersetiketter och utbytet av till exempel färgband, vilket förbättrar produktiviteten inom en rad olika områden inom detaljhandeln och distributionsindustrin.

Nytt material för filmtråg

Ricoh är en koncern med många kompetenser, vilket framgår av utvecklingen av ett nytt PLA-material för livsmedelsindustrin. PLA är en bioplast som kan framställas utan användning av olja och på basis av till exempel majsstärkelse, vilket gör den biologiskt nedbrytbar (enligt bland annat Wikipedia).

Ricohs nya produkt – PLAIR – är en skummad PLA som är särskilt lämplig för färska livsmedel. Jämfört med liknande produkter (till exempel expanderad polystyren, EPS, och HIPS) har PLAIR en starkare värmeisolering, kan användas i en mikrovågsugn och är därför biologiskt nedbrytbar. Produkten har en bra styvhet och är mycket lätt att termoforma, säger Philippe Wolff.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

18 tips på vad du kan se på Drupa

Sign&Print lyfter fram några av godbitarna som visas på mässan.
Kollage-18-tips-1536x1011

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS