De bryter ny mark – i förpackningssegmentet

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 16 maj 2023
UPPDATERAD: 16 maj
Philippe Wolff från Ricoh visar hur liten termoprintern är, vilket också innebär att den kan integreras i de flesta fyllningsmaskiner. Foto: Søren Winsløw.

Det är något överraskande att Ricoh, som är mest känt för sin avancerade toner- och bläckstrålebaserade utskriftsteknik, valde att visa upp två helt nya produkter på förpackningsmässan Interpack.

Philippe Wolff, ansvarig för hållbara affärslösningar på Ricoh, berättade entusiastiskt om deras nya lösning On Demand Direct Packaging Printing, som gör det möjligt att skriva ut direkt på förpackningen i samma process som förpackningen fylls.

Det är en termoprinter-lösning där skrivhuvudet kan monteras i en fyllningslinje och där utskriften kan individualiseras för varje enskild förpackning. Det faktum att det är termisk utskrift innebär att det inte finns några färgband eller färgpatroner att hålla reda på – ingenting som behöver bytas ut och som därmed stoppar den kritiska livsmedelsproduktionen.

Egenutvecklad termofärg

Tekniken är avsedd att användas för färskvaror som förpackas i genomskinliga folier där innehållet måste vara synligt såsom kallskuret, ost, kött och frukt). Folien trycks ofta med ett varumärkesnamn, en logotyp, samt med dekorativa färger före fyllningsprocessen. I förbindelse med detta trycks också Ricohs egen semitransparenta vita färg på folien. Det är denna färg som aktiveras av det termiska huvudet i fyllningsmaskinen.

Seven-Eleven i Japan har redan infört Ricohs utskriftsteknik på sina salladsförpackningar. Logotypen samt den semitransparenta vita förtrycks på ett tryckeri. Den svarta är värmebehandlad under fyllningsprocessen och kan varieras från tråg till tråg. Foto: Pressbild

Enligt Philippe Wolff kommer tekniken att eliminera behovet av etiketter i den typen av livsmedelslinjer, vilket kommer att sänka de totala kostnaderna. Dessutom hävdar han att utskriftskvaliteten ökar på bland annat streckkoder, eftersom upplösningen är hög och kontrasten stor.

Det är en monokrom teknik, så den kan bara skriva ut i svart, men eftersom den är inriktad på information, spårbarhet och enkla logotyper ser Wolff inte detta som en utmaning.

Seven-Eleven sätter tekniken i arbete

Philippe Wolff berättar att Seven-Eleven i Japan använder denna teknik för sina olika sallader, där information som ingredienser skrivs ut direkt på salladstråg. Normalt sett brukar man se ingredienserna på en pappersetikett som fästs i botten av tråget.

Ricohs teknik eliminerar sådana pappersetiketter, vilket bidrar till att minska miljöpåverkan, säger Philippe Wolff. Dessutom förbättras synligheten av livsmedelsmaterial och allergeninformation avsevärt genom att nödvändig information flyttas från botten till toppen.

Ricohs egenutvecklade folieförpackningsmaterial PLAIR levereras i rullar och kan enkelt varmformas till tråg för till exempel färdiga måltider. Foto: Søren Winsløw

I tillverkningsprocessen eliminerar tekniken också appliceringen av pappersetiketter och utbytet av till exempel färgband, vilket förbättrar produktiviteten inom en rad olika områden inom detaljhandeln och distributionsindustrin.

Nytt material för filmtråg

Ricoh är en koncern med många kompetenser, vilket framgår av utvecklingen av ett nytt PLA-material för livsmedelsindustrin. PLA är en bioplast som kan framställas utan användning av olja och på basis av till exempel majsstärkelse, vilket gör den biologiskt nedbrytbar (enligt bland annat Wikipedia).

Ricohs nya produkt – PLAIR – är en skummad PLA som är särskilt lämplig för färska livsmedel. Jämfört med liknande produkter (till exempel expanderad polystyren, EPS, och HIPS) har PLAIR en starkare värmeisolering, kan användas i en mikrovågsugn och är därför biologiskt nedbrytbar. Produkten har en bra styvhet och är mycket lätt att termoforma, säger Philippe Wolff.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1