Latextekniken: ”Hjälpt oss att stärka vårt erbjudande”

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj

 

Bobo Zetterström vid HP Latex 800W-skrivaren som installerades i september. Foto: Pressbild

Stockholmstryckeriet Åkompani har lagt i en högre växel med senaste HP-latextekniken för att fortsätta sin satsning på den grafiska interiörmarknaden.

Hos Åkompani produceras allt från skyltar och banderoller till montage och bildekorer till kunder inom en rad olika branscher. Företaget startade 1996 och de senaste drygt sju åren är det HP:s latexteknik som gäller i tryckeriet. Inte minst sedan de i september förra året valde att investera i den senaste rullskrivaren från tillverkaren – HP Latex 800W – levererad av HP:s partner Antalis.

Självhäftande media och tapeter är två exempel på utskriftsjobb som de nu kör i skrivaren. Ett miljövänligare alternativ, enligt Åkompanis ägare Rickard Adestam.

– HP Latex 800W har redan hjälpt oss att stärka vårt erbjudande ytterligare.

Vattenbaserade bläck

Rulle till rulle-skrivaren har en utskriftsbredd på upp till 1,63 meter och skriver ut med en upplösning på 1200 x 1200 dpi. HP:s W-modeller använder förutom de åtta standardfärgerna (CMYK, Lc, Lm, Latex Optimizer och Latex Overcoat) också vitt bläck.

Åkompanis ägare Rickard Adestam säger att HP:s latexteknik gett dem lägre produktionskostnader och ett miljövänligare alternativ att producera med. Foto: Pressbild

Rickard Adestam säger att deras två äldre HP Latex 570-skrivare också har varit en väldigt bra investering på grund av de lägre produktionskostnaderna. Tack vare dem har de kunnat erbjuda sina kunder en mycket mer hållbar service med HP Latex vattenbaserade bläck.

– För att uttrycka det enkelt hjälper HP Latex-teknik oss att hålla oss utanför konkurrenterna både när det gäller utskriftskvalitet och våra miljömässiga meriter, säger han och tillägger:

– Vi tog oss in på den grafiska interiörmarknaden för ett antal år sedan. Vi kommer att fortsätta att arbeta med kunder för att producera mer hållbara lösningar inom detta och andra områden, allt med stöd av våra HP Latex-skrivare.

”Ligger i framkant”

Enligt Marcus Wollard, affärsområdesansvarig på HP inom grafik- och storformatsproduktion, är Åkompani ett bra exempel på hur smarta investeringar i industriell teknik – som företagets nya maskin – kan möjliggöra tillväxtmöjligheter i många år framöver.

– HP:s utskriftsteknik ligger i framkant av hållbarhetsreformen inom tryckbranschen. Företag som investerar i HP:s utskriftslösningar gör det enkelt och påvisbart, för deras organisation, att följa och uppnå organisations övergripande miljömål och bidrar till en grönare, effektivare framtid, säger han i ett uttalande.

Åkompani Reklam och Skyltproduktion har sju anställda och omsatte drygt 16 miljoner kronor under 2022.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1