Säljstartar i DTF-segmentet: ”En unik lösning”

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 23 maj 2023
UPPDATERAD: 23 maj
Simon Nyman, Business area manager på Signcom, gläds åt att de nu kan erbjuda något ut över det vanliga i DTF-segmentet. En unik lösning från Mimaki, säger han.

Ett kraftfullt maskintillskott får säljstart, meddelar Signcom. Det handlar om en ny skrivare från Mimaki med en tryckbredd på hela 80 centimeter och tillhörande efterbehandling från Adkins för att producera DTF-transfer – från rulle till färdig produkt.

Signcom är en totalleverantör inom skylt- och display i Norden. Nu lanserar de sin första maskin i DTF-segmentet (Direct to Film).

– Vi är starka inom vinyl-, print- och skärlösningar och den här riktar sig till samma typ av kunder. Där är vi som sagt stora. Det är där det här benet passar in och blir ett bra komplement, säger Simon Nyman, Business area manager på Signcom när vi träffar honom på Fespa-mässans första dag i München.

Produktion av transfer

Skrivaren, TxF150-75, är framtagen av den japanska tillverkaren Mimaki och premiärvisades i samband med mässan. Det är en maskin utvecklad för att användaren ska kunna producera transfer utan störningar och avbrott:

– Mimaki är ett av de första stora märkena som tagit sig an att bygga en renodlad DTF-maskin i det här segmentet. Och det med alla Mimakis kärnteknologier som man är van att se i alla andra Mimakis maskiner, säger han och lyfter även fram tillverkarens stabilitet i utskrifter samt den låga graden av underhåll som krävs när det kommer till att skriva ut med vitt bläck i alla tillverkarens uv-maskiner.

Maskinen backas upp av Mimakis tekniker såsom Nozzle Check Unit, för kontroll av munstycken och bläckflöde, och Nozzle Recovery System, en funktion som direkt ersätter saknade munstycken med andra fungerande.

Certifiering uppfylld

DTF-skrivaren printar med PHT50 transfer-pigmentbläck som innehar Eco Passport-certifiering och uppfyller säkerhetsstandarder i enlighet med Oeko-Tex. Denna etikett innebär att bläcket är säkert att använda för att producera tryckta textilier och andra produkter som kommer i kontakt med huden.

Enligt Mimaki har de i utvecklingen av sin första renodlade DTF-skrivare lagt fokus på att klara utmaningar såsom bläckutskjutningsdefekter och att vitt bläck skiktar och klumpar sig i skrivhuvudet. Det vita bläcket cirkuleras i maskinen för att kunna säkerställa en kontinuerlig drift. Bläcket kommer i vaccumförpackade aluminiumförpackningar för att hålla bläcket avgasat så att det inte bildas mikroluftbubblor.

Kontroll av bläckflöde

Efterbehandlingssystemet till DTF-skrivaren har tagits fram i samarbete med den brittiska tillverkaren Adkins. Systemet är byggt speciellt för Mimakis skrivarnyhet med tryckbredden 80 centimeter. Lösningen är unik, enligt Simon Nyman:

– När du går runt här och tittar bland. alla utställare på mässan så kommer du inte hitta någon annan DTF-maskin som är bredare än 60 centimeter. Den här är 80 centimeter, säger han och och slår ut med armarna för att demonstrera.

– Ett t-shirttryck printas 30 x 40 centimeter. Du får in två stycken här i bredd, alltså dubblerad hastighet och det med noll materialspill. Det är den absolut största fördelen.

Adkins så kallade Powder Shaker Cure Unit är ett inlinesystem som lägger på ett lager torrt pulverlim som fastnar i det blöta printade bläcket på rullen. Rullen förs sedan vidare in i en värmeugn som smälter limmet innan det är dags för upprullning.

Ser stort intresse

Simon Nyman säger att listpriset för produktionsflödet, med allt inkluderat såsom frakt och installation, uppgår till 350 000 kronor. Introduktionspriset fram till sommaren är billigare – 299 000 kronor. Intresset är redan stort för maskinflödet, intygar han:

– Ungefär 6–7 ordrar ligger redan i pipelinen när mässan är över.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1