Snabba tryck med ny DTG-skrivare

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 maj 2023
UPPDATERAD: 26 maj
Richard Garp (till vänster) med sin norska kollega Kai Olsen framför nya DTG-skrivaren SureColor F2200.

Den är upp till 25 procent snabbare, utrustad med ett helt nytt bläck och har en betydligt bättre upplösning än sin föregångare. Hos Epson är det definitivt nya SureColor F2200 för tryck direkt på plagget som är dragplåstret under Fespa.

–  Framför allt är det hastigheten och printkvaliteten som blivit bättre jämfört med föregångaren F2100. Det är en helt ny skrivare som är omarbetad från grunden, säger Richard Garp, business account manager för Epsons kommersiella och industriella trycklösningar.

När det gäller hastigheten så kan F2200 printa 25 procent snabbare på vita plagg och 15 procent på mörka plagg. Den är utrustad med CMYK plus vitt och det nya bläcket Ultra Chrome DG2 som ger finare detaljer i utskriften. F2200 använder mer miljövänliga bläckpåsar istället för traditionella patroner.

Bättre detaljrikedom

Vidare görs en automatisk justering av skrivhuvudet så att utskriften blir jämn även om materialet inte är jämnt, till exempel på ett tyg som veckar sig. Maskinen har också LED-belysning och ett transparent chassi som gör det lättare för användaren att se om utskriften fortlöper som önskat. Upplösningen är 600 dpi istället för 300 dpi som på F2100. Medföljer gör även programvaran GarmentCreator2.

– Det blir en ännu bättre detaljrikedom i utskriften, säger Richard Garp.

SureColor F2200 är en DTG-skrivare, Direct to garment, men kan även användas DTF, Direct to film. Enligt Richard Garp använder majoriteten den till just DTF, till exempel för att producera små serier av profilartiklar.

– DTF-trenden har verkligen boomat, så den här maskinen kom i rätt tid.

”Storebror” SureColor F3000, som är lite mer av en produktionsmaskin för större serier, kan uppgraderas med det nya bläcket och visas också på mässan.

Epson SureColor F3000 kan nu uppgraderas med det nya Ultra Chrome DG2-bläcket som tagits fram till SureColor F2200.
Sublimering på flera sätt

Andra nyheter i Epsons monter är sublimeringsskrivaren SureColor F6400H för utskrifter på olika textiler av polyester eller hårda material med polyesteryta. Den kan levereras med CMYK plus två komplementfärger, bland annat light magenta/light cyan och grönt/orange. Även om textilindustrin numera till stor del finns i södra Europa tror Richard Garp att det finns en marknad för denna skrivare även i Norden.

– Mindre serier med tryck på olika heminredningsprodukter kommer starkt, till exempel sofföverdrag och kuddar. Produkter som kan produceras lokalt med kortare ledtider.

Sublimeringsskrivaren SureColor F6400H kan användas för en rad olika applikationer.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1