Bästa produkterna korade

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 25 maj 2023
UPPDATERAD: 25 maj
Prisutdelningen i EDP Awards hölls på Fespa-mässan i München.

Så var det dags igen för prisregn i EDP Awards. Totalt 17 priser delades ut i kategorier inom storformatsprint, efterbehandling och arbetsflödeslösningar. De vinnande bidragen andas mer automation och mer hållbarhet i år, enligt juryn.

Tävlingen EDP Awards är öppen att medverka i för alla leverantörer som lanserat produkter på marknaden under året. Den är också den enda i sitt slag i Europa som bedömer ny teknik inom digitaltryck. Produkterna synas i sömmarna och bedöms av EDP-organisationens expertjury (European Digital Press Association) utifrån flera kriterier; innovation, kvalitet, prestanda och pris är några.

Nu har den samlade europeiska branschpressen sagt sitt om tävlingen och bidragen som kommit in för 2022/2023. Vinnarna avslöjades på Fespa-mässan i München 24 maj och 17 priser delades ut i huvudkategorierna mjukvara, tryckmaskiner för både storformat och kommersiellt tryck, efterbehandling, mätning och kalibrering, robotik och förbrukningsvaror.

Juryn sammanfattar de inkomna bidragen med att de innehöll fler hållbarhetsfördelar än tidigare upplagor av tävlingen. Uppkoppling och automatisering var viktiga ämnen som genomsyrade bidragen från leverantörerna.

Vinnare i storformatsklasser

Bland printsystem för storformat upp till 170 centimeters printbredd vann Canon kategorin för sin nya M-serie.

Michael Seidl räckte över priset till Ismet Ozdemir, marknadsföringschef för Canon EMEA, för Canons nya Colorado M-serie som vann kategorin storformatsskrivare, rulle till rulle upp till 170 centimeter i bredd.

”Canon Colorados unika UVgel-teknik i M-serien kombinerar utmärkt kvalitet, hög produktivitet och stor mångsidighet Denna andra generation av UV-gel ger fler möjligheter med vitt bläck som tillval. Den accepterar också ett stort antal substrat – vissa som inte kan hanteras av andra rulle till rulle-skrivare. Canon Colorado tar också ett steg framåt med nya affärsmodeller och låga driftskostnader. Detta är en verkligt flexibel lösning som är idealisk för både inomhus- och utomhusbruk”, lyder juryns motivering.

Dursts representant fick kliva upp på scenen och ta emot pris för hybridmaskinen Durst P5 350 HS.

Hybridmaskinen Durst P5 350 HS vann i klassen rulle till rulle skrivare under 350 centimeter. Den är utformad för utskrift av rullar och kartonger på upp till 3,5 meter och når en produktivitet på upp till 650 kvadratmeter i timmen. Juryn framhåller bland annat att maskinen erbjuder snabba byten av media, enkel underhållshantering och full säkerhet under utskriftsprocessen. Ett annat erkännande i tävlingen fick Durst också för sin programvara för printflödet samt dess övervakningsverktyg.

Petra Fetting, marknadsföringschef på Swissqprint, gladdes åt att företaget kammade hem två vinster i EDP Awards.

Swissqprints Kudu kammade hem vinsten i klassen flatbädd/hybridskrivare som skriver ut över 250 kvadratmeter per timme. Maskinen bjuder på tio färgval och är enligt EDP-juryn den mest avancerade storformatsskrivaren på marknaden idag och som även erbjuder ett helautomatiskt matnings- och underhållssystem för vitt bläck:
”Det ger leverantörer av skrivartjänster frihet när det gäller att komponera färgpaletter. Dessutom ger den en produktion på upp till 304 kvadratmeter per timme – en mycket rimlig prestanda. Kort sagt är skrivaren avsedd för en mycket mogen marknad där mångsidighet, som drivs av nya tillämpningar och substrat, är avgörande.”

Utskrifter på glas och textil

Dessutom vann den schweiziska tillverkaren även i industriklassen för sitt utskriftsalternativ med utfallande tryck till förskurna glaspaneler som EDP menar öppnar nya affärsmöjligheter för kunder och ger exakt registrering för flera produktioner, samt skyddspapper som gör att användaren slipper rengöra tryckbädden. Det specialutvecklade bläcket fäster direkt på glas och ingen primer behövs. I samma kategori vann Bobst One Complete Solution. Ett arbetsflöde som ger en komplett lösning för flexibla förpackningar.

Vinsten i klassen rullskrivare för textilprint gick till Aleph och deras maskin Laforte 340 Fabric. En inkjetskrivare som printar direkt på textil. Den ger överlägsen utskriftskvalitet, hög hastighet (upp till 570 kvadratmeter per timme) med hög beständighet och vattenbaserade bläck, enligt EDP.

Jean Poncet presenterade alla EDP-vinnare när priserna delades ut under Fespa-mässan i München, 23–26 maj.
Etiketter och förpackningar

I kategorin printsystem för etikett- och förpackningstryck vann Bobst Digital Master 510 klassen etikettskrivare med en bredare bana än 321 millimeter. Och när det kommer till digitalpressar som kan kombinera både tryck av etiketter och flexibla förpackningar var det Kodak som stack ut enligt juryn:

”När det gäller flexibla förpackningar öppnar Uteco Sapphire EVO W med 1260 millimeter tryckbredd en ny dimension för produktion av små och medelstora upplagor av flexibla förpackningar. Dess konfiguration med Ultrastream, kontinuerlig bläckstråleteknik med vattenbaserat bläck, respekterar miljön”, lyder juryns motiveringen där det också framgår att tryckmaskinen kan skriva ut plastfilmer, aluminium, papper och kartong för förpackningar till exempelvis livsmedel, läkemedel och tillverkningsindustrin. En maskin som bidrar till digitaliseringen av förpackningsproduktionen.

Zünd hyllades för sin lansering Q-Line. Michael Seidl delade ut EDP-priset till Aleksandar Lazic, chef för produktområdet förpackningar.
Robotar och skärning

I fyra kategorier på efterbehandlingssidan prisades Fotoba, Tecnau och Zünd. Den sistnämnda schweiziska tillverkaren av skärlösningar lanserade nyligen produktionslinjen Q-line. Q-Line kommer med BHS180, ett ”Board Handling System”, för produktion som går från pall till skärning och fräsning av mediaskivor och återigen över till pall. Allt med två robotar för på- och avläggning. Juryns motivering lyder:

”Inom digital efterbehandling är den nya Zünd-fräsen unik med sin extraordinära modularitet. Den anpassar sig till nya krav genom ändringar och uppgraderingar. Med Zünd-modulernas modulära designkoncept kan du sätta ihop skräddarsydda skärlösningar och skydda dina investeringar. Skärplattformen var helt omgjord med uppdaterade verktygshållare. Den linjära motordriften garanterar ännu högre precision. Tillsammans med den dubbla bryggan och den uppdaterade programvarustyrningen ger den högre bearbetningshastighet”.

Programvaror för automation och kvalitet

På programvarusidan för vann det professionella klichépositioneringssystemet KAMA CPX 106 för efterbehandling, nu tillgängligt för B1-formatet och som minskar inställningstiden med upp till 90 procent. Enligt EDP-juryn är det en viktig innovation för en bransch som måste öka automatiseringen och minska maskinernas inställningstid.

I kategorin för färgmätning och kalibrering var det Bobst kvalitetskontroll som föll juryn i smaken. Ett viktigt ämne för etikett- och förpackningsindustrin. Bobst AccuCheck som tidigare varit en beprövad lösning för falskartong har nu även blivit möjlig att använda för etikettkonverterare. Alla etiketter i en hastighet av 100 meter i minuten kontrolleras.

En annan programvara som fick ett erkännande var Durst Robotics. Enligt juryn går den grafiska industrin mot visionen om industri 4.0 och förvandlar tryckningen till en kontinuerlig process tack vare användningen av robotar på både lastnings- och lossningssidan, även när flera tryckplåtar lastas sida vid sida.

Textilbläck med vitt från Kornit blev vinnare i kategorin förbrukningsvaror. De nya vita bläcken är utvecklade för Kornit Presto MAX, lämpliga för personalisering av modeartiklar, heminredning och andra textila applikationer.

Alla vinnarföretagens representanter ställde upp för fotografering.

Läs vidare

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett