Ricoh är med på DTF-tåget

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 25 maj 2023
UPPDATERAD: 25 maj

 

Med Dark Poly Printer öppnar Ricoh upp för direkttryck på sportkläder, säger Lars Gadegaard, pre-sales consultant.

Till mångas förvåning har Ricoh valt att fokusera hundra procent på textiltryck på Fespa-mässan och presenterar två helt nya produkter.

I Ricohs utställning på Fespa fanns inga storformatsskrivare, men fullt fokus på DTG (Direct to Garment) och DTF (Direct to Film). DTG representerades av de redan välkända Ri 1000- och 2000-skrivarna för utskrift direkt på tygmedia (till exempel t-shirtar, tygväskor och kepsar) som innehåller en viss mängd bomull.

Men Ricoh marknadsförde även en helt ny och större DTG-skrivare med det till synes tillfälliga namnet – Dark Poly Printer. Som namnet antyder kan den, förutom att skriva ut på produkter som innehåller bomull, även skriva ut direkt på polyester. Detta är möjligt eftersom den har en inbyggd inkjet-förbehandling som appliceras där motivet finns.

Det beror på att marknaden för individualiserade sportkläder är både stor och växande, berättar Lars Gadegaard, pre-sales consultant på Ricoh. Sportkläder är nästan alltid tillverkade av 100 procent polyester. Dark Poly Printer har en upplösning på 1.200 x 1.200 dpi.

”DTF-tåget är nu igång”

– Om man går runt och tittar på mässan är det uppenbart att DTF-tåget nu är igång. Det är helt galet hur många maskiner man ser här på mässan”, säger Lars Gadegaard.

Intresset var stort för DTF-utskrifter i allmänhet och inte minst Ricohs lösning – ProDTF.
Textiltryck är en allt mer intressant marknad för tryckleverantörer, säger Lars Gadegaard, pre-sales consultant.

Ricoh har valt att hoppa på tåget med en så kallad OEM-lösning, som de successivt kommer att utveckla med sin egen printteknologi. DTF är en lösning som förväntas få stor inverkan på textiltryck. Idag är det nämligen möjligt att producera tryck på film och folier, men efteråt måste de genomgå en screentrycksprocess där vit basfärg och lim appliceras om de ska överföras till textilier. Detta är en dyr och tidskrävande process. I DTF-processen kan både den vita basfärgen och limmet appliceras direkt efter tryckningen.

Uppbyggda på samma sätt

Detta är också fallet med Ricohs nya DTF-skrivare, som går under det tillfälliga namnet ProDTF. Lars Gadegaard förklarar att alla system i grunden är uppbyggda på samma enkla sätt med en skrivare som först skriver ut motivet spegelvänt på folien, sedan lägger den vita basen som, innan färgen torkar, matas in i limappliceringsenheten och sedan torkas. Limmet stelnar på den vita färgen, som inte är torr vid appliceringstillfället.

Satsar på utvecklingscenter

Utmaningen med DTF idag är att det är en långsam process som kan producera ett fåtal kvadratmeter per timme. Ricohs ambition med att gå in på det här området är att de kan öka hastigheten avsevärt med sin egen färg, sina egna skrivhuvuden och sin egen styrteknik. Lars Gadegaard berättar också att Ricoh satsar så stort på textiltryck att de bygger ett nytt utvecklings- och kompetenscenter med huvudkontor i Frankfurt.

 

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Produktregn hos jubilaren Plockmatic

Plockmatic radar upp rekordmånga produktnyheter under årets Drupa. Inte minst en ny generation av trotjänaren Morgana DigiFold som fått tillägget Ultra.
Plockmatic 1

Senaste nytt

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell