Till mångas förvåning har Ricoh valt att fokusera hundra procent på textiltryck på Fespa-mässan och presenterar två helt nya produkter.
I Ricohs utställning på Fespa fanns inga storformatsskrivare, men fullt fokus på DTG (Direct to Garment) och DTF (Direct to Film). DTG representerades av de redan välkända Ri 1000- och 2000-skrivarna för utskrift direkt på tygmedia (till exempel t-shirtar, tygväskor och kepsar) som innehåller en viss mängd bomull.
Men Ricoh marknadsförde även en helt ny och större DTG-skrivare med det till synes tillfälliga namnet – Dark Poly Printer. Som namnet antyder kan den, förutom att skriva ut på produkter som innehåller bomull, även skriva ut direkt på polyester. Detta är möjligt eftersom den har en inbyggd inkjet-förbehandling som appliceras där motivet finns.
Det beror på att marknaden för individualiserade sportkläder är både stor och växande, berättar Lars Gadegaard, pre-sales consultant på Ricoh. Sportkläder är nästan alltid tillverkade av 100 procent polyester. Dark Poly Printer har en upplösning på 1.200 x 1.200 dpi.
”DTF-tåget är nu igång”
– Om man går runt och tittar på mässan är det uppenbart att DTF-tåget nu är igång. Det är helt galet hur många maskiner man ser här på mässan”, säger Lars Gadegaard.
Ricoh har valt att hoppa på tåget med en så kallad OEM-lösning, som de successivt kommer att utveckla med sin egen printteknologi. DTF är en lösning som förväntas få stor inverkan på textiltryck. Idag är det nämligen möjligt att producera tryck på film och folier, men efteråt måste de genomgå en screentrycksprocess där vit basfärg och lim appliceras om de ska överföras till textilier. Detta är en dyr och tidskrävande process. I DTF-processen kan både den vita basfärgen och limmet appliceras direkt efter tryckningen.
Uppbyggda på samma sätt
Detta är också fallet med Ricohs nya DTF-skrivare, som går under det tillfälliga namnet ProDTF. Lars Gadegaard förklarar att alla system i grunden är uppbyggda på samma enkla sätt med en skrivare som först skriver ut motivet spegelvänt på folien, sedan lägger den vita basen som, innan färgen torkar, matas in i limappliceringsenheten och sedan torkas. Limmet stelnar på den vita färgen, som inte är torr vid appliceringstillfället.
Satsar på utvecklingscenter
Utmaningen med DTF idag är att det är en långsam process som kan producera ett fåtal kvadratmeter per timme. Ricohs ambition med att gå in på det här området är att de kan öka hastigheten avsevärt med sin egen färg, sina egna skrivhuvuden och sin egen styrteknik. Lars Gadegaard berättar också att Ricoh satsar så stort på textiltryck att de bygger ett nytt utvecklings- och kompetenscenter med huvudkontor i Frankfurt.