Ricoh är med på DTF-tåget

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 25 maj 2023
UPPDATERAD: 25 maj

 

Med Dark Poly Printer öppnar Ricoh upp för direkttryck på sportkläder, säger Lars Gadegaard, pre-sales consultant.

Till mångas förvåning har Ricoh valt att fokusera hundra procent på textiltryck på Fespa-mässan och presenterar två helt nya produkter.

I Ricohs utställning på Fespa fanns inga storformatsskrivare, men fullt fokus på DTG (Direct to Garment) och DTF (Direct to Film). DTG representerades av de redan välkända Ri 1000- och 2000-skrivarna för utskrift direkt på tygmedia (till exempel t-shirtar, tygväskor och kepsar) som innehåller en viss mängd bomull.

Men Ricoh marknadsförde även en helt ny och större DTG-skrivare med det till synes tillfälliga namnet – Dark Poly Printer. Som namnet antyder kan den, förutom att skriva ut på produkter som innehåller bomull, även skriva ut direkt på polyester. Detta är möjligt eftersom den har en inbyggd inkjet-förbehandling som appliceras där motivet finns.

Det beror på att marknaden för individualiserade sportkläder är både stor och växande, berättar Lars Gadegaard, pre-sales consultant på Ricoh. Sportkläder är nästan alltid tillverkade av 100 procent polyester. Dark Poly Printer har en upplösning på 1.200 x 1.200 dpi.

”DTF-tåget är nu igång”

– Om man går runt och tittar på mässan är det uppenbart att DTF-tåget nu är igång. Det är helt galet hur många maskiner man ser här på mässan”, säger Lars Gadegaard.

Intresset var stort för DTF-utskrifter i allmänhet och inte minst Ricohs lösning – ProDTF.
Textiltryck är en allt mer intressant marknad för tryckleverantörer, säger Lars Gadegaard, pre-sales consultant.

Ricoh har valt att hoppa på tåget med en så kallad OEM-lösning, som de successivt kommer att utveckla med sin egen printteknologi. DTF är en lösning som förväntas få stor inverkan på textiltryck. Idag är det nämligen möjligt att producera tryck på film och folier, men efteråt måste de genomgå en screentrycksprocess där vit basfärg och lim appliceras om de ska överföras till textilier. Detta är en dyr och tidskrävande process. I DTF-processen kan både den vita basfärgen och limmet appliceras direkt efter tryckningen.

Uppbyggda på samma sätt

Detta är också fallet med Ricohs nya DTF-skrivare, som går under det tillfälliga namnet ProDTF. Lars Gadegaard förklarar att alla system i grunden är uppbyggda på samma enkla sätt med en skrivare som först skriver ut motivet spegelvänt på folien, sedan lägger den vita basen som, innan färgen torkar, matas in i limappliceringsenheten och sedan torkas. Limmet stelnar på den vita färgen, som inte är torr vid appliceringstillfället.

Satsar på utvecklingscenter

Utmaningen med DTF idag är att det är en långsam process som kan producera ett fåtal kvadratmeter per timme. Ricohs ambition med att gå in på det här området är att de kan öka hastigheten avsevärt med sin egen färg, sina egna skrivhuvuden och sin egen styrteknik. Lars Gadegaard berättar också att Ricoh satsar så stort på textiltryck att de bygger ett nytt utvecklings- och kompetenscenter med huvudkontor i Frankfurt.

 

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1