Fullspäckat med nyheter hos Agfa

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 maj 2023
UPPDATERAD: 26 maj
Onset X3 HS med en automationslösning tog upp en stor del av Agfas monter. Nils-Arne Sletten visar några utskriftsprover från denna snabba produktionsmaskin.

I Agfas monter under Fespa bjöds besökarna på inte mindre än tre nyheter: europeisk premiärvisning av Inca Onset X3 HS, en ny rulle till rulle-modul till Jeti Tauro H3300 LED och en uppgraderad version av programvaran Asanti.

Agfa ställde ut på temat ”Strategic growth. Sustainable success” och visade sina lösningar för industriell produktion med inkjet.

Det som framför allt fångade besökarnas blickar var den stora flatbädden Inca Onset X3 HS, en maskin som blev ett tillskott i portföljen efter förvärvet av Inca Digital Printers som tillkännagavs under Fespa 2022. X3:an visades i en ¾-automatiseringsuppställning med ett avläggarbord och en avläggarrobot som klarar en mängd olika substrat. Den kan köra upp till 1 450 kvadratmeter per timme och är utrustad med Agfas egna bläck.

– Det är en helautomatisk maskin för stora volymer. Det är ett snäpp upp i hastighet efter vår Jeti Tauro och kan vara en ”perfect fit” för stora tryckerier som använder substrat i storleken 1,6 x 3,2 meter, till exempel för förpackningar och wellpapp, säger Nils-Arne Sletten, nordisk säljchef för inkjet på Agfa, och tillägger:

– Oavsett vilka behov kunden har så har vi en lösning.

Hybridlösning ger flexibilitet

Nytt är också printmodulen Flex RTR till Jeti Tauro H3300 LED som gör det möjligt att snabbt växla mellan styva och flexibla medier. Agfa har utvecklat ett nytt bord för att enkelt kunna nyttja denna hybridlösning för att förbättra drifttiden och öka effektiviteten. Maskinen kan utrustas med en eller två rullar med maximal vikt på 450 kilo.

– Det har funnits möjligheter tidigare också att byta mellan skiv- till rullmaterial, men med nya Flex RTR kan rullfunktionen vara påkopplad hela tiden. Det ger kunderna en större flexibilitet och det är något som varit efterfrågat eftersom det sparar mycket tid.

Nya Flex RTR-modulen ska göra det enklare för kunden att växla mellan skiv- och rullmaterial.
”En stor succé”

I samband med förra årets Fespa-mässa lanserades möjligheten att använda lack i Jeti Tauro-skrivaren. En nyhet som blivit väl mottagen.

– Det har varit ett otroligt mottagande på marknaden, en stor succé. Det är ett tillägg som framhäver produkten på ett effektivt sätt, till exempel på förpackningskartonger. Kunderna är väldigt imponerade över med vilken hastighet maskinen klarar att lägga lacket, säger Nils-Arne Sletten.

Slutligen presenterade Agfa nyheten om att RIP- och arbetsflödesprogramvaran Asanti kommit i en ny version, den sjätte i ordningen. Det som framför allt är nytt och som efterfrågats av kunderna är att programmet fungerar även för Mac-användare.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)