Skärprogramvara fick premiär

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 26 maj 2023
UPPDATERAD: 26 maj
Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis Scandinavia.

Bland inredningsvinyler, laminat och folier av alla slag visade Hexis upp en helt ny egenutvecklad programvara för skärning av skyddsfilmer i Bodyfence-serien.

En av nyheterna i Hexis egen utställning var programvaran Matmak de utvecklat själva för att på ett enkelt sätt kunna göra pre cuts, förskurna delar av skyddsfilmer i företagets Bodyfence-sortiment. Lösningen fick premiär på Fespa och snart rullar skärprogramvaran ut på den skandinaviska marknaden.

– Vi är nära en lansering nu som kommer komma under de närmaste veckorna, säger Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis Scandinavia när vi träffade honom i Hexis monter.

Skärprogramvaran Matmak presenterades på Fespa.
Alla bilar på marknaden

Joachim Wallgren säger att Matmak är väldigt lätt att arbeta med. Ena delen är webbaserad, den andra en programvara. Användaren väljer sin önskade skärfil via ett webbgränssnitt efter vilken bil och årsmodell som ska folieras, om hela bilen ska kläs in eller om det handlar om en del wrap som ska göras. När filen läggs i varukorgen är det dags att öppna skärprogrammet. Filen hamnar nämligen där direkt och skärningen kan ta vid.

Skärningen kan utföras i en Roland DG-plotter men också andra skärmaskiner på marknaden.

Själva databasen med alla bilmodeller ligger alltid online och när nya bilmodeller tas till marknaden sker en automatisk uppdatering.

–  Det är inget du behöver ladda ner. Det ligger där alltid. Meningen är att alla bilmodeller alltid ska finnas där.

Vinyler för inredningsdesign

HEXperience stod också i rampljuset. Det handlar om naturtrogna självhäftande inredningsvinyler som ger en klassisk känsla av material som trä, tegel, betong och marmor. Men det finns också typer av pvc-fria textilvarianter som ger en känsla av vävd tapet för att till exempel fästa på fönster.

– Det tillkommer konstant nya filer, jag tror vi är uppe i 60 olika mönster nu.

Car wrapping i alla dess former demonsterades hos Hexis.

Huvudspåren i Hexis utställning på Fespa var olika typer av vinyler och folier för inredningsdesign men också  Bodyfence-sortimentet med självläkande skyddsfilmer för fordon som skyddar billacken mot repor, stenskott och uv-strålar. Men givetvis demonstrerades även car wrapping i montern där Hexis återkommande uppdaterar sina folieserier med nya färger.

Sponsor till tävling

Materialleverantören Hexis ställde ut med två montrar i olika delar av Fespa-mässan och var också en av huvudsponsorerna till evenemangsdelen Wrapfest och tävlingen Word Wrap Masters.

– Allt de wrappar med där borta är Hexis material, säger han och nämner exempelvis TheEvo190. Serien består av kalendrerade pvc-folier av polymer, enkla att applicera och som det går att printa på.

Folieringsfesten på Fespa-mässan i München lockade mässbesökare.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449