Skärprogramvara fick premiär

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 26 maj 2023
UPPDATERAD: 26 maj
Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis Scandinavia.

Bland inredningsvinyler, laminat och folier av alla slag visade Hexis upp en helt ny egenutvecklad programvara för skärning av skyddsfilmer i Bodyfence-serien.

En av nyheterna i Hexis egen utställning var programvaran Matmak de utvecklat själva för att på ett enkelt sätt kunna göra pre cuts, förskurna delar av skyddsfilmer i företagets Bodyfence-sortiment. Lösningen fick premiär på Fespa och snart rullar skärprogramvaran ut på den skandinaviska marknaden.

– Vi är nära en lansering nu som kommer komma under de närmaste veckorna, säger Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis Scandinavia när vi träffade honom i Hexis monter.

Skärprogramvaran Matmak presenterades på Fespa.
Alla bilar på marknaden

Joachim Wallgren säger att Matmak är väldigt lätt att arbeta med. Ena delen är webbaserad, den andra en programvara. Användaren väljer sin önskade skärfil via ett webbgränssnitt efter vilken bil och årsmodell som ska folieras, om hela bilen ska kläs in eller om det handlar om en del wrap som ska göras. När filen läggs i varukorgen är det dags att öppna skärprogrammet. Filen hamnar nämligen där direkt och skärningen kan ta vid.

Skärningen kan utföras i en Roland DG-plotter men också andra skärmaskiner på marknaden.

Själva databasen med alla bilmodeller ligger alltid online och när nya bilmodeller tas till marknaden sker en automatisk uppdatering.

–  Det är inget du behöver ladda ner. Det ligger där alltid. Meningen är att alla bilmodeller alltid ska finnas där.

Vinyler för inredningsdesign

HEXperience stod också i rampljuset. Det handlar om naturtrogna självhäftande inredningsvinyler som ger en klassisk känsla av material som trä, tegel, betong och marmor. Men det finns också typer av pvc-fria textilvarianter som ger en känsla av vävd tapet för att till exempel fästa på fönster.

– Det tillkommer konstant nya filer, jag tror vi är uppe i 60 olika mönster nu.

Car wrapping i alla dess former demonsterades hos Hexis.

Huvudspåren i Hexis utställning på Fespa var olika typer av vinyler och folier för inredningsdesign men också  Bodyfence-sortimentet med självläkande skyddsfilmer för fordon som skyddar billacken mot repor, stenskott och uv-strålar. Men givetvis demonstrerades även car wrapping i montern där Hexis återkommande uppdaterar sina folieserier med nya färger.

Sponsor till tävling

Materialleverantören Hexis ställde ut med två montrar i olika delar av Fespa-mässan och var också en av huvudsponsorerna till evenemangsdelen Wrapfest och tävlingen Word Wrap Masters.

– Allt de wrappar med där borta är Hexis material, säger han och nämner exempelvis TheEvo190. Serien består av kalendrerade pvc-folier av polymer, enkla att applicera och som det går att printa på.

Folieringsfesten på Fespa-mässan i München lockade mässbesökare.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Åtta produktionslinjer i HP:s smarta Drupafabrik

På Drupa ska HP:s grundläggande tryckteknologier Indigo LEP/LEPx, HP Thermal Inkjet och HP Latex fortsätta driva branschens utveckling framåt.
Haim-Levit

Världspremiär för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på Drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en ny egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex